Turovci pomažu unesrećenima u potresima

Trenutno pregledavate Turovci pomažu unesrećenima u potresima
  • Autor objave:

Od razornog potresa koji je potkraj 2020. godine pogodio područje Banovine i okolice, velikogorički skauti pomažu unesrećenima.

Nakon razornog potresa koji je u svibnju unio strah među građane te je načinio znatnu štetu u Zagrebu, Velikogoričane je ponovno, potkraj 2020. godine uznemirio niz potresa koji su pogodili područje Banovine.

Velikogoričane su novi potresi uznemirili, a na njihovim su objektima nastala nova oštečenja, dok su građani obližnjih nam gradova Siska, Petrinje i Gline potrese osjetili znatno jače. Uništene su brojne kuće i zgrade, a mnogi od građana, osim u strahu od stalnih podrhtavanja, ostali su i bez krova nad glavom i bez životne sigurnosti. Na potresnom području, odnosno onom na kome se od kobnog 29. prosinca redovito lociraju epicentri novih potresa, nalaze se i nama susjedne općine Pokupsko i Kravarsko te na području grada Velike Gorice kao najveće potresom pogođeno područje Dubranca i okolna naselja u Vukomeričkim goricama.

Članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” uključili su se u sustav Civilne zaštite, kao članovi pričunog sastava Državnih intervencijskih postrojbi MUP-a RH, pa su na poziv Stožera tek sat vremena nakon potresa u Petrinji bili na putu prema tom gradu. Od tada sudjeluju u pomoći unesrećenima, podizanju zamjenskih objekata na terenu, distribuciji hrane i druge pomoći te u logističkoj potpori ostalim intervencijskim postrojbama u kampu podignutom u dijelu grada koji se zove Pigik.

    Dvoje Turovaca od prvih je dana aktivno u kampu, s kračim odmorima i predasima kod kuće, jer radni su zadaci izviđača u kampu zaprimati i izdavati opremu koja stiže u skladište u Petrinji, brinuti o redu i čistoći kampa, o sustavu grijanja vode, zagrijavanja šatora, jer temperature se tijekom noći spuštaju duboko ispod ništice te opskrbi električnom energijom svih objekata u kojima borave članovi intervencijskih postrijbi kada nisu na terenu. Tamo oni blisko surađuju s djelatnicima i volonterima Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatskom vojskom, Hrvatskom gorskom službom spašavanja i statičarima koji utvrđuju razinu oštečenja objekata na potresom pogođenim područjima.

Dio Turovaca koji nisu našli vremena priskoćiti u pomoć unesrećenima na terenu, ali i povratnici s terena u danima odmora, organizirali su akciju prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći za njih u prostoriji udruge, u sastavu Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, u Kurilovečkoj ulici 48 u Velikoj Gorici. Pomoć će tamo i nadalje pomoć zaprimati svake subote u vremenu od 10-13 sati.

Turopoljski skauti su odlučili prikupljenu pomoć nositi izravno potrebitima na području Zagrebačke županije. Stoga su u stalnoj izravnoj vezi s ljudima u lokalnoj zajednici koji su ih najpozvaniji uputiti tamo gdje je pomoć najpotrebnija. To su osobe koje najbolje poznaju unesrećeno područje i ljude koji tamo žive: djelatnici osnovnih škola te predstavnici lokalne samouprave.

Hvala svima koji pomažu nama, a kako bi u zajedništvu mogli nesebično i kvalitetno pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Lokalni mediji popratili su aktivnosti Turovaca u Petrinji:

http://cityportal.hr/goricki-izvidaci-pomazu-u-petrinji-rane-su-velike-tamo-je-njihova-imovina-njihove-uspomene/

http://cityportal.hr/skauti-prikupljaju-pomoc-za-stanovnike-potresom-pogodenih-podrucja-zagrebacke-zupanije/