Izlet u Liku

Trenutno pregledavate Izlet u Liku
  • Autor objave:

Nakon zimskog smiraja, velikogorički izviđači su intenzivirali svoje aktivnosti, te su nakon vrlo uspješnog i edukativnog proljetovanja tijekom uskršnjih školskih praznika u Turopoljskom lugu, u svibnju bili na atraktivnom izletu u Liku.

Posjet živopisnoj Lici započeli smo obilaskom utočišta za medvjede u Kuterevu. Srdačan domačin znao je više o nama izviđačima i našoj Velikoj Gorici nego li neki od nas! Sa sigurne udaljenosti razgledali smo medvjede i utočištu ostavili dobrovoljni prilog za pomoć životinjama koje su mimo svoje volje, ali ne na silu, odvojene od prirode s kojom su održali preslabu vezu a da bi nastavili samostalan život.   

Potom smo se uputili prema Krasnom polju, gdje smo se zaista opustili i uživali u pogledu na rodnu ličku dolinu. Tu smo posjetili šumarski muzej, jedan od najstarijih u Hrvatskoj. Za ručak smo isprobali ličko autohtono jelo, palentu s lovačkim gulašem. Za prste polizati! Složili su se s time i roditelji, djedovi, braća i sestre koji su nam se pridružili na ovom izletu za sječanje.

Uživanje smo nastavili u pogonu sirane “Runolist” u Otočcu. Dočekao nas je vlasnik koji nas je upoznao s tehnologijom proizvodnje sireva različitih vrsta, a zatim nas je pozvao na konzumaciju istih. Nismo uspjeli odlučiti koji je najbolji.

Stoga smo, osim za svoje gušte, kupili kolut tvrdog planinskog sira koga smo odlučili isprobati uz kruh pečen na starinski način, ispod peke, od brašna mljevenog pod kamenom u milinicama na izvoru rijeke Gacke. Obišli smo i mlinice, uz koje smo dočekali smiraj dana, s vjetrom u kosi, mirisom ozona i krušnog brašna u nosu te čekajući roditelje sa svježom pastrvom iz Gacke.

Ne treba ni reći da nakon ovakvog izleta nije bilo lako zaspati u autobusu na povratku. Zbog toga smo glasno zapjevali i brzo te sretno stigli kući!