Od veljače vam nudimo drukčiji Odred i nova pravila

Trenutno pregledavate Od veljače vam nudimo drukčiji Odred i nova pravila
  • Autor objave:

S početkom 2020. godine u udruzi uvodimo novi način organizacije i rada te nova pravila ponašanja koja će nagraditi redovite i aktivne. Važno je primijetiti kome je zaista stalo, tko izviđače živi, a kome su tek jedna od slobodnih aktivnosti.

Iako je Predsjedništvo tek donijelo takvu odliku, vidim da se “dobar glas daleko čuje”, pa se tako i novosti brzo šire, a kako one ne bi iskočile iz okvira točnog i istinitog, najbolje je da ih čujete od mene. O svemu ćemo vas podrobnije informirati na predstojećem susretu roditelja i programskih voditelja, no ono što je slovom izrečeno ipak ostavlja dublji trag i pruža mogućnost provjeriti jesmo li sve dobri shvatili.

Dakle, Saveze izviđača Hrvatske unazad dvije godine, uvažavajući suvremen pedagoške smjernice i problematiku s kojom se većina udruga susreće, pomalo uvodi novi program rada, neki bi rekli tek novu metodu, koja se temelji na samostalnom grupnom radu svih uzrasnih kategorija uz medijatorsku ulogu odraslih voditelja. Zanimljivo je da su izviđači i ovoga puta korak ispred obrazovnog sustava u uvođenju suvremenih metoda u pristupu i radu s djecom. Kada je uvođen HNOS, mi smo ga već primjenjivali, kada se govorilo o građanskom odgoju mi smo ga već provodili, krilatica “škola za život” nikoga bolje ne oslikava nego li izviđače. Djecu prema novim obrazovnim smjernicama potiče na grupni rad, na istraživanje, na otkrivanje i logičko zaključivanje. Upravo to je ono što mi već dvije godine radimo s izviđačima, a sada ćemo početi i s poletarcima koji su “vruče željezo koje se lakše kuje”, a kako grupni istraživački rad za njih ne bi predstavljao nešto novo i nepoznati, nego uobičajeno i logično.

Tako ćemo već od veljače raspustiti postojeća jata i patrole te ih podijeliti u grupice od šest do osam članova koji će među sobom izabrati vršnjačkog vođu. U provedbi programa neće ih pratiti jedan predvodnik, koji je do sada možda bio aktivan ili pasivan, zanimljiv ili dosadan, vješt animator, kompetentan učitelj i redoviti pratitelj svoga jata na svim aktivnostima, odnosno možda sušta suprotnost tome, što su djeca primjećivala, a roditelji zamjerali.

Sada će na svaki susret doći drugi programski voditelj ili odrasli pratitelj koji će članovima jata ili patrole pomoći da prouče zadatak koji će pokušati samostalno obaviti. Kada u tome uspiju njihov će uspjeh biti nagrađen simboličkim priznanjem, a svojim uspjehom u realizaciji programa moći će se i vizualno pohvaliti. Na izletima, šetnjama i natjecanjima grupe će imati odrasle pratitelje, kao i do sada.

No, nije to sve. Redovito ćemo pratiti i voditi evidenciju dolazaka članova na aktivnosti. Sukladno tome i postotku ostvarenja zadataka grupe i pojedinci će biti adekvatno nagrađivani na prijedlog članova programskih timova. Ovisno o postotku sudjelovanja na aktivnostima (redovitim tjednim susretima i izletima, koji neće biti jednako vrednovani), članovi će ostvarivati popust kod sudjelovanja na dvodnevnim i višednevnim aktivnostima (izletima, bivcima, logorovanjima i zimskim kantonovanjima).

Tako će npr. sudionička participacija za logorovanje iznositi 1200,00 kn, dok će onaj član/ica koji/a na susretima i izletima sudjeluje redovito na istu aktivnosti participirati svega 800,00 kn. Za ostvarivanje prava na popust vrednovat će se aktivnost člana u prethodnom šestomjesečnom razdoblju, tako da će članovi koji su sudjelovali na zimovanju ili ljetnom logorovanju ostvariti popust kod sudjelovanja u sljedećoj sezonskoj višednevnoj aktivnosti (zimovanje – ljetovanje i obrnuto).

Kako bi jasno definirali prava i obveze udruge prema članovima i članova, odnosno njihovih zakonskih zastupnika prema udruzi, supotpisat ćemo Ugovor kojega će upisnica biti tek sastavni dio. Ugovorom će se roditelji obvezati na redovitost sudjelovanja djece na aktivnostima, redovitost uplata članarina i članskih doprinosa te na ispis člana te povrat opreme u vlasništvu udruge po prestanku članstva.

Ugovorom ćemo regulirati i prestanak članstva zbog neizvršenja obveza, tako da neplatiše ili neredovite platiše više neće moći sudjelovati na aktivnostima u čijim troškovima nisu participirali.

Od početka 2020. godine članarinu više nećemo plaćati kao do sada.

Novi članovi će nakon mjesec dana probnog razdoblja bez obveza prema udruzi, morati uplatiti Upisninu iz koje će biti plaćena članarina Savezu izviđača Hrvatske te kupljena odredska oprema za člana.

Početkom kalendarske godine, u razdoblju od 01.01. do 15.03. tekuće godine svaki će član morati jednokratno uplatiti Godišnju članarinu u iznosu 150,00 kn te predati popunjenu Prijavnicu za tekuću godinu.

Dakle, umjesto dosadašnje godišnje članarine u iznosu 1500,00 kn, koju su roditelji uplaćivali u mjesečnim ratama od 150,00 kn kroz deset mjeseci, a za dvoje djece u iznosu 250,00 kn mjesečno, što ponekad nismo naplatili u cijelosti nakon ispisa člana tijekom kalendarske godine, uvodimo znatno nižu godišnju članarinu od 150,00 kn koju će biti dužan uplatiti svaki član (poletarac, izviđač, istraživač, brđanin i programski voditelj, dakle i volonteri koji su članovi Odreda).

Uz to će se za svaki mjesec aktivnog članstva kontinuirano uplaćivati mjesečni članski doprinos u iznosu 110,00 kn za jedno dijete i 90,00 kn za svako sljedeće (drugo, treće i četvrto) dijete koje je učlanjeno u udrugu. Članski doprinos će se uplaćivati tijekom svih 12 mjeseci (što će vam olakšati plaćanje putem trajnog naloga), a za vrijednost uplate tijekom ljetnih mjeseci članovima koji će sudjelovati na višednevnim aktivnostima (Smotri ili logorovanju) biti će umanjen iznos sudioničke participacije.

Ukoliko članski doprinos za jedan od prethodnih mjeseci ne bude uplaćen u roku 90 dana od isteka mjeseca na koji se očekivana uplata odnosi, te ako se ugovorni obveznik (roditelj) ogluši na Podsjetnik na obvezu biti će to razlog za jednostrani raskid Ugovora. Dakle, ako članski doprinos za veljaču ne bude uplaćen do početka lipnja, ugovor će biti raskinut, a član neće moći sudjelovati na logorovanju iako su možda doprinosi za ožujak, travanj i lipanj plaćeni. Tako ćemo nastojati spriječiti da pojedini članovi uživaju u programskoj ponudi udruge o trošku drugih članova i da izbjegavanjem obveza član bude doveden u neravnopravan položaj u odnosu na ostale članove.

Vjerujem da ćete prepoznati pozitivne efekte predviđenih mjera i da ćete nam u njihovoj provedbi pružiti podršku.

Na kraju, a s obzirom da su već počeli pristizati vaši upiti, da ne odgovaram na stotinjak individualnih upita napisat ću pojašnjenje o budućim uplatama svima odjednom: S obzirom da su neki od vas već uplatili članarinu za siječanj 2020. godine (dakle ne u siječnju nego za siječanj), jer neki su brzi, a neki već sad imaju otvoren trajni nalog za plaćanje, smatrajte da ste time uplatili godišnju članarinu za 2020. godinu.

Uplatnice za godišnju članarinu i za mjesečne doprinose članova ovih će dana biti dostupne u odredskoj prostoriji.

S obzirom da je u siječnju na naplatu došla i druga rata naknade za zimovanje (one koji nisu platili podsjećam da podmire ovaj dio nastale obveze, jer djeca su sad već davno papala, klizala, kupala se, spavala u planinarskom domu i vozila se autobusom), mjesečni članski doprinos za siječanj uplatite zajedno s doprinosom za veljaču. Mjesečna naknada sada će biti manja nego do sada (110 umjesto 150 kn, odnosno 200 umjesto 250 kn za dvoje djece), no do početka ožujka moramo predprijaviti točan broj sudionika ovogodišnjeg Zborovanja u Rijeci u svibnju. Redovitost uplata jedan je od pokazatelja koga za sigurno možemo prijaviti, a kod koga je pouzdanost nešto manja.

Za Zborovanje će zasigurno biti potrebna doplata, jer to je dvodnevna ili čak trodnevna aktivnost, pa oni koji će biti redoviti na predstojećim aktivnostima (susretima i izletima, a bili su i na zimovanju) već tada mogu računati na popust.

Uz izviđački pozdrav “Budi pripravan!”

Alen Konjević, predsjednik