Šumoborci iz osam velikogoričkih osnovnih škola

Trenutno pregledavate Šumoborci iz osam velikogoričkih osnovnih škola
  • Autor objave:
Kroz projekt “Šumoborci” uz financijsku potporu Grada Velike Gorice Turopoljska udruga skauta „Tur“ ove je jeseni nastavila s edukacijom učenika velikogoričkih osnovnih škola o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, opasnostima koje one čine društvu i ekonomiji te opće korisnim funkcijama šuma.
U provedbi projekta turopoljski skauti i ove jeseni imaju stručnu pomoć i potporu Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Hrvatskih šuma, Uprave šuma podružnica Zagreb, kao partnera u projektu u koji su se također partnerski uključile osnovne škole na području grada Velike Gorice. 

Edukaciju je kroz interaktivne radionice po školama prošlo oko 350 učenika viših razred u osnovnim školama Vukovina, Novo Čiče, Ščitarjevo i Velika Mlaka te u osnovnim školama Jurja Habdelića, Eugena Kvaternika, Eugena Kumičića i Nikole Hribara u Velikoj Gorici.

Projekt Šumoborci dio je velike nacionalne kampanje Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom CO2mpensating by planting, koja za cilj ima nadoknadu proizvedenih emisija ugljičnog dioksida i neutralizaciju vlastitog ugljičnog otiska putem sadnje stabala. Šumoborci će postati učenici koji će nakon edukativnog dijela projekta, odnosno radionica koje u školama provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta „Tur“, tijekom ožujka 2023. godine sudjelovati i u dvije aktivnosti sadnje mladica hrasta lužnjaka na Velikogoričkom području. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odnosno povečane razine voda u šumama u kojima je sadanja trebala biti provedena u jesen, projekt je nastavljen i u ovoj godini, kada će učenici u proljeće provesti lijep i aktivan dan u prirodi.

Prošle godine su mali Šumoborci kroz projekt Prijatelj šume, uz potporu Zagrebačke županije u Turopoljskom lugu zasadili više od dvije tisuće sadnica. Ove je godine u planu zasaditi isto toliko samo volonterskom aktivnošću osnovnoškolaca.

Turopoljska udruga skauta „Tur“ i ove godine provodi projekt Prijatelj šume, kroz koji će uz potporu Zagrebačke županije provesti edukacije, a potom i akcije pošumljavanja za učenike srednjih škola s područja županije. Među njima je i Gimnazija Velika Gorica. Kroz ovaj projekt turopoljski skauti planiraju sa suradnicima na projektu zasaditi još tisuću sadnica hrasta lužnjaka u šumama na području Zagrebačke županije.