Umjesto logorovanja, članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” ovog ljeta organiziraju niz vikend bivaka u okruženju grada.

Odgovorni prema djeci i njihovoj sigurnosti, uz još uvijek nužan oprez i poštivanja preventivnih mjera radi sprječavanja prijenosa i širenja koronavirusa, Turovci su ove godine odlučili svoje članove povesti na niz programskih vikend-bivaka u bližem okruženju grada Velike Gorice.

Umjesto desetodnevnog logorovanja, ovo će ljeto poletarci i vučići provesti na dva trodnevna vikend-bivka, jednom u Kravarskom Gladovcu, a drugom u Rakitovcu, dok će izviđači biti na jednom vikend-bivku te u kolovozu odlaze na tjedno logorovanje Šumski cvijet u Lovinc, u sklopu Šumske škole Saveza izviđača Hrvatske. Tako će Turovci svojim članovima ispuniti i ovo ljeto aktivnostima, nakon skoro dvogodišnje pauze zbog korone.

Prvi su na bivku posljednjeg vikenda u lipnju bili izviđači i istraživači. Na taboru su proveli tri “radna dana”, jer izviđački program je škola za život. Čvorove već vezati znaju, a šatore su morali podići sami kako bi imali u čemu noćiti. Poznate su im i ostale izviđačke vještine, koje sustavno uvježbavaju i usavršavaju, stoga je ovaj vikend-bivak bio prilika za odmak od svakodnevice. Podijeljeni u tri patrole jedna je grupa djece pograbljala travu pokošenu na terenu boravka, drugi su pobrusili i obnovili zaštitnu boju stolarije budućeg skautskog centra, a treća je grupa uklonila staru i dotrajalu ogradu te je postavila stupove za novu ogradu. Potom su izviđači sami skuhali ručak i u njemu uživali. Da, djeca sve to mogu i sama, samo im treba uklazati povjerenje i pružiti ruku pomoći odraslih!

Drugi dio dana posvetili su zabavi. Prošetali su šumom, orijentirali se prema prirodnim znakovima, upoznali biljni i životinjski svijet Vukomeričkih gorica i ogledali se u nogometu, scoutballu, frizbiju i drugim sportskim aktivnostima. Većer su proveli uz vatru i zabavu uz miris izgorjelog drveta, a posebnu odgovornost imali su priliku iskazati brinući o sigurnosti svojih prijatelja i cijelog bivka tijekom noći, na straži.

Trećega dana trebalo je srušiti šatore, pospremiti svu opremu i prirediti se za odlazak kući, a priliku za druženje i zajednički ručak u prirodi dobili su i roditelji koji su tamo došli po svoju djecu. Mesom s roštilja počastili su djecu i sami sebe, a sve su začinili čašicom razgovora i ugodnim druženjem do poslijepodnevnih sati.

Prva noć pod šatorima

Dva tjedna kasnije na istom terenu u Kravarskom Gladovcu okupili su se poletarci i vučići. Dovezli su ih roditelji, koji su time iskazali povjerenje iskusnim izviđačkim voditeljima, ali i uvjerenje da će njihova djeca bez problema, pa čak i s užitkom provesti tri dana, odnosno dvije noći u prirodi i u šatorima.

Poletarcima je ovo bila jedinstvena prilika za naučiti kako se podiže šator. To su najprije pokušali napraviti sami, a onda su dobili i vrijedne savjete izviđačkih voditelja. Kako bi imali dovoljno prostora prošetali smo do obližnjeg sportskog centra i lovačkog doma u Gladovcu. Tu su naučili vezati nekoliko korisnih čvorova špagicom, a kao memory naučili su više položaja ruku kako bi uskoro ovladali tehnikom signaliziranja zastavicama. Učenje slova na ovaj način potiče memoriju i logiku, a logiku i vizualnu percepciju prirode i okruženja u kome borave razvija i šetnja šumom. Tako su pronašli šumski put do svoga kampa kako bi se na vrijeme vratili na ručak, koji su im spravili brđani. Drugi dio subote iskoristili su za učenje također korisnih svakodnevnih vještina: slaganja, odnosno “kockanja” majica, hlača i izviđačke košulje.

U hladu drveća priredili su desetak vedrih i veselih skečeva koje su na večer izveli i zabavili se uz vatru i pjesmu do povećerja. Ovako sadržajno ispunjen dana toliko ih je umorio da su lako zaspali već oko 22 sata, a drugu noć pod šatorima proveli su bez imalo straha i gotovo bez šušnja iz spavaonica. Prva je noć pod šatorima uvijek puna naboja, uzbuđenja i uznemirenosti, pa nije lako zaspati, a nije teško niti rano ustati. Druga je noć već bila kratka, tako da su voditelji pustili poletarce i vučiće da odspavaju sat vremena dulje i da se odmore. Tome je pridonijelo i ne previše vruće vrijeme, kao i ugodna svježa noć u prirodi.

Nakon doručka trebalao je spakirati osobnu opremu i što prije napustiti šatore, kako bi brđani imali dovoljno vremena sklopiti ležaljke, srušiti i pospremiti šatore i pripremiti teren za druženje roditelja, koji su na završetku bivka došli po djecu i na druženje uz roštilj. Proslavili smo i jedan rođendan, naše Doroteje, koja je vješto razbila Pinjatu i počastila svoje prijatelj slatkišima. Potom su roditelji ispekli čevapčiće, ražnjiče, kobasice i drugo meso na roštilju te njime također počastili djecu i sebe.

Kravarski Gladovec tako je sredinom srpnja bio pun života. Pedesetak izviđača i njihovih roditelja uživalo je na bivku, dok su na prostoru sportskog centra odigrane utakmice 8. kola Breške lige uz prigodan zabavni program, uz nazočnost više stotina, ako ne i tisuću sportaša i posjetitelja.

Nama je bilo lijepo i ugodno, a novo kolo naše vikend-bivak lige najavljujemo za posljednji vikend u srpnju, kada će se dvadasetak poletaraca, vučića i brđana ponovno okupiti na trodenvnom bivku, ovoga puta u Rakitovcu. U aktivnosti Turopoljske udruge skauta “Tur” ovog se ljeta uključilo gotovo četrdeset članova udruge svih uzrasta te njihovih pedesetak roditelja.

Život nam se polako vraća, a ovakav odaziv ukazuje da nam svima treba kvalitetnih sadržaja i prilika za druženje.