Izviđači za spas krijesnica

Trenutno pregledavate Izviđači za spas krijesnica
  • Autor objave:

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Savez izviđača Hrvatske uključuje se u jednu hvalevrijednu kampanju za spas krijesnica.

“Krešo krijesnica – želimo spriječiti nestanak svjetla našeg djetinjstva”  kampanju pokrenuli su znanstvenici i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s australskim Sveučilištem u Wollongongu. Krijesnice su predivne male bubice koje svojom pojavom oduvijek uljepšavaju naše ljetne aktivnosti. 

Nažalost, djelovanjem čovjeka krijesnice polako nestaju. Ukoliko se nešto ne promijeni uskoro bi se mogle pridružiti brojnim izumrlim vrstama i postati samo bića iz bajki. Urbanizacija i gradnja novih objekata smanjuje broj njihovih staništa. Svjetlosnim onečišćenjem njihova se populacija također smanjuje jer se svojim sjajem koriste za traženje partnera i parenje.

Pa kako izviđači mogu pomoći?

Zadatak je vrlo jednostavan i neće vam oduzeti previše vremena. Tijekom vaših ljetnih aktivnosti noću malo obratite pozornost. Uočite li krijesnice na mjestu gdje se nalazite, zabilježite datum, vrijeme te, ako je moguće, broj zapaženih krijesnica. Kako ih ne bi zbunili flashom svojih mobitela ili fotografskih uređaja, fotografiju mjesta na kojem ste ih vidjeli ipak napravite ujutro. Obavijesti o krijesnicama pošaljite na Facebook stranicu  (Krešo Krijesnica), Instagram stranicu (Krešo Krijesnica) i Twitter (#crofirefly) ili neposredno na elektroničke adrese dlemic@agr.hrmatejj.oreskovic@gmail.commarija.a.galesic@gmail.com  i kmikac@uow.edu.au.

Pomozimo spasiti ova čarobna bića

Svoj prilog uočavanju, prebrojavanju, proučavanju i očuvanju krijesnica u prirodi dat će ovog ljeta i Turovci. Cijelo predstojeće logorovanje, na kome ćemo u zajedništvu s izviđačima OI Okić i OI Tri rijeke – Sisak boraviti od 12.-24. srpnja u Bijelniku, na Banovini, odlučili smo posvetiti upravo krijesnicama. Pozivamo sve naše članove udruge da se odluče i što prije prijave svoje sudjelovanje na logorovanju te tako postanu članovi našeg istraživačkog tima.