Vježba pružanja prve pomoći

Trenutno pregledavate Vježba pružanja prve pomoći
  • Autor objave:

Patrola Turopoljske udruge skauta nastupila je na vježbi pružanja prve pomoći, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Velike Gorice.Brđani TUS-a već dvije godine aktivno sudjeluju u pripremnim aktivnostima i vježbama Gradskog interventnog tima za slučaj katastrofa. Tako su i u subotu, 30.05.2015. bili prisutni prilikom podizanja pokaznog kampa za zbrinjavanje unesrećenih, koji je ovog puta podignut za potrebe pokazne vježbe pružanja prve pomoći, na kojoj je nastupilo 12 uvježbanih ekipa iz više gradskih društva Crvenog križa, ali i iz škola i učilišta s područja grada Velike Gorice. Njima se pridružila i patrola velikogoričkih skauta, kojima je disciplina pružanja prve pomoći dio natjecateljskog programa na većini izviđačkih natjecanja.

DSCN0035

DSCN0044

Ekipa mlađih skauta do sada ima tek jedno ozbiljnije natjecanje iza sebe, stoga smo ovu pokaznu vježbu iskoristili za učenje. Osim što su i sami probali zaustaviti krvarenje, sanirati mjesto ozljede i imobilizirati povrijeđene organe, gledajući što rade vješte natjecateljske ekipe, imali su priliku naučiti više o pružanju prve pomoći u različitim situacijama, odnosno kod različitih ozljeda, koje su vjerno predočene na našminkanim modelima.

DSCN0031

Vidjeli smo kako prvu pomoć kod strujnog udara pružaju državni prvaci iz Umaga, a ista ekipa naučila nas je kako se radi s automatskim vanjskim defibrilatorom, s kojim ćemo uskoro biti u mogućnosti spasiti nečiji život u slučaju potrebe na javnim mjestima. Vježbu na AVD-u odradili su stariji izviđači, a upoznavanje s ekipom Crvenog križa Bujštine iskoristili smo i za razgovor o mogućem zajedničkom ljetnom kampu izviđača i mladeži crvenog križa u Istri.

DSCN0018

DSCN0026

DSCN0060

DSCN0062

DSCN0012