Izviđači aktivni u sustavu Civilne zaštite

Trenutno pregledavate Izviđači aktivni u sustavu Civilne zaštite
  • Autor objave:

Radi širenja Koronavirusa u zagrebačkoj Areni uredili smo pričuvnu bolnicu, a nakon razornog potresa u Zagrebu podigli smo šatorsko naselje za pomoć unesrećenima.

Kao što su naši prethodnici tijekom Domovinskog rata osjetili potrebu i moralnu obvezu pomoći svojim sugrađanima, sunarodnjacima, svojoj domovini u situacije ugroze sigurnosti, tako smo i mi danas svjesni da ugrozu svih nas i potrebu za pomoći imaju naši sunarodnjaci, liječnici i medicinske sestre, naša država i svi u njoj koji nastoje zaštititi građane ugrožene od strane nevidljivog neprijatelja, koronavirusa i od nepredvidivog razornog potresa koji je uznemirio ionako virusom uplašene građane Zagreba.

U takvoj situaciji, kada je prema procjeni ravnateljstva Civilne zaštite iskazana potreba za osiguranjem dodatnih smještajnih kapaciteta za zbrinjavanje lakše oboljelih građana u slučaju naglog povećanja broja oboljelih od Covida19, već u petak 20. ožujka troje Turovaca, pripadnika pričuvnog sastava državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite, stavilo se na raspolaganje te su upućeni na radni zadatak pripreme zagrebačke sportske Arene za prihvat oboljelih.

Cjelodnevnom akcijom hodnici Arene pretvoreni su u pričuvnu bolnicu. Doneseni su demontirani kreveti koje je tim od tridesetak aktivista, volontera Crvenog križa, dragovoljaca DVD-ova s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije te petnaestak izviđača iz nekoliko izviđačkih udruga, sastavio i rasporedio u objektu Arene. S aktivnostima opremanja nastavili su i u subotu, kada je ponovno troje Turovaca iz Velike Gorice pomoglo u dopremi madraca, deka, plahti, jastuka i jastučnica, kojima će kreveti u Areni biti opremljeni u slučaju potrebe.

U društvu Mladena Vinkovića, glavnog zapovjednika Civilne zaštite, angažirane dragovoljce je obišao ministar zdravlja Vili Beroš i pohvalio njihov trud, kao i trud nekolicine izviđača koji su u subotu tijekom dana sudjelovali u podizanju trijažnih šatora ispred nekoliko zagrebačkih bolnica.

Iako smo se naradili i od Arene u dva dana stvorili pričuvni bolnički stacionar, živimo u nadi da će naš trud biti uzaludan, pa makar jednako toliko vremena utrošili da se Arena ponovno pretvori u sportski objekt, jer to znači da potrebe za smještaj oboljelih nije bilo. Točnije, da broj oboljelih nije toliko porastao da ih ne bi mogle adekvatno zbrinuti zagrebačke bolnice i sekundarni smještajni objekt, odnosno adekvatno opremljeni vojni šatori u blizini respiratornog centra bolnice Dubrava.

Kada smo mislili da smo napravili što se od nas očekivalo u nedjelju, 22. ožujka, rano ujutro sve nas je probudio jaki potres, čije su posljedice uglavnom pretrpjeli građani Zagreba. Uz strah od koronavirusa i preporuke stručnjaka da ostanemo u domovima, potres i strah od njegovog razornog učinka, odnosno novih podrhtavanja tla, prisilio nas je da napustimo svoje domove i doveo u kontradiktornu situaciju.

U raščišćavanje ruševina u središtu grada Zagreba država je uključila Hrvatsku vojsku, grad Zagreb svoje komunalne službe, a mi smo čekali do podneva, kada nam je upućen poziv u pomoć. Pozvani su članovi Saveza izviđača Hrvatske, osobito mi koji smo se već stavili na raspolaganje sustavu Civilne zaštite. Odazvalo se oko devedeset izviđača iz više zagrebačkih izviđačkih odreda i nas petero iz Velike Gorice, a pridružili su nam se i brojni dragovoljci, mladi Zagrepčani, pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys, dok su na pripremi i podjeli hrane građanima već bili angažirani aktivisti gradskog Crvenog križa. Kako je primijetio urednik jednog od lokalnih internetskih portala “napustili smo sigurnost svojih domova” kako bismo pomogli onima kojima je to potrebno, jer tko zna … možda će i nama jednom biti potrebna tuđa pomoć.

https://www.vgdanas.hr/dogadanja/tur-ovci-u-zagrebu-pomazu-u-podizanju-satorskog-naselja/

Okupili smo se u u nedjelju u vrijeme ručka na Trgu dr. Franje Tuđmana u Zagrebu, gdje je dopremljena oprema te smo kroz pet sati podigli oko 50 šatora, svaki za smještaj šest osoba u potrebi. Opet je dio izviđača s iskustvom upućen u pomoć bolnicama, ovoga puta na podizanje trijažnog šatora ispred bolnice u Sisku.

Brzo je nicalo šatorsko naselje u Zagrebu u čijem su podizanju, u suradnji s rukovodstvom Civilne zaštite Zagreb, središnju organizacijsku ulogu preuzeli upravo izviđači koji u tome imaju najviše iskustva. Do noći naselje je bilo postavljeno i spremno za korištenje, a posljedice napora su upale mišića i umor kojega se nije lako riješiti, ali i ponos jer izviđači su opet pokazali koliko su sposobni, organizacijski jaki i voljni pomoći drugima kada je potrebno.

Nakon svega ovoga, nakon Domovinskog rata, nakon pomoći potrebitima tijekom poplava u Gunji, Rajevom Selu i drugim unesrećenim područjima te organizacije kampova za unesrećene 2014. godine, nakon prihvata izbjeglica iz Sirije i smještaja u prihvatne centre u Slavoniji 2015. godine, nakon akcija pošumljavanja požarima devastiranih područja Dalmacije 2018. i 2019. godine, nakon provedbe preventivnih mjera s ciljem zaustavljanja širenja zaraze i pomoći ugroženima koronavirusom u više hrvatskih gradova te izgradnje šatorskog naselja za unesrećene razornim potresom u Zagrebu 2020. godine, nadam se da će svima biti jasno da izviđači nisu (samo) djeca, niti su izviđači oni koji se samo igraju s djecom, nego su izviđači oni koji uče i odgajaju djecu da budu odgovorni članovi zajednice u kojoj žive, da pomažu drugima i u tome su im uzor i primjer vlastitim djelima i korisnim doprinosom zajednici.