Jesmo li prerasli Victoriadu?

Trenutno pregledavate Jesmo li prerasli Victoriadu?
  • Autor objave:

Priznali nam to ili ne, Turovci su i ove godine ostvarili najveći uspjeh na natjecanju u Karlovcu.Mlađi i stariji izviđači Turopoljske udruge skauta “Tur” nastupili su posljednjeg vikenda u rujnu na tradicionalnom susretu izviđača Victoriada u Karlovcu. Na ne posebno zahtjevnom natjecanju, na kojem volimo nastupiti svake jeseni, jer odlična je to prilika i manje iskusnim skautima da osjete duh natjecanja, i ove smo godine bili najbrojnija udruga. Nastupilo je čak osam Turovih natjecateljskih ekipa i ukupno 40 članova našeg odreda. Konkurencija je bila jača, ako ne po iskustvu onda sigurno po broju sudioničkih ekipa, nego prethodnih godina. Natjecale su se ukupno 22 ekipe, koje su se skupile od Splita, Rijeke, Rovinja, Đakova i Bjelovara, Zagreba, Duge Rese i Velike Gorice. Vidjeli smo tu i prijatelje iz Osijeka.

DSCN0040

Naši su Triturusi, kao najstarija ekipa, ove godine došli predati prijelazni pehar pobjednika te su ležerno prešli stazu i ostvarili ukupno treći najbolji rezultat od svih ekipa koje su nastupile na ovom natjecanju. Nastupili su izvan konkurencije, jer već su “starci” s 18, 19 godina :).

Nije to tako strašno u našem, skautskom bratstvu, koliko činjenica koja nas je iznenadila, da čak i ekipa Panjevi, koju čine jedna članica koja je prije samo deset dana napunila 15 godina, dvije koje će tek za nekoliko mjeseci napuniti petnaest i jedna koja tek ima 12 godina moraju nastupiti izvan konkurencije … jer su u prosjeku prestare! (:

Sportski duh, ali i ambiciju naših cura najbolje oslikava sljedeća izjava, koju sam prenio i organizatorima u službenom prigovoru: Ne želimo da naše cure, članice ekipe Babinjak, ostanu bez trećeg mjesta, niti želimo da pobjednici Victoriade ostanu bez medalja. Nema veze, neka ostanemo izvan konkurencije, samo želimo da na prijelaznom peharu bude upisano ime naše ekipe, kao najbolje ekipe, kako je i svih prethodnih godina upisano ime ekipa koje također nisu činili mlađi izviđači.” Pošteno, a na organizatoru je da pravedno i pravično odluči.

DSCN0015

DSCN0021

22089803_10214237393145670_5013917501667857955_n

Ekipa Panjevi prošle je godine bila druga po rezultatu, odmah nakon naših Triturusa, iako su ih pogreškom proglasili trećima. Nepravdu smo tada uspjeli ispraviti. Ove su godine prestigle Trituruse i po broju bodova Panjice su bile najjača ekipa na Viktorijadi! Pobjedu su odnijele Paklene gljive, članovi odreda NB Đebo iz Zagreba, koje su osvojile dva boda manje od naših Panjeva. I oni su imali jednog prestarog člana, ali samo jednog. Imaju i ovi starci od 15-16 godina još uvijek želju natjecati se i pomoći svojim ekipama, kojih su dugogodišnji članovi.

DSCN0037

Ma imamo mi dovoljno mlađih izviđača koji i dalje mogu donositi medalje s natjecanja oko svoga vrata i peharima krasiti police u odredskim prostorijama. Ekipa Babinjak, u kojoj su četri mlade Posavke, Glorija, Ana i Zvonimira iz Šćitarjeva i Nina iz Čičke Lazine osvojila je treće mjesto u konkurenciji ekipa mlađih izviđača i vratila se sa srebrnim medaljama oko vrata.

22089094_10214237395585731_3790985456685025568_n

Srčanost i borbenost pokazale su i ostale naše ekipe, od kojih je i najslabija po rezultatu, ali i po skautskom iskustvu ostvarila 14 mjesto, među ukupno 22 ekipe. Dakle, slobodan sam zaključiti da su sve Turove ekipe pokazale odlično znanje i tehniku. Ponosni smo na sve njih. S daljnjom ustrajnom vježbom i iskustvom postajat će sve bolje i jače.

Na kraju, pitam se, jesmo li mi (ili barem naše najjače ekipe) prerasli Victoriadu, na kojoj čak i ekipa koju čine djevojke s nepunih 15 godina mora nastupiti izvan konkurencije ili je vrijeme da Victoriada, na koju svake godine dolazi sve više sudionika, prestane biti susret mlađih izviđača i postane ozbiljno izviđačko natjecanje. Ako je potrebno – spremni smo u tome organizatorima i pomoći.

DSCN0032