Turopoljsko Jurjevo u Velikoj Gorici i Lukavcu

Trenutno pregledavate Turopoljsko Jurjevo u Velikoj Gorici i Lukavcu
  • Autor objave:

Iako nas je hladno i vlažno vrijeme pokolebalo u namjeri da u Lukavcu organiziramo cjelodnevnu aktivnost i ove smo godini bili na Jurjevu u Lukavcu gradu. Dva dana ranije, uoči Jurjeva krijes smo zapalili i u Velikoj Gorici.

JURJEVO U LUKAVCU

Prema prognozama nedjeljni je dan trebao biti hladan i kišovit. Hladan je i bio, a kišica je rosikala tijekom prijepodneva, pa nije bilo pametno u Lukavcu podizati šatore, ali niti okupiti članove odreda i tamo se igrati. Stoga smo odustali od namjere da i ove godine podignemo pokazni skautski logor te posjetiteljima i članovima Odreda upriličimo igre, natjecanja i vatrogasnu vježbu.

Umjesto okupljanja u 15 sati, odlučili smo se okupiti kod odredske prostorije u 17:30 i članovima podijeliti nove odredske majice, a onima koji nemaju i košulje, kako bi konačno na aktivnosti mogli odlaziti propisno odjeveni i prepoznatljivi kao skauti.

lukavec (20)

lukavec (16)

Potom smo se u društvu roditelja, koji su nas tamo odvezli, preselili u Lukevec, gdje se već tradicionalno održava središnja manifestacija proslave Turopoljskog Jurjeva. Skromnije nego prethodnih godina, pa je i bilo mudro što nismo došli ranije. U Lukavcu smo zatekli još kojeg konja, razgledali smo prodajne štandove i etno postav u dvorcu, a tamo smo se uključili i u radionicu za djecu. Kako se ne bi smrzavali i kisnuli članovi su izrađivali kapice i štapiće za princeze, krune prinčeva i oslikavali njihov dvorac.

lukavec (13)

Pojeli smo sendviče i popili sokove koje su nam priredili organizatori iz Plemenite opčine turopoljske, začepljenih ušiju odslušali pucnjavu kuburaša te je došlo vrijeme da se postrojimo nasuprot povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Gradonačelnik i župan POT-a izvršili su smotru povijesnih postrojbi iz desetak hrvatskih gradova, a potom je svečano upaljen jurjevski krijes.

lukavec (21)

Tada smo se okupili pored krijesa i poslušali što je u Svetom Jurju, zaštitniku skauta, prije više od stotinu godina napisao lord Robert Baden Powell, osnivač skautkog pokreta. Naučili smo gdje je Sveti Juraj rođen i što ga je potaknulo da se suprotstavi opasnom zmaju i spasi kraljevu kćer od smrti. Starješina nas je prisjetio naših skautskih zakona te riječi obećanja i zavjeta kojima se obvezujemo na njihovo poštivanje. Uživali smo u toplini Jurjevskog krijesa i njegovom posebnom večernjem ugođaju.

lukavec (33)

Neki su se potom s roditeljima vratili kući, a uglavnom stariji članovi odreda ostali su i na večernjem druženju s plemenitašima i članovima povijesnih vojnih postrojbi u Lukavcu. Unatoč ružnom vremenu i ove smo godine bili na središnjem Jurjevskom krijesu. Ne svi, jer neke pokolebala kiša, a neke spriječili rođendani i obiteljske obveze. Ipak, lijepo je bilo vidjeti 45 okupljenih malih i velikih turopoljskih skauta, koji su se i ovom prigodom prisjetili svoga zaštitnika. lukavec (29)

Video prilog s Turopoljskog jurjeva u Lukavcu pronašli smo na tportalu:  http://max.tportal.hr/Paljenje-krijesa-povodom-Jurjeva-u-Turopolju-Video_25427_0__0.aspx

Prilog o ovogodišnjoj proslavi Jurjeva u Turopolju donose i Kronike Velike Gorice: https://www.youtube.com/watch?v=5oQpnyjzbmQ

JURJEVO U VELIKOJ GORICI

Dva dana ranije, u petak uoči Jurjeva, krijes smo složili i zapalili u Velikoj Gorici, gdje se toga dana održavao Festival folklora. Paljenje krijesova uoči Jurjeva po svim naseljima Turopolja višestoljetna je tradicija ovoga kraja. Paljenje Jurjevskog krijesa u Velikoj Gorici, vjerojatno nema toliko dugu tradiciju, ali zadnjih desetak godina krijes grade i pale turopoljski skauti, kako bi Velikogoričanima najavili središnje jurjevsko događanje koje se u organizaciji Plemenite opčine turopoljske svake godine u nedjelju priređuje u Lukavcu. gorica (1)

gorica (5)

Najava središnje jurjevske proslave trebala je biti u subotu, u sklopu Festivala folklora, koji su u Velikoj Gorici organizirali Turistička zajednica grada i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. U očekivanju kiše u subotu festival je pomaknut dan ranije, pa smo se i mi morali prilagoditi novonastaloj situaciji.

Uz pomoć Plemenite opčine turopoljske, koja je osigurala drva, dvojice članova DVD Velika Gorica i vlastitim snagama predvodnika i mlađih izviđača uzoran krijes smo izgradili za samo dva sata. Za to su vrijeme, na pozornici u Spomen parku Dr. Franje Tuđmana posjetitelje zabavljali članovi kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih zborova s područja grada.

gorica (7)

Po završetku njihova programa, a nakon što se sunce spustilo ispod horizonta, Jurjevski krijes su zapalili predstavnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Velike Gorice i Turopoljske udruge skauta “TUR”.

gorica (33)

gorica (38)

Krijes je prekrasno gorio i lijepo se urušio, a brojni su građani uživali u njegovoj toplini i živahnom plesu plamenih jezičaca. Nakon folkloraša, na središnjoj pozornici je nastupila etnologinja i glazbenica Lidija Bajuk, no građani su se počeli pomalo razilaziti, iako se laganih etno ritmom uspjela sljubiti s atmosferom koju je u neposrednoj blizini uspio stvoriti Jurjevski krijes. Oko njega se te večeri okupilo pedesetak članova Turopoljske udruge skauta.

gorica (39)