Jurjevski krijes opet je gorio u Velikoj Gorici

Trenutno pregledavate Jurjevski krijes opet je gorio u Velikoj Gorici
  • Autor objave:

Tradicija proslave dana svetog Jurja i ove je godine upriličena po selima i naseljima, odnosno sučijama Plemenite opčine turopoljske. Turovci su i ove godine priredili svečani krijes u središnjem gradskom parku.

Sukladno suvremenoj tradiciji članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” složili su središnji jurjevski krijes u sklopu manifestacije Turopoljsko jurjevo, koja se i ove godine obilježavala bez središnje svečanosti, po selima i naseljima, odnosno po sučijama Plemenite opčine turopoljske. Od svih, najposječenija je očekivano bila ona svečanost priređena u središtu grada, u spomen parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici.

Jurjevo je obilježeno uz kulturno-umjetnički program FA Turopolje, uz postrojavanje Turopoljskog banderija i uz krijes koji su i ove godine složili članovi Turopoljske udruge skauta “Tur”.

 

Nakon kiše prethodnih dana i iskustva iz prethodnih godina – spremni smo bili na sve! Zato smo složili “gorive bombice” kojima smo oplemenili krijes, a osim nas i svi naši suradnici došli su “u goste” s kanisterom goriva, za zlu netrebalo. Krijes smo lijepo i brzo složili, pa iako su drva bila vlažna, planuo je od prve i s lakoćom, što je razočaralo neke od prisutnih Velikogoričana! Naime, oni su navikli da se mi patimo paleći ga satrima, dok se oni guštaju “sprdajući” nas i dobacujući. Ovoga puta za to nije bilo prigode, pa je i zabava potrajala kraće od očekivanog. O sigurnosti prisutnih i javne površine brinuli su i ove godine članovi DVD Velika Gorica, a nositelj proslave bila je Plemenita opčina turopoljska.

Prenosimo s portala vgdanas:

Došel je došel Jura zeleni, a s njime i proljeće

25.04.2022. / Redakcija

Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je Jura zeleni… I tako već stolećima najavljivao se dolazak Jurjeva za kojega se iu Turopolju drži da donosi pravi početak proljeća. Jurjevski običaji povezuju čovjeka i prirodu, a svakako je najvidljiviji običaj paljenje jurjevskog krijesa koji simbolizira pobjedu dobra nad zlom – sv. Jurja nad zmajem, pobjedu proljeća nad zimom…

Iako je izostala velika nedjeljna proslava kod kaštela Lukavec, oštećenog u potresu, jurjevske proslave održale su se u velikom broju turopoljskih mjesta. One u sučijama Plemenite općine turopoljske donijele su proslave u 12 naselja – od Dubranca, preko Lukavca i Velike Gorice do Mraclina ili Hrašća. Folklor, jurjevska pjesma, mladi i stariji, tamburaši i druženje, glavna su obilježja ovogodišnjih jurjevskih proslava koja su se po prvi puta održala u spomenutom Dubrancu, kao i na Plesu te u Rakitovcu.

Uz jurjevske proslave koje su organizirali plemenitaši kao pomoć mjesnim odborima i udrugama, Jurjevo se obilježilo iu Gradićima, Starom Čiču koje obilježava dan mjesta, kao iu Velikoj Kosnici gdje su glavnu ulogu imali mladi fokloraši.

– Naša želja je bila da Jurjevo bude dan proslave u cijelom našem lijepom Turopolju, stoga nam je drago da osim naše organizacije proslava smo bili pozvani sudjelovati iu drugim sučijama gdje su bili drugi nositelji organizacije, ali i da je u nizu naselja te kod ljudi doma bilo druženja uz jurjevski krijes. Svakako se nadamo da ćemo nastaviti s krijesovima po Turopolju, ali i da ćemo već sljedeće godine završiti proslavu moći tradicionalno kod Starog grada Lukavca – naručio je župan turopoljski Juraj pl. Odrčić.