Ljeto na Visu

Trenutno pregledavate Ljeto na Visu
  • Autor objave:

Uvjereni smo da će ljeto na Visu biti prekrasno, mirno, ugodno, bez turističkih gužvi … idealno za izviđačko logorovanje.

Turistima teže dostupni krajevi Hrvatske zahvaljujući upravo tome zadržali su svoju prirodnu ljepotu. Koliko to imalo prednosti, toliko je ovakva pozicija i zapreka za normalan život ljudi na udaljenijim otocima, kao i za intenzivniji turistički razvoj i uživanje blagodati koje izdašni prihodi od turizma donose. U razdoblju prijeteće opasnosti od koronavirusa i blagodati i nedaće udaljenijih otoka su se dvostručili.

Zbog toga su se turističke zajednice otoka Visa i Komiže odlučile zainteresiranima predstaviti kao korona-free zone, i upravo time, kao i izdašnim subvencijama iznajmljivačima zemljišta i objekata, privući turiste na ova dva otoka. Uvjet je iznajmljivačima, koji su u sustavu poticaja za razvoj turističkih potencijala, da cijenu svojih usluga prepolove ili višestruko smanje, što je najbolja mjera za privlačenje posjetitelja. Mjere su odlučile iskoristiti i lokalne turističke agencije koje su se ovih dana upustile u privlačenje organiziranih skupina s većim brojem korisnika.

Tako nam se turistička agencija Gregada Tours d.o.o. javila s iznimno atraktivnom last-minute ponudom da na Visu organiziramo logorovanje za članove Turopoljske udruge skauta “Tur”. Turistička sezona u Hrvatskoj započinje već tijekom uskrsnih blagdana i svakim danom organizatori očekuju sve veći interes posjetitelja. Zbog toga je bilo vrlo važno da što prije rezerviramo termin, a vas anketiramo radi broja potencijalnih sudionika logorovanja.

Kamp teren koji nam je ponuđen, a nalazi se u prekrasnoj uvali na sjevernoj strani otoka, vlasnici koriste za robinzonski turizam visoke kategorije. Ovaj teren u budućnosti je namijenjen za razvoj glamping turizma, za one dubokog džepa, koji će u glamp-kamp moći doći isključivo brodicama. Dakle, do terena nije moguće doći vozilima, nego isključivo morskim putovima. Tako bismo i mi sudionike i opremu dopremili brodom.

Sadašnji robinzonski tereni dosta su divlji, pa se vlasnik odlučio odreći zarade od iznajmljivanja terena, uz uvjet da mu tijekom našeg boravka raskrčimo šikaru i raslinje, kako bi već od jeseni mogao započeti s postavljanjem šatorskih objekata visoke kategorije. Dio objekata već je postavljen na dijelu terena, pa za boravak nećemo morati dopremati naše šatore i ležaljke, niti hladnjake i štednjake, a što će nam uvelike olakšati i pojeftiniti dolazak na otok.

Sudionici logorovanja dio vremena će provesti na aktivnostima na plaži i u moru, a dio vremena bavit ćemo se humanitarnim radom i krčiti zarašteni teren.

Naš trošak je isključivo cijena prehrane od 300 kn po sudioniku i prijevoza do Splita u istoj vrijednosti, jer je turistička agencija pronašla zainteresiranog brodara, koji će uz subvenciju troškova od strane lokalne turističke zajednice, djecu i opremu na Vis prevesti besplatno.

S obzirom na akumulirana sredstva u odredskoj blagajni, a također i na činjenicu da smo uplatama u prošloj godini, kada zbog korona-krize nismo mogli ići na brojne planirane aktivnosti, prikupili dosta namjenskih sredstava za provedbu programa, neki od vas već su uplatili polovinu ili čak cijeli iznos koji pokriva troškove logorovanja. Za nove članove tako bismo mogli omogućiti otplatu u ratama do kraja ove kalendarske godine, u iznosu od 50 kuna mjesečno, a za one koji su dio uštedjeli uplatama članskih priloga i u manjim mjesečnim ratama.

Teško da bismo si u normalnim okolnostima mogli priuštiti ovako povoljno logorovanje, no u tome nam je svakako pomogla prvotravanjska imaginacija i prilika da vas nasanjkamo i navučemo da povjerujete u nemoguće. Veseli me vrlo velik interes, jer za ovo i ovakvo logorovanje prijavljeno je u samo jednom danu više od 30 sudionika!

Kada bi nam netko zaista i ponudio ovako nemoguće uvjete, pitanje je bismo li logorovanje imali priliku provesti u situaciji kada Hrvatska ulazi u treći val korone i neizvjesno je hoćemo li se nakon uskrsnih praznika moći vratiti u školske klupe ili ćemo ponovno morati na on-line oblike rada. Također, od nas bi bilo neozbiljno da se primimo ovako ozbiljnog posla, organizacije višednevne aktivnosti na Visu i da vama jamčimo da ćemo je zaista i provesti.

Kada bi to i bilo moguće, kalkulacija bi u najpovoljnijoj situacija bila ovakva. U autobusu u ovakvoj situaciji nije moguće voziti više od 30 osoba, što znači da bismo trebali angažirati dva autobusa, koji bi nas odvezli do Splita i za 13 dana ponovno došli po nas. To bi bilo oko 15-20 tisuća kuna ili oko 300-400 kn po sudioniku. Prehrana bi nas došla oko 450 kuna po sudioniku. Dakle, već sada je to više od 600 kn. Brod do Visa i povratak bi nas stajao oko 250 kn po sudioniku, pa čak i da ne moramo dovesti svoju opremu. Ako bi ona išla kamionom, a mi autobusom i trajektom, to bi cijenu diglo za još 200 kn po sudioniku. U normalnim okolnostima najam terena na moru u sezoni nikako ne bismo platili manje od 25 kn po osobi po danu, a što je dodatnih oko 300 kn po osobi za ovih 13 dana. Dakle, logorovanje na Visu teško da bismo mogli odraditi za manje od 1500-2000 kn po sudioniku.

Kada bi naši turistički djelatnici bili voljni zaista ovako (kao u našoj imaginaciji) subvencionirati i potaknuti dolazak posjetitelja na udaljenije otoke, logorovanje bismo zaista mogli provesti za nekih 800-900 kuna po osobi, a što bi svatko od nas prihvatio, ali … tu je i dalje korona koja nam ne dopušta ozbiljnije planirati, tu su i mjere koje prvenstveno čuvaju naše živote i živote naših bližnjih, tu je i turistički sektor koji s neizvjesnošću gleda u budućnost i nisam siguran da bi bio napraviti ovako hrabar i financijski zahtjevan korak u smislu poticaja iznajmljivačima.

Naša je ideja da ove godine, ukoliko to bude moguće, umjesto jedne višednevne aktivnosti provedemo više trodnevnih bivaka na koje bismo otišli s manjim brojem sudionika na terene u našem privatnom vlasništvu i koji su nam lako dostupni. Tako bismo djeci omogućili više mini-logorovanja i noćenja pod šatorima tijekom cijelog ljeta, odnosno mjeseca lipnja i srpnja, mi odrasli za iste ne bismo morali koristiti svoje godišnje odmore, a koje dio naših programskih voditelja ovog ljeta neće ni moći koristiti, a i lakše bismo odradili veći broj dana logorovanja s manje voditelja i relativno velikim brojem djece. Djeca bi na ove bivke odlazila onda kada s roditeljima ne bi bila na obiteljskim odmorima, no svatko bi pronašao barem jedan do dva termina u kojima bi mogao biti s nama. O ovakvom planu ljeta još ćemo razgovarati, a vas ovim putem pripremam, bez obećanja da će tako zaista i biti – jer danas obećavati mogu i smiju samo političari. Mi ostali na taj kredit nemamo pravo.

Napomena: Fotografije prikazuju atraktivne Glamping terene na hrvatskoj obali i ovdje su priložene samo kako bi upotpunile ovu našu imaginaciju logorovanja iz snova.