Molitva i pismo vođe

  • Autor objave:

Molitva vođe

 

Ako ti usporiš – oni se zaustave.

Ako ti popustiš – oni se vraćaju nazad.

Ako ti sjedneš – oni legnu.

Ako ti sumnjaš – oni očajavaju.

Ako ti kritiziraš – oni razaraju.

Ako ti ideš naprijed – oni te pretječu!

Ako ti daš svoju ruku – oni daju svoju kožu,

Ako ti moliš – oni će biti sveti!

 

Posljednja poruka: – Baden-Powellovo pismo skautima

Shvaćanje uloge skautizma i odraslih u njemu, osnivača skautskog pokreta sir Roberta Baden Powella zorno se može spoznati iz njegove posljednje poruke izviđačima u svijetu:.

 

“Dragi skauti!

Ako ste ikad gledali bajku “Petar Pan” sjetit ćete se kako je gusarski vođa uvijek ponavljao svoj govor pred umiranje, jer se bojao da možda kada mu dođe vrijeme umiranja, neće imati vremena da ga izusti iz svojih grudi. Vrlo je slično i sa mnom. I tako, iako u ovom trenutku ne umirem jednog ću od ovih dana otići s ovoga svijeta, te vam želim poslati posljednju riječ na rastanku. Zapamtite, to je posljednje što ćete ikada čuti od mene, zato je ne zaboravite. Imao sam presretan život i želim da svaki od vas ima također sretan život.

Vjerujem da nas je Bog stavio u ovaj veseli svijet da budemo sretni i uživamo u životu.

Sreća ne dolazi od toga da je netko bogat, ili što ima uspješnu karijeru, ili što sebi sve dozvoljava. Jedan korak prema sreći je učiniti sebe zdravima i jakima dok ste dječak ili djevojčica, tako da možete biti korisni i tako uživati u život kad odrastete. Učenje o prirodi će vam pokazati kako je Bog, poradi vašeg uživanja, načinio svijet ispunjen prekrasnim i čudesnim stvarima.

Budite zadovoljni s onim što imate i to iskoristite na najbolji mogući način. Gledajte svijetlu stranu stvari umjesto mračne. Ali, stvarni put ka sreći je davanje sreće drugim ljudima. Pokušajte ostaviti ovaj svijet malo boljim nego što ste ga našli, da kada dođe čas vaše smrti, možete mrijeti sretni u osjećaju da nikako niste uzalud potrošili vaše vrijeme već ste učinili najbolje što ste mogli. “Budite pripravni” na ovaj način, da živite i umrete sretno – držite uvijek vaše izviđačko obećanje, čak i kada ste postali zrela osoba – i Bog vam pomogao da to učinite.

Vaš prijatelj, Baden-Powell od Gilwella”

 

(Pismo pronađeno u spisima Baden-Powella nakon njegove smrti, izvor www.scout.org)