Muzej….družina?

Trenutno pregledavate Muzej….družina?
  • Autor objave:

Eto, došao je na red i  iščekivani izlet u siječnju. Dvije su se patrole odlučile kulturno uzdizati pa smo otišli u Hrvatski prirodoslovni muzej. Malo nas se okupilo, ovaj put ćemo to tolerirati jer su ajde „bili praznici“ pa mnogi od vas nisu bili u Velikoj Gorici. Svima koji nisu bili neka bude žao jer nam je bilo lijepo. Uživali smo u lijepom sunčanom danu, šetnji po Zagrebu, finim kiflicama i naravno sadržajem koji smo vidjeli u muzeju.

U muzejskim se zbirkama nalazi više od 2 milijuna primjeraka minerala, stijena, fosila, prepariranih biljaka i životinja iz svih krajeva hrvatskog ozemlja, ali i iz susjednih zemalja te s drugih kontinenata. Započeli smo razgledavanjem geološko-paleontološkog odjela koji čuva izuzetno bogatu građu i okamine koje svjedoče o dugoj prošlosti i razvoju hrvatskoga krajolika. Tu su raznovrsne zbirke fosila iz geološke prošlosti s više od 300 tisuća muzejskih predmeta iz svih krajeva Hrvatske.

Potom smo pogledali zbirke Zoološkog odjela koje broje oko 1 135 000 primjeraka različitih životinja podijeljenih u zbirke kralježnjaka, koje čine zbirke sisavaca, ptica (sadržava gotovo cijelu ornitofaunu Hrvatske), ptičjih jaja, vodozemaca i gmazova, riba, te posebna zbirka tkiva za DNA analize. Ipak najbrojnije su zbirke beskralježnjaka koje sadržavaju zbirke kukaca, mekušaca, morskih beskralješnjaka i dr. Osobito se ističu: morski psi, kostur velikog kita i ulješure, pitona, lubanja slona i mladunče slona, brojne vrste ptica, a od sisavaca kljunati ježak, čudnovati kljunaš, velike mačke (lav, tigar, puma), a tu su i životinje iz našeg podneblja poput vepra, vuka, lisice, bjeloglavog supa i mnogih drugih. Nama se najviše svidio primjerak morskog psa dugod 7.5 metara pa smo se tu i slikali.

Izložba Carstvo minerala prikaz je Sistematske zbirke minerala, najbrojnije zbirke mineraloške građe u Muzeju koja se ističe raznolikošću mineralnih vrsta i njihovih kristalnih oblika te zastupljenošću minerala iz najpoznatijih svjetskih nalazišta, od kojih su neka tipski lokaliteti.

Nakon razgledavanja muzeja odigrali smo par igara i memori koji nam je pripremio naš Tomica. Čekao nas je povratak kući i iščekivanje novog izleta, a dotad se vidimo na sastancima.

 

J.P.