Obveza uplate članarine

Trenutno pregledavate Obveza uplate članarine
  • Autor objave:

Članarinu su dužni uplaćivati svi članovi, osim volontera, voditelja programskih aktivnosti.

Poštovani roditelji i članovi, uvidom u promet po računu uočili smo da kod nekih članova izostaju uplate članarina (kod nekih uopće nema uplata, a kod nekih su neredovite), stoga vam potkraj godine želim ukazati na obvezu uplate članarine. Ona je na godišnjoj razini, odlukom Predsjedništva, određena u iznosu 1500,00 kn za jedno dijete, odnosno 2600,00 kn za dvoje ili 3600,00 kn za troje članova iz iste obitelji, odnosno manje u slučaju pojedine specifične obiteljske situacije, a temeljem odluke Predsjedništva.

Odlukom Predsjedništva članarine su oslobođeni volonteri udruge, čije troškove aktivnosti je dužna namiriti udruga, a koji za svoj rad ne primaju nikakvu drugu naknadu.

Već godinama nastojim pojasniti, pa ću i ovom prigodom pokušati, da članarina nije iznos koji pokriva cijenu izleta na koji je pojedino dijete išlo ili nije išlo, te da činjenica da dijete možda ne ide redovito na izlete ne daje za pravo da za pojedini mjesec članarina ne bude uplaćena.

Članarinom se osiguravaju sredstva za rad udruge, a što obuhvaća mnogo toga: članarinu Savezu izviđača Hrvatske, vođenje knjigovodstva/računovodstva, kupnju nove opreme (šatora, ležaljki, alata …), osiguranje članova od posljedica nesretnog slučaja, kupnju pribora i materijala za programske aktivnosti (papir, škare, toneri za printer, bojice, tempere, vuna, drvena građa …), izradu i zanavljanje odore za članove (odredskih majica, marama, košulja i košulja Saveza), a između ostalog i troškove aktivnosti na kojima članovi sudjeluju (prijevoz, prehrana, ulaznice). Činjenica je da oni članovi koji redovito sudjeluju na aktivnostima (izletima) glavninu uplaćenih sredstava utroše na vlastiti doživljaj skautizma, ali upravo iz razloga što su sredstva potrebna i za ostale potrebe udruge neke aktivnosti tijekom godine su manje atraktivne i manje financijski izdašne.

Kako bismo roditeljima olakšali mogućnost uplate članarine, to smo predvidjeli u deset mjesečnih rata, no članarinu je moguće uplatiti u četiri kvartalne rate, u dvije polugodišnje rate ili u cijelosti odjednom. Stoga vas molim da članarinu redovito uplaćujete, prema vlastitim mogućnostima, no u cijelosti obvezno do kraja kalendarske godine.

Osiguranje sredstava važno je radi planiranja i provedbe planiranih programskih aktivnosti, a uvidom u stanje računa uočili smo da s osnova članarine udruga ima nenaplaćenih oko deset tisuća kuna potraživanja. Stoga koristim prigodu skorog završetka kalendarske godine da vas podsjetim na ovu vašu obvezu i zamolim da je pravovremeno izvršite.

Ne zamjerite što brinemo o tome i o mogućnosti provedbe svih programskih aktivnosti na koje smo se obvezali vama, vašoj djeci i Gradu Velikoj Gorici, koji provedbu programa udruge financijski podupire s trećinom ukupnih financijskih sredstava kojima udruga godišnje raspolaže.