Podsjetnik roditeljima … ili tko je ovdje lud?

Trenutno pregledavate Podsjetnik roditeljima … ili tko je ovdje lud?
  • Autor objave:

Poštovani roditelji,

Vidim da smo Vas malo previše razmazili i da smo Vam omogućili da od nas (voditelja Izviđačkog odreda Tur) očekujete malo previše, a što Vam mnoge druge udruge ne nude. Stoga ovim podsjetnikom želim ukazati na potrebu obostrane suradnje i odgovornosti o ćemu smo pričali i što redovito ponavljamo na prvom roditeljskom sastanku na početku (svake) školske godine. S obzirom da su se ovim dopisom osjetili prozvani i neki roditelji djece koja su naši članovi tek mjesec-dva, dužan sam reći da Vas (još), kao ni mnoge druge roditelje, koji se ne pronalaze u sljedećim redcima, ovaj dopis ne treba vas pogađati, već samo ukazati ili možda podsjetiti na ono što bi nam trebalo biti logično i na što bi se uskoro trebali naviknuti. U svakom slućaju trebalo bi nama olakšati rad s Vašom djecom, a našu komunikaciju osloboditi nepotrebnih ponavljanja uvijek istih informacija.

 

527244_350003975035800_9784377_n

Podsjećam još jednom da za svaki izlet (osim kada je drugačije rečeno i objavljeno na portalu) vrijede ista pravila:

Polazak je uvijek u 8:00 sati s autobusnog ugibališta u Školskoj ulici.

Doći treba desetak minuta ranije i sa sobom ponijeti 2-3 sendvića, isto toliko sokova, zdravstvenu iskaznicu, kišnu kabanicu i čvrstu nepromočivu obuću. Odjenuti se slojevito, sukladno objavljenoj prognozi vremena.

Na svakom odredskom izletu ukljućen je ručak koji je obuhvaćen cijenom članarine, kao i prijevoz, osim ako prelazi cijenu od 150,00 kn (no to ćemo obvezno i pravovremeno objaviti na portalu i naznačiti kolika je doplata potrebna, a kako bi na temelju pune informacije mogli donijeti odluku hoće li dijete sudjelovati na pojedinom izletu).

Povratak je uvijek na mjesto polaska oko 18-19 sati, a precizniju informaciju o vremenu dolaska uvijek možete potražiti telefonski od predvodnika na aktivnosti oko 17 sati.

Ako ste dijete prijavili za izlet, ono je na mjesto polaska dužno doći i u slučaju ako “padaju sjekire” (snijeg, kiša, tuča ili je ekstremno vruće). Tada ćemo odlučiti hoće li se aktivnost održati ili ćemo je odgoditi, odnosno tamo ćemo Vas obavijestiti imamo li alternativnu varijantu/lokaciju za održavanje aktivnosti u uvjetima kakvi jesu.

Amen!

logo1

 

Svaki izlet je oglašen na odredskom portalu, a uvjeti su ili jedinstveni ili će biti poznati barem 2-3 dana prije samog izleta. Samo se morate naviknuti redovito posjećivati ovaj Odredski portal!

Osim toga, naviknuli smo Vas da uplatnice za članarinu dobivate ispisane, pa ako ih u prostoriji nema nekima ne pada na pamet kupiti uplatnicu (čija je cijena svega nekoliko lipa) i tako uplatiti članarinu.

Naviknuli ste da sve infoamcije dobijete pismeno i da vas redovito zovemo, pa očekujete da i onda kada Vaše dijete nije bilo na sastanku (iako vi predvodnika možda niste obavijestili da dijete neće doći zbog bolesti, posjete baki i djedu ili …) da će predvodnik Vas nazvati i izvijestiti što je bilo na sastanku.

Dakle, nije li to malo previše ?! Kada dijete ne dođe u školu zbog bolesti, tada mora nazvati prijatelja i pitati što je za zadaću te ga zamoliti da mu donese bilježnice kako bi prepisalo gradivo koje je obrađeno toga dana. Zar ne? Brine li možda razrednik/ca o tome da Vas nazove i kaže što je za zadaću, kada je zakazan termin kratke provjere znanja i raspita se što je razlog zbog kojega dijete nije bilo u školi? Vjerujem da ne. Provjera će biti održana bez obzira zna li Vaše dijete za to ili ne.

Isto tako, molim Vas da shvatite da svaki izlet oglasimo barem 10-15 dana prije njegovog održavanja, kako djeci izravno, tako i na odredskom portalu (primjerice: obavijest o izletu i posjetu bazenima u termama Jezerčica oglašeni su na portalu još 22.10.2013.), a od djece i Vas očekujemo da tjedan dana prije polaska prijavite sudjelovanje djeteta na tom izletu.

Dakle, ne stoji tvrdnja pojednih roditelja da za izlet nisu znali jer dijete nije bilo na posljednjem sastanku. Na njemu smo već očekivali prijavu djeteta (!), a nakon što je dijete izostalo očekujem da nazovete predvodnika (ili mene osobno) i raspitate se što je dijete propustilo saznati na sastanku na kojem nije bilo. O tome što su novo naučili na tom sastanku dijete treba doznati kroz komunikaciju s prijateljima iz patrole, jer nitko od nas nije otok, već karika u lancu. Lanca nema ukoliko karike nisu međusobno povezane i ako si ne pomažu.

Isto tako, nakon razgovora sa sociolozima i socijalnim pedagozima iz Centra za djecu, mlade i obitelj potaknuti smo da Vas uputimo kada imamo problema s održavanjem reda i obradom tema na sastancima. Pojedina djeca, uslijed lakših ili teših poremećaja koncentracije remete red i održavanje sastanaka prema planu. Pojedina djeca trebaju individualan pristup i rad sa stručnom osobom, a što naši predvodnici nisu. Oni su volonteri koji na djecu prenose svoja osobna znanja i vještine koje su stekli kroz dugogodišnje članstvo u izviđačkoj organizaciji. Oni, na žalost, nisu diplomirani socijalni radnici, psiholozi, defektolozi i stručnjaci onog profila čiji angažman je ponekad potreban u radu s pojedinom djecom. Oni su srednjoškolci, studenti građevinarstva, prehrambene biotehnologije, logopedije, a to nisu zvanja koja pružaju stručnost za rad s djecom koja nisu u mogučnosti uklopiti se u grupu, već se u njoj imaju potrebu istaknuti ili svojim ponašanjem onemogučavaju grupu da ostvaruje program prema planu.

Zbog toga nam je preporučeno da izvijestimo roditelje ukoliko unutar udruge nemamo kadrovskog potencijala za adekvatan rad s određenim djetetom te da si uzmemo za pravo zbog toga (a kako bi omogučili normalno funkcioniranje grupe – jata ili patrole) isključiti dijete iz grupe i obavijestiti Vas o razlogu te Vas uputiti da zatražite stručnu pomoć, koju Vam mi u udruzi ne možemo pružiti.

Mogućnost isključenja djeteta iz grupe tako će biti uključena u Upisni obrazac koji će svaki roditelj morati potpisati na kraju ove kalendarske godine, a kako bi dijete nastavilo s članstvom u udruzi u idućoj kalendarskoj godini, ukoliko je spremno i u mogućnosti je normalno funkcionirati u grupi.

I sam sam roditelj i sam sam suočen s istim izazovima.  S tuđom djecom radim već više 30 godina pa si uzimam za pravo biti otvoren, pa čak i sarkastičan na ovaj način. I sam se suočavam s uspjesima i neuspjesima roditeljstva, propustima u odgoju djece, u traženju pomoći osoba koje su stručnije od mene u području otklanjanja devijacija, stoga ću biti slobodan i vama savjetovati te vam preporučiti stručnu pomoć kada procijenim da bi vam ona dobrodošla.

Isto tako, želja mi je pomoći našim mladim predvodnicima da sačuvaju svoje živce za svoju djecu, a ne da ih izgube radi tuđe djece. Pred nama su još mnogi izazovi, opasnosti, puberteti, problematične obitelji i pojedinci: djeca i roditelji, a mi ovo nismo dužni raditi niti strepiti za svoju ili tuđu sigurnost, već radimo ono što nas veseli, u želji i na način da i druge veseli!

Hvala na razumijevanju!

Starješina Odreda

Alen Konjević