Proljetna šetnja Zagorjem

Trenutno pregledavate Proljetna šetnja Zagorjem
  • Autor objave:

Idealan, sunčan i topao proljetni dan iskoristili smo za izlet u Hrvatsko Zagorje. Ožujski izlet upriličili smo zajedno s prijateljima, izviđačima iz Samobora. Ukupno nas 60, od čega 17 Samoboraca i 43 (zdrava) člana Izviđačkog odreda „Tur“ uživalo je u još jednom uspješnom izletu.

Simpatičnu šetnju kroz povijest započeli smo posjetom prekrasnom dvorcu Veliki Tabor, koji je nedavno rekonstruiran (najvećim dijelom iznutra, no obnovljena mu je i vanjska fasada) i u kome smo imali priliku doživjeti duh prošlih vremena, revolucionarnog duha hrvatskih seljaka, potrebe za obranom vjekovnih hrvatskih krajeva od ruke osvajaća, ali i povijesnog razvoja kulture i tradicije ovoga slikovitog kraja.
Srdačna kostimirana voditeljica ispričala nam je jednu od legendi o Veroniki Desiničkoj, žrtvi ljubavi i nerazumijevanja, koja je pogubljena i zazidana u zidinama Velikog Tabora.

Zelenjak je mjesto između Klanjca (u kome smo posjetili Dom zdravlja) i Kumrovca (koji smo obišli nakon ručka) u kome je Družba Braće Hrvatskog Zmaja povodom 100. godišnjice hrvatske himne podigla spomenik “Lijepa naša”, a u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću. Obelisk podignut u blizini ruševina drevnog Cesargrada, uz koga se veže povijest plemstva u Hrvatskom Zagorju,  otkriven je 24. studenog 1935. u okruženju šumovitih padina klanca rijeke Sutle.

O istom okruženju smo ručali te se poigrali na obližnjem dječjem igralištu i livadi, a potom put pod noge. Pred nama je bio još posjet Kumrovcu i tamošnjem Starom selu. Bila je to prigoda da se podsjetimo imena i povijesne uloge Josipa Broza Tita, te da upoznamo način života u hrvatskim, zagorskim selima početkom 19. stoljeća, kao i stare zanate, od kojih su tek rijetki očuvani i danas.

Još jedan prekrasan izlet u povijest, začinjen igrom i pjesmom u autobusu. Dobro iskorišten lijep proljetni dan.

POTRAŽITE I OSTALE FOTOGRAFIJE S OVOG IZLETA !