Kada se nosi izviđačka majica?

Trenutno pregledavate Kada se nosi izviđačka majica?
  • Autor objave:

Odredska radna majica nije reklamna, nego službena odora koja se nosi samo na skautskim aktivnostima.

Poštovani roditelji i dragi članovi, na aktivnostima smo već više puta primijetili kako su odredske majice koje nose naši poletarci više izblijedjele od majica koje članovi uprave i predvodnici nose već nekoliko godina. Vjerojatno više godina nego oni isti poletarci uopće imaju!

Razlog je tome što se njihove majice peru očito puno više od naših, a razlog je tome što djeca službene odredske majice nose i onda kada nisu na izviđačkim aktivnostima. U njima se igraju oko zgrade, a tamo nije zabranjeno psovanje, svađanje, bacanje kamenja … i sve to ovako postaje reklama Izviđačkom odredu „Tur“.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada djeci objašnjavamo važnost izviđačke odore, a vidim da to njima ne ostaje dugo u memoriji pa stoga apeliram na vas roditelji da nam u tome pomognete, najčešće im govorimo da ljudi kada vide dijete u izviđačkoj uniformi, majici ili košulji, s maramom oko vrata ne vide niti Ivana, niti Damira, niti Anitu. Oni vide izviđača. Kada taj Ivan pljune na cestu, to je napravio izviđač. Kada njih dvoje ili troje ukradu čokoladicu iz dućana – lopovi su izviđači. Dakle „IZVIĐAČI SU LOPOVI“, ne Ivan, ne Damir, ne Anita, ne oni iz Velike Gorice, niti iz Zagreba ili Koprivnice, nego IZVIĐAČI.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako bi spriječili takve deklaracije svih nas radi loših djela pojedinaca, iako ne isključujem niti mogućnost da nas zamjete i po dobrom djelu djeteta u odredskoj majici, i kako bi naše službene odredske majice kao dio izviđačke odore ostale dovoljno plave i dostojanstvene, a ne blijede kao stare krpe, i kako bi uvijek bile čiste, oprane i ispeglane kada idemo na planirane i najavljene izviđačke aktivnosti molim vas da ih djeca ne nose onda kada na izviđačkim aktivnostima nisu.

Nikada nećete vidjeti policajca da u radnoj policijskoj odori kosi travu u svom dvorištu, niti vatrogasca da u vatrogasnoj radnoj uniformi preslaguje crijep na krovu susjedove kuće, niti pravog aktivnog vojnika da u maskirnoj uniformi izvlači drva iz šume. Uniformu nose samo i jedino kada su u službi.

Salem_Sivac_618963490

Tako trebaju i izviđači. Odredsku košulju s maramom oko vrata nositi samo u svečanim prigodama, prilikom podizanja odredske ili nacionalne zastave na jarbol, prilikom svečanog postrojavanja, otvaranja izviđačkih akcija, na skupštinama i službenim prijemima ili posjetama; odredsku majicu s maramom oko vrata samo onda kada na izviđačkim aktivnostima javno predstavljaju svoj odred; a maramu oko vrata preko bilo kakve majice bez neprikladnih slika i natpisa na njoj na višednevnim aktivnostima ili prilikom radnih aktivnosti kada je moguće da se odjeća prekomjerno zamaže.

povijest (19)

Izviđačka odora je slika izviđača. Kada je ona isprana, izblijedjela, zgužvana ili smrdljiva tada nedolično predstavlja udrugu čije oznake nosi, a član koji je na takav način nosi niti se ponosi udrugom niti je na ponos udruzi koje je (iz ne znam kojeg razloga uopće) član!

No, da ne budem preoštar: djeca su djeca i treba ih naučiti mnoga pravila ponašanja u životu. Vjerujem da neki od njih izviđačku majicu obuku i zato što im je “cool