Mali istraživači na Bundeku

Trenutno pregledavate Mali istraživači na Bundeku
  • Autor objave:

Povodom početka proljeća i Svjetskog dana voda na Bundeku smo proučavali svojstva vode i uživali u proljeću.Zbog više različitih obveza naših programskih voditelja ove godine nismo uspjeli pravovremeno obilježiti niti Svjetski dan voda niti smo se mogli pridružiti prijateljima u Brezovici na akcijama Bažulijada i Pozdrav proljeću, ali nismo mogli niti na Papučke jaglace!

Zbog toga smo aktivnosti posvećene ovim dvama spomendanima proveli vikend kasnije, u posljednju subotu ožujka, 30.03.2019. šetnjom, igrom i nizom edukativnih pokus-radionica na zagrebačkom Bundeku. Lijep sunčani dan, ne prevelika gužva, brojna vesela društva na zelenim površinama oko jezera, miris roštilja i nas 62 s maramom oko vrata (dobro, ne baš svi s maramom, jer neki je tek trebaju dobiti za Jurjevo), bilo je dovoljno za prekrasno proveden dan u prirodi.

Brđani su se strateški rasporedili oko jezera, neki u hlad, neki su hvatali boju i glumili spasitelje na plaži, neki su čuvali škrinje za sladoled koje još nisu u funkciji, a neki u lovu za vranama koje su im krale repromaterijal(!) te su dočekivali ekipe poletaraca koje su na sedam lokacija izvodile zanimljive i poučne pokuse s vodom i istraživali njena svojstva. Izviđači su predvođeni načelnicom Jelenom uvježbavali vještine koje će već predstojećeg vikenda prezentirati na Đeboreeu! Dizali su šator, brzinski vezali čvorove i signalizirali zastavicama.

Nakon sat vremena igre na uređenim dječjim igralištima sa spravama za uvježbavanje motoričkih vještina, poletarci su u jatima obišli jezero te se zaustavili na sedam mjesta radi istraživanja vode. Istražili su zašto jaje pluta na slanoj vodi, koliko svijeća gori ispod staklenke, stvorili su mini-tornado u boci, napravili svoju vlastitu kišu, izmjerili gustoću vode te istražili njezin kapilarni učinak. Dokazali su da možemo probušiti vrećicu napunjenu vodom, a da ona iz vrećice ne iscuri! Naše su aktivnosti pobudile zanimanje radoznalih građana, koji su nas ponekad izdaleka promatrali, a poneki su i prišli kako bi promotrili čime se bavimo.

Napravili smo i priručni filter za pročišćavanje nečiste vode. Uz razgovor o sakupljanju sekundarnih sirovina i reciklaži svega što nije i ne smije postati otpad, koji zagađuje našu planetu, od jedne plastične boce i priručnog prirodnog materijala: pijeska, šljunka te gaze i piljevine koju smo ponijeli sa sobom izradili smo višeslojni filter i kroz njega pročistili onečišćenu vodu (koju smo također sami napravili, jer voda na Bundeku više nije nečista!).

Sve to izazivalo je oduševljenje i izmamilo osmjehe na dječjim licima! Šetnja, igranje u prirodi i istraživanje – nisu li upravo to izviđači? Uz to, trebalo je uočiti mnoge detalje u svom prirodnom okruženju: prebrojati i poslikati ptice, poslušati zvukove, poslikati proljetnice na koje smo naišli, kako bi po povratku kući mogli napraviti Dnevnik izleta s fotosafarijem i fotoherbarijem, ali u njemu i prepričati što smo sve otkrili kroz pokuse. Dogovorili smo se da će svatko u razgovoru s roditelji i kroz zajedničko istraživanje podataka dostupnih na internetu saznati kako je Bundek izgledao prije tridesetak godina i što se sve na njemu tada događalo, što se danas događa, a što je predviđeno za budućnost.

To je zadatak za predstojeće jatne susrete, do kada treba isprintati fotke, sjetiti se svega što smo doživjeli na ovom izletu i napisati male osvrte na doživljenu avanturu.

S obzirom da je papir sa zadacima bio samo jedan za svako jato, kako bih vas podsjetio na ono što je na njemu pisalo, tekst ću prenijeti na odredsku internetsku stranicu:

Vaš je zadatak provesti dan na Bundeku osluškujući, promatrajući i doživljavajući prirodu, a povodom predstojećeg Dana planete Zemlje i Svjetskog dana voda koji je bio prije nekoliko dana. Najprije ćete obići dva jezera i potražiti gdje vas brđani čekaju s priborom za izvođenje eksperimenata. Naravno, eksperimente ćete izvesti i pritom se poslikati da nam fotografije ostanu za uspomenu. Nakon što završite s eksperimentima vrijeme ćete na Bundeku provesti kao mali istraživači. 

Vaši su zadaci:

  1. Smiriti se na tri minute, zažmiriti (isto toliko) i poslušati koje sve zvukove doživljavate u prirodnom okruženju.
  2. Promotriti cvijeće u parkovima i napraviti foto-herbarij. Dakle, zamolit ćete predvodnicu-predvodnika da poslika različite vrste cvijeća koje ste pronašli (CVIJEĆE JE ZABRANJENO BRATI!!!) i različite vrste drveća koje ste uočili. Ako im ne znate nazive, predvodnica će fotografije podijeliti u vašoj grupi pa do idućeg susreta pokušajte saznati nazive tih biljaka (cvijeća i drveća). Možete ih i detaljnije opisati i napraviti pravi mali herbarij, kao novine s opisom i fotografijama tih biljaka.
  3. Promotriti koje sve životinje obitavaju na Bundeku. Pokušajte ih i fotografirati, a potom na sljedećem jatnom sastanku napravite Foto-safarij, odnosno zalijepite vaše fotografije, imenujte vrste koje ste vidjeli i opišite ih (gdje žive, kako izgledaju, čime se hrane i tome slično)  Prebrojite koliko jedinki od svake vrste ste vidjeli na Bundeku.
  4. Kada dođete kući, u razgovoru s roditeljima saznajte kako je jezero Bundek izgledalo nekada (prije dvadesetak godina), što se tamo događalo, kako je izgledalo … i zajedno s roditeljima potražite na interenetu podatke o tome i fotografije s kojima ćete na idućem jatnom susretu napraviti svoj Dnevnik izleta na Bundek. U njemu opišite što ste sve radili, koje zvukove ste čuli, kakve mirise ste osjetili, što ste doživjeli, kako vam se svidjelo, opišite Bundek kako je izgledao nekada, kako izgleda danas i što se sve tu održava, a pokušajte saznati i što se sve planira prirediti i urediti na Bundeku u budućnosti.
  5. Dnevnik upotpunite svojim Foto-herbarijem i Foto-safarijem i biti će to lijepi Dnevnik puta.

Evo kako je jednostavno koncipirati zanimljiv, istraživački izlet s konkretnim radnim zadacima. Programski voditelji iskazali su svoju kreativnost, a sada je na našim poletarcima i njihovim predvodnicima da zadatke odrede do kraja, objedine prikupljene podatke i materijale, naprave istraživačke Dnevnike i uz predstojeće aktivnosti povodom Svjetskog dana zdravlja, Dana planete Zemlje i Turopoljskog Jurjeva s lakoćom i na vrlo zabavan način odrede ovaj travanj!

Povodom Svjetskog dana zdravlja već u subotu 06.04.2019. idemo ponovno u Zagreb, gdje ćemo s prijateljima uživati u igri i zabavi u Remetinečkom gaju na tradicionalnoj akciji “Igrajmo se zdravo”. Više o tome u idućoj objavi.