Prvi “Medni dani u Velikoj Gorici”

Trenutno pregledavate Prvi “Medni dani u Velikoj Gorici”
  • Autor objave:

Pčelarska udruga “Turopolje”, kojoj je predsjednik Dario Frangen, član Savjeta našeg Odreda, organizirala je u suradnji s Muzejem Turopolja prve Medne dane u Velikoj Gorici. Manifestacija je održana 22. i 23.10.2011. godine. Izviđači su se predstavili na jednom od štandova postavljenim ispred muzeja, a organizatorima su pomogli dijeljenjem promidžbenih letaka Velikogoričanima.

Ovom je prigodom u Muzeju Turopolja postavljena izložba pčelarskog pribora koja će posjetiteljima vjerno dočarati kako se pčelarilo u prošlosti.

Pčele same med proizvode na isti način već 150 milijuna godina. Gotovo sve drevne civilizacije diljem svijeta poznavale su i cijenile taj božanski proizvod, a pčelu kao proizvođača štovale toliko da je postala dio religija i vjerovanja. Od kamenog doba, preko drevnog Egipta, Kine i Indije, antike i srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana med je korišten kao hrana i kao lijek. U svetim knjigama, indijskim Vedama, Kuranu i Bibliji med se također spominje kao zdrav i nadasve koristan. Pripisivana su mu magična i čudotvorna svojstva.

Posjetitelji 1. Mednih dana mogli su kupiti med različitih vrsta, medne pripravke, pelud i proizvode od pčelinjeg voska po promotivnim cijenama te se i sami uvjeriti u njihov čudotvoran učinak.

Članovi izviđačkog odreda “Tur” iskoristili su ovu manifestaciju za promidžbu svojih aktivnosti i prezentaciju ostavrenih rezultata. Između ostalog na uspjeh na ovogodišnjoj Turopoljskoj fišijadi.

Loše, kišovito i hladno vrijeme te činjenica da se istovremeno u Velikoj Gorici održavao tradicionalni Gastro Turopolja, utjecali su na slabiju posječenost Mednih dana, no Velikogoričani i dalje imaju priliku razgledati izložbu “Slatki život”, postavljenu u prizemnim prostorima Muzeja Turopolja.