Betlehemsko svjetlo u Velikoj Gorici i u Živim jaslicama

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo u Velikoj Gorici i u Živim jaslicama
  • Autor objave:

Betlehemsko svjetlo, s porukom mira, ljubavi tolerancije i razumijevanja među ljudima, upaljeno je prvu nedjelju Adventa u Svetoj zemlji, na mjestu Kristova rođenja. Rukama skauta doneseno je u Europu, a na blagdan Svete Lucije, zaštitnice svjetla i zaštitnice Turopolja, donijeli smo je u Veliku Goricu.

Betlehemsko svjetlo je ove godine, iznimno, u Hrvatsku doneseno 8. prosinca, dok su ga ostale nacionalne skautske organizacije preuzele na svečanosti u Beču 15. prosinca. Stiglo je vrlo tiho, pa je tako i blagoslov Betlehemskog svjetla u Zagrebačkoj katedrali protekla prilično neprimjetno, uz prisustvo tek dvadesetak predstavnika izviđačkih udruga iz Hrvatske.

Članovi Izviđačkog odreda Tur donijeli su ga u Veliku Goricu na blagdan Svete Lucije, zaštitnice svjetla i zaštitnice Turopolja. Toga je dana održana Svečana akademija povodom Dana Grada Velika Gorica, pa su izviđači iskoristili prigodu Betlehemsko svjetlo uručiti predstavnicima Grada te podijeliti njegovu poruku mira, ljubavi, tolerancije i razumijevanja sa svim uzvanicima na Svečanoj akademiji.

Istoga dana, u večernjim satima, održano je i tradicionalno Lucijsko spravišče Plemenite opčine turopoljske, pa smo Betlehemsko svjetlo donijeli i u Stari grad – Lukavec.

Donošenje Betlehemskog svjetla u Velikogoričke župne crkve sugrađanima smo najavili i na svečanosti paljenja treće adventske svijeće ispred Muzeja Turopolja. Svijeću je nakon molitve koju je predvodio vlč. Vlado Razum, župnik Župe Navještenja Blažene Djevice Marije upalio Stjepan Kos, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Već navikli na dolazak Betlehemskog svjetla, rado su ga u svojim župnim crkvama, na četvrtu nedjelju Adventa, 23. studenog  dočekali župljani Župe Petra i Pavla u Velikoj Gorici, gdje su ga donijeli poletarci u pratnji predvodnica, dviju Jelena i Emme. Potom su ga članovi patrole istraživača Triturus donijeli u Župu Sv. Ivana  Krstitelja u Novom Čiču.

Osobito srdačno Betlehemsko svjetlo je primio dekan Velikogoričko-odranskog dekanata i župnik Župe Pohod B.D. Marije u Vukovini, vlč. Đuro Sabolek, koji je najavio kako će ga pripaliti na najveću svijeću kako bi svojom toplinom i porukom dobrote ispunjalo prostor župne crkve i svih župljana koji u nju dođu sve do Tri Kralja. Župniku se svidjela gesta Triturusa, kojima je najavio da će za velikogoričke izviđače cijele godine naći mjesta u svojim molitvama. Hvala mu na tome.

U župnoj crkvi Navještenja B.D. Marije u Velikoj Gorici Betlehemsko svjetlo je uneseno u posebnoj procesiji, koja je mnogobrojnim župljanima dočarala prenošenje tradicije kršćanstva u obitelji te generacijskog prenošenja radosne vijesti s oca na sina. Tako smo svjetlo predali u ruke bake i djeda, koji su ga predali svojoj djeci, roditeljima četvero djece, od kojih su dvojica kao ministranti Betlehemsko svjetlo predali kapelanu Marku Vukoviću koji je služio nedjeljnu misu za mlade. Megi i Emma sudjelovale su u čitanju molitvi. Tako je izviđačka uniforma postala dijelom euharistije kroz riječi dviju krizmanica (pripravnica za prijam sakramenta Svete potvrde) iz ove župe.

Na Badnju večer Betlehemsko svjetlo smo donijeli u župnu crkvu Blaženog Alojzija Stepinca, na dječju Polnoćku u 19 sati. U prepunoj crkvi sudjelovali smo u liturgijskom slavlju i pjevanju veselih božićnih pjesama, a po završetku mise sa sugrađanima smo podijelili plamen i poruku Betlehemskog svjetla.

I kao šećer na kraju, na sam Božić pridružili smo se mladima iz Župe Navještenja u uprizorenju navještaja radosne vijesti, rođenja Isusova. Betlehemsko svjetlo koje smo donijeli u naš grad, u igrokazu je odglumilo Betlehemsku zvijezdu, koja je navijestila rođenje sina Božjega te je pastire i kraljeve dovela do štalice u kojoj se Krist rodio.

Bili smo počašćeni prilikom da se pridružimo mladima u ovom, odlično izvedenom igrokazu, koji su došle pogledati stotine Velikogoričana. Hvala na tome našim mladim prijateljima, kapelanu Marku Vukoviću i župniku Vladi Razumu, koji su se sjetili i odlučili nas uključiti nas u ovo prikazanje.

 

U dogovoru sa župnicima, Betlehemsko svjetlo je do Božića doneseno u više crkvi na području grada Velike Gorice. I to prema sljedećem rasporedu:
 
U nedjelju, 23. prosinca 2012. 
U 9:00 sati na misu u župnu crkvu Petra i Pavla (Velika Gorica)
U 11:00 sati na misu u Župnu crkvu Sv. Ivana Krstitelja (Novo Čiče)
U 11:30 sati na misu u župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije (Velika Gorica)
U 11:30 sati na misu u župnu crkvu Pohoda Bl. Djevice Marije (Vukovina)
 
Na Badnjak, 24. prosinca 2012.
U 19:00 sati na dječju Polnoćku u župnu crkvu Blaženog Alojzija Stepinca (Velika Gorica)
 
Na Božić, 25. prosinca 2012.
U 17 sati sudjelovali smo u uprizorenju živih jaslica u dvorištu pastoralnog centra Nazaret Župe Navještenja Bl. Djevice Marije. Time smo podržali mlade iz župe u njihovom nastojanju da nam Božić ovom predstavom učine što ljepšim i upečatljivijim te da nas podsjete što i koga slavimo toga dana!