Smotra poletaraca u Savudriji

Trenutno pregledavate Smotra poletaraca u Savudriji
  • Autor objave:

Više od 200 sudionika iz desetak hrvatskih izviđačkih udruga po završetku školske godine provelo je tjedan dana u Savudriji u Kampu Veli Jože na Smotri pčelica i poletaraca Hrvatske.

Među poletarcima iz svih krajeva Hrvatske, tjedan dana na morskoj koloniji provelo je u devet poletaraca Turopoljske udruge skauta “Tur” s dvoje programskih voditelja. Smotra je provedena kroz niz programskih radionica, s ciljem usvajanja novih znanja, vještina i svladavanja izazova prilagođenih ovom uzrastu izviđača. Uz dobru zabavu, igru i druženje s vršnjacima iz drugih udruga, našlo se dovoljno vremena i za kupanje u moru, jer dio vještina koje su malci svladavali, odnosno dokazivali usvojenost bilo je vezano uz more, da ne kažem vodu.

Bila je ovo prilika i za prva izdvajanja djece iz obitelji na nekoliko dana, a time i za njihovo emocionalno sazrijevanje. Mladi su voditelji, odnosno asistenti voditelja, dobili priliku brusiti svoje voditeljske vještine i rješavati sitne probleme s kojima su se suočavali u ovakvim situacijama vršnjačkog suživota, bez roditeljskog autoriteta.


Djeca su zaista uživala, a što im je omogućilo i lijepo, stabilno vrijeme. Doživljaju su malo pokvarile klimatske prilike uobičajene u sjevernim predjelima Jadranskog mora, odnosno sluz i meduze koje su more učinile neprihvatljivim za kupanje posljednja dva dana. No, sreća u nesreći je ta da su djeca jedan od tih dana provela na izletu, upoznajući tako i druge znamenitosti i predjele Istre: Novigrad, Vrsar i Poreč.Tete iz restorana fino su nas hranile. Dobro, bilo je za doživjeti i zanimljivih načina pripreme jela, ali uz pet obroka dnevno zaista nije bilo razloga da itko ostane gladan … osim ako je bio izbirljiv … ali takvih među nama nije bilo … puno.

Veliko hvala izviđačkim voditeljima i mladim asistentima te svim volonterima na izdvojenom vremenu i angažmanu, kako bi ovu Smotru djeci učinili nezaboravnim.

Fotografije sa Zborovanje u Savudriji dostupne su na Flickr profilu Saveza izviđača Hrvatske: Smotra pčelica i poletaraca Hrvatske 2024. ️️️od 22. do 29. lipnja 2024. | Flickr