Šumoborci pošumljavali u Gorici i u Turopoljskom lugu

Trenutno pregledavate Šumoborci pošumljavali u Gorici i u Turopoljskom lugu
  • Autor objave:

Kroz projekt Šumoborci u prošloj je godini ekološku edukaciju prošlo više od 350 učenika velikogoričkih osnovnih škola. Ovog su proljeća sudjelovali i u pošumljavanju.

Turopoljska udruga skauta “Tur” uspješno je okončala projekt “Šumoborci”, za čiju je provedbu dobila financijsku potporu Grada Velike Gorice. Kroz projekt je provedena edukacija učenika u osam velikogoričkih osnovnih škola o prijetećim opasnostima uvjetovanim klimatskim promjenama, o tome što mi možemo učiniti da smanjimo naš ugljični otisak, o općekorisnim funkcijama šuma i njihovom utjecaju na smanjenje ugljičnog zagađenja, ali i o požarnim opasnostima koje ugrožavaju naš Planet, našu zemlju i naše šume.

Edukaciju su tijekom studenog i prosinca proveli Roman Gotal iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, Filip Koren iz Hrvatskih šuma – Šumarije Velika Gorica te Alen Konjević iz Turopoljske udruge skauta “Tur”.

Vremenske prilike, odnosno naplavljenosat šuma krajem prošle godine nisu dopustile dovršetak projekta u ugovorenom roku, pa je uz razumijevanje Grada rok za dovršetak projekta prolongiran do kraja ožujka. Tako je gotovo posljednjeg dana oko dvije stotine osnovnoškolaca sudjelovalu u dva termina u akcijama sadnje mladica hrasta lužnjaka u Turopoljskom lugu.

U organizaciji Grada Velike Gorice i Turističke zajednice Velike Gorice, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma i sporta, istog je dana održana sadnja nekoliko stabala u središtu grada, pored Kapele sv. Lovre, a uz članove Turopoljske udruge skauta „Tur“, svoju podršku ozelenjivanju grada dao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je potom obišao i osnovnoškolce na akciji pošumljavanja u Turopoljskom lugu.

O ovim su podvizima turopoljskih skauta pisali lokalni mediji:

https://vgdanas.hr/grad/dvjestotinjak-gorickih-osnovnoskolaca-zasadilo-2000-sadnica-hrasta-luznjaka-pokazali-su-kako-se-cuva-zivotni-okolis-i-brine-o-vlastitoj-buducnosti