Svečanost povodom Dana odreda

Trenutno pregledavate Svečanost povodom Dana odreda
  • Autor objave:

Skromnom svečanošću uz izviđačku vatru, u nazočnosti većine članova udruga, a dijelom i roditelja, Turopoljska udruga skauta “Tur” u petak 23. listopada obilježila je 28 godina djelovanja. Bila je to jedinstvena prigoda za prijem u članstvo novih članova udruge, davanje obećanja i zavjeta, odnosno za stavljanje izviđačke marame oko vrata.

Turopoljska udruga skauta, tada pod nazivom Izviđački odred “Tur”, osnovana je u jeku Domovinskog rata, 1992. godine, kada velik broj Velikogoričana, roditelja ili djedova i baka tadašnjih članova, branio slobodu i neovisnost Hrvatske. Među njima je bio i, tada već pogubljen, Tihomir Tomašić, kome u spomen Turovci redovito organiziraju memorijal “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag”.

“Bilo je to vrijeme neizvjesnosti, strepnje i straha. Vrijeme kada je djeci bilo uskraćeno normalno, slobodno i osmjehom ovjenčano djetinjstvo te odrastanje u sigurnom okruženju. Na neki način bilo je to vrijeme slično današnjem. Tada nam je osnovni motiv bio djeci omogućiti igru i zabavu u društvu vršnjaka i izlete u prirodu prema mogućnosti”, prisjetio se jedan od osnivača udruge i njezin predsjednik, Alen Konjević.

Svoju želju da postanu izviđači izreklo je devet poletaraca, novih članova koji su se tek ove jeseni pridružili udruzi. Uz njih, izviđačku maramu u boji odreda, odgovarajuće veličine, oko vrata je stavilo petnaest vučića i izviđača koji su pred svojim vršnjacima i starijim prijateljima te pred svečanom odredskom zastavom, uz razigrani ples plamenih jezičaka i pucketanje svečane vatre, dali obećanje, odnosno položili osobni zavjet. U njemu su iskazali spremnost biti odgovorni prema sebi, prema drugima te prema svojim i tuđim vjerskim uvjerenjima, kao i volju da budu uzorni mladi građani, koji poštuju izviđačke zakone i ponašaju se sukladno njima.

Stavljanjem odredske marame oko vrata učinili su ponosnim svoje roditelje, a uvjereni smo da će svojim ponašanjem i postignućima učiniti ponosnima i sve nas u odredu.

Svečanost pod zaštitnim maskama i na primjerenom rastojanju završili smo i skromnom gozbom. Svaki od članova počastio se sokom i kroasanom, a druženje je potrajalo do posljednje iskre na žaru svečane vatre.

Od srca čestitamo svim članovima koji su promijenili uzrasnu kategoriju ili su tek pristupili odredu, na hrabrosti da članstvo potvrde svojom časnom riječju, a svim članovima čestitamo 28 godišnjicu odreda.
Više fotki potražite u Galeriji: http://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2020/?album=14&gallery=203

A što to naši izviđači obećaju, na što se zavjetuju … da ne ostane obavijeno velom tajne, … da lišimo mističnosti … izvolite znati:

Zavjet izviđača glasi:

Zavjetujem se svojom čašću da ću …

Poštivati Izviđačke zakone,

Biti uzoran građanin,

Poštivati svoju i vjeru drugih ljudi,

Te nesebično pomagati.

Obećanje poletaraca / pčelica glasi:

Obećavam da ću …

Biti dobar vučić / vučica (odnosno poletarac / pčelica)

Voljeti svoju Domovinu,

Poštivati svoju i vjeru drugih ljudi,

Učiti i poštovati Izviđačke zakone.

Pripremni poletarci izgovaraju svoju želju/namjeru:

Svima vama jasno i glasno kažem da …

Želim biti poletarac,

Želim upoznavati svoju Domovinu,

Želim se igrati i učiti.

Želim nositi izviđačku maramu oko vrata.

A što kažu strogi Izviđački zakoni:

1. Izviđač je častan i hrabar.
Izviđač je pošten, iskren, pravedan i neporočan. Izviđač poštuje dogovorena pravila. Izviđač se ne boji postupati ispravno usprkos svim teškoćama.
2. Izviđač je vrijedan i pouzdan.
Izviđač je istrajan i cijeni rad. Izviđač odgovorno izvršava zajedničke odluke i preuzete obaveze. Izviđaču je čast svojim djelima zadobiti povjerenje.
3. Izviđač sluša i promišlja.
Izviđač sluša i poštuje svoje roditelje, voditelje, starije i iskusnije. Izviđač je svjesno discipliniran. Izviđač je pristojan, miroljubiv i ljubazan. Izviđač je razuman i trudi se rješavati probleme i svladavati izazove.
4. Izviđač uči i djeluje.
Izviđač uvijek uči, stječe i primjenjuje nova znanja i vještine. Izviđač je aktivan, poduzetan, odlučan i uporan.
5. Izviđač traga i vjeruje.
Izviđač stalno postavlja pitanja i traži odgovore. Izviđač vjeruje u sebe, u svoje prijatelje i vođe. Izviđač je uvijek optimist, uvjeren u dobar ishod svojih poduhvata. Izviđač živi u skladu sa svojom vjerom.
6. Izviđač je vedar i društven.
Izviđač je uvijek vedra duha, a u teškoćama njegova vedrina hrabri druge. Izviđač je dobar prijatelj. Izviđač u svakom Izviđaču na svijetu vidi svoga brata ili sestru.
7. Izviđač je odan i nesebičan.
Izviđač je privržen svojim drugovima i vođama, svojoj obitelji i domovini. Izviđač je požrtvovan, skroman i zahvalan. Izviđač dijeli s drugima sve što može.
8. Izviđač voli i cijeni.
Izviđač voli sebe i druge. Izviđač voli prirodu, upoznaje ju i čuva. Izviđač cijeni i razvija duhovne i kulturne vrijednosti. Izviđač poštuje druge ljude, različite običaje, vjerovanja i uvjerenja.
9. Izviđač brine i čuva.
Izviđač je uredan i štedljiv, čuva svoju i zajedničku imovinu. Izviđač skrbi o svom zdravlju i tjelesnoj sposobnosti i kloni se štetnih navika. Izviđač čuva čast i ugled svoje udruge i cijelog Izviđačkog pokreta. Izviđač je obziran, dobronamjeran, tolerantan, suosjeća s drugima i brine o njima.
10. Izviđač služi i vodi.
Izviđač je koristan član svoje zajednice. Izviđač pomaže mladima i slabijima. Izviđač surađuje s prijateljima u timskom radu i razvija liderske sposobnosti (vođe).