Tamo gdje Kupa izvire vidjeli su Turovce

Trenutno pregledavate Tamo gdje Kupa izvire vidjeli su Turovce
  • Autor objave:

Svaka kap znoja vrijedna je pogleda na izvor rijeke Kupe u podnožju Risnjaka.

Nije ovo bio izlet koji zaslužuje puno riječi, niti se njima može opisati doživljaj hoda dolinom kupe u njenom gornjem toku do samog izvora. Fotografije će puno više reći o tome i s vremenom nas, koji smo bili na ovom izletu, podsjetiti na onaj osjećaj potaknut doživljajem koji ispunjava dušu.

Vožnja u novom katnom autobusu u kome klima idealno radi, sjedala su udobna, a preglednost odlična, bilo je novo iskustvo za nas, pa što košta da košta. Jedva smo uopće uspjeli osigurati autobus, a kad ono – najbolji! … za nas 67, uglavnom poletaraca te predvodnika i brđana u pratnji.

Nakon pauze u Delnicama, još 45 minute vožnje preko Broda na Kupi uz granicu sa Slovenijom uz rijeku Kupu trebalo nam je do Hrvatskog, gdje nas je čekao vodič. Odatle smo ugornom i blagom šumskom stazom krenuli put izvora Kupe, prateći dosljedno njen tok. U koritu rijeke brojni sportski ribiči koji ribu vješto love i oslobađaju. Uživaju u ugodnoj hladnoći kupe. Hlad šume također je bio ugodan, kao i djelomično oblačno vrijeme, ali rijetka sunčana razdoblja dan nisu činila ljepšim i ugodnijim, nego sparnim i pretjerano toplim.

Nakon sat i pol hoda došli smo do prvog odmorišta, rodne kuće rijeke Kupe u dolini leptira (kojih nije bilo, jer sezona im je u srpnju i kolovozu, doznali smo od vodiča) i tu smo predahnuli. Na našu sreću upravo tu nas je zaskočila proljetna kišica, pa smo pod krovom pričekali da prestane. Upravo ona zadnjih je kilometar toka učinila čarobnim i pomalo mističnim. Iznad same vode pojavio se sloj magle. U tom dijelu toka sve je potpuno prirodno. Netaknuto. Tu ribolov više nije dozvoljen, voda postaje savršeno prozirna tirkizne nijanse. Stazice su kamenite i uhodane.

Tako nakon 2,5 sata šetnje stigosmo do tirkiznog jezera u kome su dva grotla ili bunara iz kojih Kupa izvire iz još uvijek nepoznate dubine. Iako je dubina od preko 80 metara utvrđena  u dubljem i užem kanalu, a u širem 57 metara, još uvijek nije poznata konačna dubina izvora Kupe jer niska i konstantna temperatura vode od 5-6°C, onemogućuje  uron u hladne duboke vode. Pravo je osvježenje i izniman gušt napiti se izvorske kupske vode u kojoj su neki od nas odlučili rashladiti noge, a neki su imali potrebu zamutiti je.

Na ovom smo izletu nastojali naučiti da se u prirodi ništa ne baca: niti papirić, niti grana u vodu, niti kamen nizbrdo, jer nikada ne znaš ima li pješaka, ribiča ili onih koji odmaraju negdje ispod staze kojom se krečeš, a kamenom koji nemaš posebne potrebe gurnuti ili lupiti nogom nekome možeš razbiti glavu i pokvariti dan. Ipak, bilo je onih do kojih ova poruka nije doprla, pa je kamen trebalo baciti u izvor kupe, gurnuti ga nizbrdo ženi u vrt, a na samom izvoru pokupili smo nekoliko papirića od bombona, foliju od sendviča i papirnatih maramica. Sporo učimo, ali ipak učimo, jer autobus je za nama ostao daleko čišći nego li za uobičajenim školskim grupama.

Za sobom smo dobro počistili odmaralište na kome smo se zaustavili ručati. Ponijeli smo sa sobom pečene piliće, a na licu mjesta napravili smo grah salatu s ananasom i kukuruzom. Naravno da ima onih koji nešto od toga ne jedu, ali uglavnom se sve pojelo, a hrana nam je svima godila.

Povratak je trajao oko dva sata i do autobusa smo se vratili oko 15 sati. Pred nama je bio još ručak i planirani obilazak Zelenog vira i Vražjeg prolaza kod Skrada. Prekrasne izletničke lokacije, ali male noge više nisu mogle, niti im je stalo do još razgledavanja prirodnih ljepota. Djeca su sama odlučila da ra radije odemo u Karlovac, na dječje igralište uz Kupu te na sladoled, koji im je godio. Više bi godila samo Kupska voda, jer plaža usred grada bila je prepuna kupača. Tamo ćemo na kupanje nekom drugom prigodom.

Kući smo se pratili gotovo u minutu kako smo i najavili, u 20 sati. Svi smo bili izuzetno umorni i bez riječi. Trebao nam je odmor. Spavanje. Ali, ovaj je umor vrlo zdravi umor, kao i petnaestak kilometara šetnje (dvadesetak tisuća koraka) koliko smo odradili toga dana. Odmorile su nam se oči i duša, a umorilo tijelo.

Zavirite u fotogaleriju i saznajte što smo doživjeli. Biti će fotki još … puno.