Postali smo mali maksimirski renđeri!

Trenutno pregledavate Postali smo mali maksimirski renđeri!
  • Autor objave:

Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, točnije Parkom Maksimir, pokrenula je novi edukativni ekološki program za djecu, a Turovci su imali priliku prvi ga isprobati.

Mali maksimirski renđeri program je koji će djecu poučiti o bogatstvu flore i faune na području Parka Maksimir, o prirodnim pojavama i mogućnostima snalaženja i orijentacije u prirodi, o ekologiji i zaštiti prirode od štetnog djelovanja čovjeka.

Na poziv Javne ustanove Maksimir, u istoimeni park se u subotu 07. rujna zaputilo šesnaest Turovaca, izviđača te osam MP-ovki iz Podsuseda i dvadesetak izviđača odreda Borongaj (koje i dalje zovemo Bi-Đijevci).

Dočekali su nas dječji vodiči i naš nabrijani Dario iz Dubrave, koji se pokazao izuzetnim animatorom! Podijelili smo se u dvije grupe i pošli u proučavanja prirode. Za početak, pomoću mahovine na stablima, utvrdili smo smo u kojem je pravcu sjever, provjerili to pomoću kompasa i odredili ostale strane svijeta.

Utvrdili smo starost drveća mjereći njihov promjer i brojeći godove. Uz pomoć povećala proučili smo koje “životinjice” žive u maksimisrkim potocima, saznali smo koliko ima potoka, a koliko jezera u Maksimiru, saznali što je Mogul, vidjeli najstarije drvo u parku, uočili koji su nam oblaci sakrili sunce na nebu toga dana i svašta nešto zanimljivo. Sve uoćeno zapisali smo u prigodnu radnu bilježnicu, kako bi nam ostala lijepa uspomena na program u kome smo sudjelovali.

Dva puta obići područje Parka Maksimir uopće nije bilo lako, no saznali smo ponešto novoga i zanimljivoga, ponovili ono što smo znali od ranije i zaslužili smo značku Malog maksimirskog renđera i priznanje, koje će nam biti dodijeljeno u petak 13. rujna u Maksimiru. Ovom prilikom svi sudionici koji se tamo okupe pogledati će film, koji je nama izviđačima koji radimo prema IPI-ju predstavlja simbolički okvir djelovanja: “Družba Pere Kvržice”.

Uključivanjem u aktivnost u Maksimiru na najljepši smo način započeli novu izviđačku sezonu, ako je doživljavamo u odnosu na ljetne školske praznike i početak nove školske godine.

Šteta samo što robujemo školskoj godini, jer prvi ovosezonski patrolni i jatni sastanci održani su već u tjednu prije početka škole, što velik broj Turovaca nije ozbiljno doživio.