Tur Internacionale

Evo, kako  je Jelena napisala nešto o svom putovanju do Jamboreea u Švedskoj, bilo bi uredu da i ja napišem nešto o svome boravku na Jamboreeu, ali ne svjetskom nego nacionalnom. Od 10. do 19. kolovoza održavala se 8. smotra izviđača Srbije u gradu Šapcu. Na toj smotri sudjelovali su izviđači iz Crne Gore,Srbije,Engleske, Wellsa,Izraela,Slovenije,Kosova,Bosne i Hercegovine,Makedonije i naravno iz Hrvatske. Bilo nas je oko 2000 i bili smo podjeljeni u 5 naselja (Fruška gora,Tara,Đerdap,Šar planina i Kopaonik ). Moje naselje se zvalo Fruška gora i bilo nas je 247 bili su tu Welšani,mali Englezi,Slovenci,Makedonci, Srbi (Novi Sad,Zaječar,Kraljevo), Crnogorci (Nikčić,Cetinje,Podgorica,Bar) i jaaaa…:) Do 12.8. uređivali smo svoje naselje i upoznavali se sa ostalim stanovnicima,12.08. rano ujutro krenuli smo u razgledavanje i upoznavanje grada Šabca,posjetili smo i muzej u kojemu su bile izložene stare izviđačke slike i stvari a navečer je bilo spektakularno otvaranje u centru grada.

Tojaga i BP                             Čovijek zaslužan za naša druženja Robert Baden Powell

U subotu 13.8. išli smo na kupanje i na igre na rijeci Savi,plovili smo vojnim čamcem,pecali,igrali odbojku i bili u kajaku a navečer smo išli u kino kod Welšana (gledali smo neki slovenski izviđački film sa 2 prijevoda) 14.8. smo imali predavanja o astronomiji,prvoj pomoći,radili rakete,upoznavali druge vjere i pokazivali svoje vještine na poligonu spretnosti (ja sam svoju spretnost i vještinu  pokazala tako da sam se jako dobro porezala i opekla na špage i očešala o drvo). Poslijepodne išli smo na Šabački hipodrom gledati utrke konja.

U ponedjeljak 15.08. išli smo na izlet u Sremsku Mitrovicu u kojoj smo se lijepo prošetali gradom i obišli 2 muzeja. Zatim poslije ugodne šetnje na otprilike 40 stupnjeva otišli smo do prirodnog rezervata Zasavica u kojem obitavaju rijetke vrste životinja i bilja.Naravno ne bi to bio izviđački izlet da nismo odigrali poznatu izviđačku igru šibickanje (konzerve).

 

Šetnja po Sremskoj Mitrovici (naravno uz poziranje) i šibickanjeeeeee

 

16.08. prisustvovali smo društveno korisnom radu,čistili smo,kopali i sadili oko osnovne škole u Šabcu ali smo nakon nekog vremena primjetili da rade samo ekipe iz Crne Gore (među kojima sam naravno i ja) pa smo krenuli u ŠTRAJK!!!!!!Štrajk nije dugo trajao ali svi su ipak čuli naše vapaje…poslije ručka otišli smo opet na hipodrom na kojemu smo jahali konje,povlačili uže,penjali se po umjetnoj stijeni i igrali svakakve sportske igre.

 

pa130697 ŠTRAJK!!!!!!

U srijedu 17.08. išli smo na izviđačke vještine,slušali smo predavanja o topografiji,radili kroki terena,vezali čvorove i sudjelovali u natjecanju u dizanju šatora.Išli smo na kreativne radionice u kojima smo se imali prilike upoznati sa puno vrsta likovnih umjetnosti i naravno sudjelovati u njima.Predzadnji dan smotre opet smo išli na hipodrom ali sada smo imali priliku gledati uvježbanost policijskih pasa, obrambene tehnike vojnika i kasnije ispucavanje raketa koje smo radili na radionicama(čak je jedan predstavnik iz našeg kampa osvojio drugo mjesto u izradi i ispucavanju raketa).

Navečer je bilo zatvaranje 8. Smotre izviđača Srbije a kasnije koncert i druženje sa novim i starim prijateljima.A već  u petak 19.08. rano ujutro krenuli smo u rušenje šatora i logora.Taj dan bio je dosta čudan za mene. Plakala od kada sam se probudila, ne zato što mi je bilo loše nego zato što sam tamo stekla jako jako dobre prijatelje koji  nisu tako blizu mene ali znam da ćemo se još puno puta vidjeti i uživati kao i do sada.Sve u svemu smotra je bila super,ipak najviše mi je smetala hrana-svaki dan za ručak imali smo KUPUS salatu i naravno KUPUS salata nas je uvijek i skoro svaki dan (ne)ugodno dočekala u sendviću-. Stvari koje nisu bile tako dobre zaboraviti ću a one dobre kao što su DRUŠTVO nove i stare prijatelje i aktivnosti zauvijek ću pamtiti. Eto morala sam se i ja malo pohvaliti svojim nezaboravnim izviđačkim druženjem.:))))

Evo malo slikicaaaaaa

Pozdrav vaša Jelena Tojaga!

 

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.