Smotra izviđača u Lovincu – Festival vještina za život

Trenutno pregledavate Smotra izviđača u Lovincu – Festival vještina za život
  • Autor objave:

U Lovincu, u srcu Like, usred ljeta 2022. godine održana je 11. Smotra izviđača Hrvatske. Bila je to najuspješnija Smotra dosad, sa 2500 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, ali i gostiju, izviđača iz raznih dijelova svijeta.

Velik trud uložen je u pripremu, ali i u provedbu Smotre tijekom koje, u razdoblju od 23. srpnja do 4. kolovoza, nije bilo gotovo niti minute vremena bez organiziranih aktivnosti baš za svakog sudionika. Program se odvijao u sedam centara znanja: arheologije, astronomije, prirodnjaštva, aktivnosti na vodi, biciklizma, planinarenja, preživljavanja, spašavanja i izrade drvenih konstrukcija.

U Lovincu je za potrebe sudionika i provedbe Smotre razvučeno na desetke kilometara vodovodnih i strujnih instalacija.

Bilo je vruće, gotovo neizdrživo. Usred dana jedino je bitno bilo uloviti malo hlada. No to nas nije spriječilo da svako dana prošećemo barem dva kilometra do centra znanja u kome smo vrijeme proveli na superzanimljivoj radionici. Nije nas to spriječilo niti da svoje vrijem poklonimo lokalnoj zajednici, radeći korisne poslove. Nije nas to spriječilo niti da odemo na izlet u Cerovačke pećine i upoznamo ljepote kanjona rijeke Zrmanje. Nije nas to spriječilo niti da osvojimo vrh obližnje planine Zir! Ništa nam nije bilo teško, a kao što fotke govore, uživali smo toliko da osmijeh nismo skidali s lica … ni dok smo spavali!

https://www.vgdanas.hr/dogadanja/foto-tur-ovci-na-smotri-izvidaca-hrvatske-u-lickom-lovincu-sudjelovat-ce-u-vise-od-50-volonterskih-akcija/?fbclid=IwAR0XMfdFID9wL_SniF0RZptcFUcnD1VHHh4I1eR3GGVwl4_RUfSRwu0_2ms

Logorski tereni bili su raspoređeni na četiri područje mjesta Lovinac. Na svakom je bilo od 5-10 logorskih krugova koje su pojedini odredi organizirali samostalno, a neki u zajedništvu s drugim izviđačkim udrugama. Tako smo mi svoj logorski krug organizirali zajedno s izviđačima iz Koprivnice i Svetog Martina pod Okićem. U krugu nas je bilo oko 90, koji smo se uglavnom vidjeli na jutarnjem postrojavanju, smotri šatora i doručku te navečer, po povratku s cjelodnevnih aktivnosti u Centrima znanja.

Osim druženja i zabave u logorskom krugu, često su bila upriličena i druženja s izviđačima iz drugih logorskih krugova, ali zajednička druženja svih sudionika Smotre na otvaranju, na zatvaranju Smotre uz Dan općine Lovinac te na Državnoj izviđačkoj olimpijadi i proglašenju pobjednika te na međunarodnoj večeri, jer jedan smo dan na Smotri posvetili našim prijateljima, izviđačima iz drugih zemalja koji su u Lovincu bili s nama: iz Francuske, Izraela, Bugarske i Ukrajine te volonteri iz Njemačke, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Velike Britanije. Svi su oni donijeli i dio svoje kulture u Liku, ali i nove igre i pjesme koje su predstavili domaćinima.

Mediji su pratili 11. Smotru izviđača Hrvatske, kao i Festival vještina za život u okviru kojega su građanima bile ponuđene programske aktivnosti u centrima znanja, ali i svima nama imali su se priliku predstaviti programski partneri Savez izviđača Hrvatske. Na četverodnevnom Festivalu vještina za život sudjelovali su pripadnici Civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

https://m.vecernji.hr/vijesti/izvidacki-zivot-u-lici-toliko-je-bogat-i-raznovrstan-da-se-nema-vremena-za-mobitele-1606466?fbclid=IwAR37JEKI0AQS_lDptvftTEC1wZ4EDx2jIztm_EXjgfgwgTKDTENAEez_enQ

U petak, usred Smotre, održan je Dan tehničke kulture, u subotu Dan Civilne zaštite i operativnih snaga s ciljem razvoja vještina za upravljanje rizicima, nedjelja je bila Europski dan mladih, a prvi dan kolovoza Dan za klimu.

Na Danu Civilne zaštite za javnost je izvedena velika pokazna vježba traganja i spašavanja iz ruševina, a što je bilo vrlo atraktivno za posjetitelje.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/lovinacki-post-festum-bilo-je-lijepo-ugostiti-toliku-mladost/

Osim aktivnosti za našu zabavu i vježbu usvojenih izviđačkih vještina nastojali smo ostaviti i svoj pozitivan trag u lokalnoj zajednici. Osim što smo barem na dva tjedna oživjeli Lovinac, u istom smo mjestu prokrčili staze uz rijeku Suvaju, kao buduće šetnice prema namjeri lokalnih vlasti, uredili smo klupe u mjesnom parku, na dječjem igralištu i u dječjem vrtiću, pomogli smo u preseljenju opreme u dječjem vrtiću vezano uz radove proširenja i uređenja prostora vrtića, osvježili smo zaštitnim lakom klupe i stolove u Lovačkom domu te smo obojili vrata mjesnog groblja.

https://www.jutarnji.hr/promo/u-lovincu-zavrsila-najveca-izvidacka-avantura-11-smotra-izvidaca-hrvatske-15232992?fbclid=IwAR0jZhXAV6GoxjINHwffZfs8X_ig8Md7TdHYHWBUvwvwn_zlNcQb9SHZMv0

Bilo je ovo zaista iskustvo za pamćenje, kako organizatorima i provoditeljima programskih aktivnosti na 11. Smotri izviđača, tako i sudionicima koji su se borili s iznimnim vrućinama, s crijevnom virozom koja se zavukla u mnoge logorske krugove i pokvarila opći dojam, ali su istodobno uživali u brojnim izazovnim i atraktivnim radionicama koje su za njih priređene.

Većina udruga odlučila se na prehranu u centralnoj kuhinji u koju je dovožena hrana pripremljena u restoranu tvrtke Pleter u Zadru. Trebalo je prehraniti oko 1500 gladnih usta, a da se pritom ne stvaraju gužve, tako da tim volontera koji je radio na podjeli hrane zaslužuje posebne pohvale! No, jeli smo i pržene skakavce i popečke od kopriva … dakle doživjeli smo dva tjedna pravog izviđačkog života!

Na kraju, a kako bi što bolje doživjeli našu avanturu, zavirite u Galeriju fotografija (https://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija-2022/?album=17&gallery=238), a evo i par pratećih videa:

https://www.youtube.com/watch?v=1XHAfjtYCts