Siječanjska šetnja Zagrebom

Trenutno pregledavate Siječanjska šetnja Zagrebom
  • Autor objave:

U novu godinu ušli smo laganom šetnjicom metropolom uz obilazak dvaju zanimljivih muzeja.

Kako bi potrošili nakupljene kalorije tijekom božićnih i novogodišnjih dana, no ponajprije kako bismo ispunili zimske školske praznike, u četvrtak 05. siječnja 2017. odlučili smo otići na šetnju Zagrebom. Dan ranije u Bakačevoj ulici, od katedrale do Trga bana Jelačića, u središtu grada vožena je revijalna skijaška utrka. Skijaška staza u središtu grada – bila je to jedna od atrakcija koju smo morali vidjeti … i nije nas impresionirala svojom duljinom niti nagibom.

Ono što nas se više dojmilo bio je prvi ovogodišnji snijeg … što snijeg? Prava vijavica koja nas je pratila na cijelom pješačkom putu od Željezničkog kolodvora, Tomislavcem i Zrinjevcom do Manduševca, gdje smo zajednički poslikali. Iako smo očekivali i nekoliko sudionika više, na dan izleta okupilo nas se pedesetjedan. Pristojno.

dscn3758

dscn3761

dscn3762

 Na Trgu bana Jelačića smo se razišli. Malci su najprije pošli na šetnju Kaptolom, jednim od dvaju gradova preteča jedinstvenog Zagreba. Obišli smo zidine Kaptola od Dolca, Tkalčićevom preko Opatovine pa do katedrale, koju smo razgledali iznutra, obišli grob kardinala Alojzija Stepinca te smo je iskoristili za grijanje prije nastavka puta.

dscn3770

dscn3776

dscn3777

Saznali smo što je bio Krvavi most te da je Tkalčićevom nekada tekao potok Medvešćak (Cirkvenica, Cirkvenšćak) koji je u prošlosti dijelio Gradec od Kaptola. Nakon prvog dijela upoznavanja povijesti Zagreba, malci su se zaputili u Muzej pošte i telekomunikacija u čijem su stalnom postavu izloženi predmeti koji prikazuju povijest prijenosa vijesti na daljinu na području Hrvatske, od rimskog doba do danas. Vidjeli smo starinske poštanske rogove i trube, zatim prve telegrafske uređaje, stare telefone “na kurblu” i prve telefonske centrale na prespajanje kablovima. Vidjeli smo i kako su mobiteli izgledali u početku i u ne tako davnoj prošlosti.

dscn3783

To su prije poletaraca razgledali izviđači, koji su potom prošetali Kaptolom i dočekali nas na Krvavom mostu. Tu smo pokušali inscenirati bitku između Gradečana i Kaptolaca, ali izgledalo je smiješno :). Odjednom je zasjalo sunce te je naslutilo da je pred nama lijep sunčan dan. Rekla bi Jelena: “doživjeli smo sva četiri godišnja doba u jednom danu”.

Zajedno smo prošetali Radićevom ulicom do Kamenitih vrata, a onda smo pod stručnim vodstvom naših predvodnika opet šetnju Gradecom, Markovim trgom do Štrossmayerovog šetališta uz kulu Lotršćak nastavili u dvije grupe. Predvodnici su podsjetili na povijest trga i crkve Sv. Marka, pred kojom je pogubljen Matija Gubec, o prvom zagrebačkom kazalištu, a današnjoj Staroj gradskoj vijećnici, o povijesti Banskih dvora i dogradnjama zgrade Sabora.

dscn3794

Štrossom smo potom prošetali do Mesničke, a potom se Tuškancem uspeli do Nazorove ulice, gdje je smješten Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza. Nakon dvadesetminutnog filma, koji nas je poučio da lovci nisu ubojice životinja nego ekolozi koji odstrelu pristupaju planski i odgovorno prema prirodi, razgledali smo postav s brojnim prepariranim egzotičnim životinjama.

dscn3813

Muzej prikazuje baštinu vezanu uz životinjski svijet i povijest lova na području Hrvatske, a stalni postav čini nekoliko zborki: Trofeji, Fosili, Jaja, Sisavci i ptice, Lovačko oružje, Lovačke značke i odličja te zbirka dermopreparata divljači, zvijeri i gmazova iz Afrike, Azije i Amerike. Za svakoga se našlo ponešto zanimljivo. Nekima su ipak najzanimljiviji bili rogovi kapitalaca, kakvi njima samima nisu izrasli. U tome im je pomogla fotoimaginacija.

dscn3803

Šetnju gradom, upoznavanje povijesti Gradeca i Kaptola te razgledavanje dvaju zanimljivih muzeja završili smo prolaskom kroz novootvoreni tunel Grič, za koji smo doznali da je jedan od dvaju poznatih tunela ispod Zagreba te da je prokopan tijekom Drugog svjetskog rata. Iako još nije ispunjen atraktivnim sadržajima već je postao novom zagrebačkom turističkom atrakcijom.

dscn3825

Prošetavši kroz tunel do Mesničke do Radićeve ulice, šetnju smo nastavili Tkalčićevom, Ulicom pod zidom preko Europskog trga do Palmotićeve gdje nas je ponovno uz pahulje snijega dočekao autobus. Promrzli i umorni, jer obišli smo dva grada i dva muzeja … tri puta se penjali i spuštali … sniježili i sunčali se … vratili smo se poslije podne kući s još jednog zanimljivog izleta. Već za pet dana na redu je sljedeći … u Delnice pod snijegom!

PROŠEČITE S NAMA KROZ GALERIJU FOTOGRAFIJA.