Turopoljski skauti na Smotri prve pomoći

Trenutno pregledavate Turopoljski skauti na Smotri prve pomoći
  • Autor objave:

U Buševcu je prvu subotu u lipnju održana već tradicionalna Smotra prve pomoći u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Te je subote u Buševcu podignuto evakuacijsko naselje, iako srećom elementarne nepogode niti katastrofe nije bilo. Bio je to dio scenarija po kojem je Gradski interventni tim Crvenog križa izveo vježbu u cilju podizanja spremnosti za spašavanja i zbrinjavanja unesrećenih u slučaju potrebe.

DSC_3128
DSC_3123Paralelno s vježbom održana je i Smotra prve pomoći na kojoj su sudjelovale brojne ekipe djece, mladih i volontera Crvenog križa. Bila je ovo peta po redu vježba Gradskog interventnog tima, a ujedno i treća po redu smotra prve pomoći na području grada. DSC_3083
DSC_3065Uz ekipe osnovnih škola s područja grada, Gradski interventni tim, goste iz Zagreba, Dugog Sela, Valpova, Buja, Ivanić Grada i Siska na Smotri prve pomoći nastupila je i ekipa Turopoljske udruge skauta. Ozbiljnosti doživljaja smotre i pristupu radnim zadacima pridonijelo je realistično prikazivanje rana koje su sudionici trebali sanirati, u situacijama s više povrijeđenih. Tako su primjerice djeca brala trešnje, pala su s drveta i ozlijedila se; ozlijeđenog je ugrizla zmija ili je doživio srčani udar, a sudionici su bili u situaciji da moraju sanirati povrede do dolaska hitne medicinske pomoći. DSC_3048

DSC_3117

Posjetitelji i sudionici smotre imali su priliku naučiti pružiti prvu pomoć automatskim defibrilatorom, uređajem za pružanje prve pomoći kakvog imaju gotovo svi bolje opremljeni trgovački centri i kolodvori u Hrvatskoj i Europi.

DSC_3057