Turopoljsko Jurjevo više ne može bez izviđača Tura

Trenutno pregledavate Turopoljsko Jurjevo više ne može bez izviđača Tura
  • Autor objave:

Jurjevo se od davnina u Turopolju slavi i dostojanstveno obilježava kao blagdan zaštitnika vojske, pa tako i Turopoljskog banderija, povijesne vojne postrojbe koja je i danas u tom svojstvu u sustavu Hrvatske vojske. S Jujevom neformalno počinje i proljeće, a paljenjem Jurjevskih krijesova seljaci od davnina čiste svoja polja i posjede od granja i drugih prirodnih ostataka. Sveti Juraj (St.Georg) je i međunarodni zaštitnik skauta, pa je vrlo primjereno što se u proslavu Jurjeva već tradicionalno uključuju i velikogorički izviđači. Oni su uz Jurjevski krijes u svoje redove primili nove članove, koji su nakon polaganja obećanja dobili pravo nošenja izviđačke marame oko vrata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Organizator Turopoljskog Jurjeva  je Plemenita opčina turopoljska, a središnja proslava organizirana je i ove godine kod starog Lukavec-grada. Turopoljski su plemenitaši velikogoričkim izviđačima povjerili da osim najavnog krijesa u Velikoj Gorici ove godine podignu i središnji Jurjevski krijes u Lukavcu, a što smo s ponosom i napravili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bogat kulturno-umjetnički program, mnoštvo folkloraša, pucnjevi povijesnih vojni postrojbi, izložbe starina, konja posavaca i malih životinja, radionice za djecu i prikaz bitke protiv turskih osvajača obilježili su ovogodišnju dvadesetu svečanu proslavu Turopoljskog Jurjeva.
482643_442162052542744_1410768232_n

Nakon svečanog otvaranja, oči velikog broja posjetitelja bile su uperene prema turskim osvajačima koji su pokušali osvojiti utvrdu, ali su u dramskom prikazu, kao i u ne tako davnoj prošlosti za ozbiljno protjerani iz Turopolja. Njima u čast, baš kako se stoljećima vatrom tjera zlo, zapaljen je jurjevski krijes. Baklju su zapalili članovi Izviđačkog odreda “Tur”, a Jelena ju je predala kapetanu Turopoljskog banderija, koji je potom bakljom zapalio veliki Jurjevski krijes.

Njega su još u subotu podigli članovi starije patrole izviđača Triturus, uz nadzor i vodstvo predvodnika Nikše. U izradi krijesa pridružili su im se i pružili ljudsku i tehničku pomoć članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lukavec, a koji su i tijekom noći, zajedno sa starijim izviđačima, čuvali krijes i Stari grad od neželjenih i zlonamjernih posjetitelja.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Među brojnim posjetiteljima i visokim uzvanicima ovogodišnjeg Turopoljskog Jurjeva u Lukavcu bila je i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Zajedno s Ministarstvom kulture Grad Velika Gorica provodi projekt upisa  Turopoljskog Jurjeva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.
Središnjoj proslavi Jurjeva u Lukavcu prethodile su brojne najave i druga Jurjevska događanja širom Turopolja. U parku dr. Franje Tuđmana, baš kao i kod Lukavec-grada, članovi Izviđačkog odreda Tur pripremili su krijes koji je upaljen u subotu i kojim je najavljena središnja proslava Jurjeva. Uz svečano vatru u središtu grada i u nazočnosti roditelja desetak je najmlađih članova dalo izviđačko obećanje, nakon kojeg su dobili pravo nošenja marame Izviđačkog odreda “Tur” oko vrata. Paljenju krijesa u Velikoj Gorici prethodio je nastup Velikogoričkih mažoretkinja, čiji su roditelji, uz roditelje izviđača, bili među rijetkim posjetiteljima ovogodišnjeg paljenja krijesa u Velikoj Gorici.
922956_4006693026079_1293930248_n
U nedjelju su se u Starom Čiču, povodom proslave dana tamošnjeg mjesnog odbora i blagdana njegova zaštitnika, Svetog Jurja, okupile povijesne vojne postrojbe iz cijele Hrvatske koje su nakon mimohoda naseljem sudjelovale na Svetoj misi kod kapelice Sv. Jurja Mučenika. Na mjestu gdje je nekad stajala župna crkva Starog Čiča svake godine održava se sveta misa povodom Jurjeva, umjesto u župnoj crkvi u Vukovini. Svetu misu predvodio je velečasni Đuro Sabolek, a koncelebrirao je kapelan Tomislav Krajačić.
staro cice
Uz vojne postrojbe, na misi i svečanoj povorci kroz mjesto koja joj je prethodila, sudjelovali su i članovi DVD-a Staro Čiče te desetak članova Izviđačkog odreda Tur, koji u vatrogasnom domu u Starom Čiču koristi prostoriju za rad svojih članova. 

Tako su ove godine članovi Izviđačkog odreda Tur bili uključeni u sve najznačajnije dijelove manifestacije i ovogodišnje proslave Jurjeva u Turopolju.  

DIO FOTOGRAFIJA PREUZET JE S PORTALA VG.DANAS (http://www.vgdanas.hr/Dogadjanja/Clanak/6578/turopoljsko-jurjevo.aspx), DIO S FB ZIDOVA NAŠIH PRIJATELJA, A DIO SU NAŠE.

SVE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE U GALERIJI FOTOGRAFIJA.