Turovci na Zborovanju kod Krapinskog pračovjeka

Trenutno pregledavate Turovci na Zborovanju kod Krapinskog pračovjeka
  • Autor objave:

Na tragu (ponovno) započetih odnosa sa SIH-om, kroz sudjelovanje na akcijama nacionalnog skautskog saveza, članovi Izviđačkog odreda “Tur” sudjelovali su 25.-26.05.2013. na Zborovanju izviđača kod Krapinskog pračovjeka. Naravno, u Krapini. Iako je svoje sudjelovanje najavilo desetak članova više, zadovoljni smo odazivom 28 Turovaca, jer mnogi su odredi, s dugogodišnjom tradicijom i neprekinutim stažem u nacionalnoj skautskoj obitelji na ovo Zborovanje svoga saveza uputili znatno manje članova ili se na njemu uopće nisu pojavili.

484829_10201180423769596_1933585094_n

960129_10201180369088229_696787170_n

Mi smo iskazali zahvalnost na pozivu izvršnom organizatoru: OI “Hrvatsko Zagorje” i nositelju aktivnosti: SIH-u te smo pokazali da se želimo i znamo družiti, natjecati i sudjelovati na zajedničkim aktivnostima. Tko zna, možda uskoro ponovno udruženi.

Da stare kante još odlično služe pokazali su brđani IO “Tur”, koji su na kulinarskom natjecanju brđana između sedam odlično uigranih, iskusnih i dobro pripremljenih ekipa – odnijeli POBJEDU ! Jeeeeeeee !!!! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za nju je zaslužan Nikša, kao prva kuhaća tima i Alen, kao mali za mješanje. Pomagala je i Jelena T. trčeći po sastojke, pa iskreno hvala i njoj na trudu 🙂 Skuhali smo tak fini bažuljek da bi ga i ajngeleki papali, a i prosudbenoj komisiji iskusnih jedaća graha toliko se svidio da su ga čak dva puta probali ! Probali smo i mi. Baš je bio fini.

Kuhanje graha motivirano je našom željom za pobjedom, kao i željom da osušimo hlače i gače nakon kiše koja nas je pošteno oprala u namjeri da sačuvamo našu tendu podignutu za večernje druženje. Dnevni pljusak bio je jači, ali mi smo bili uporniji, pa je tenda ponovno podignuta te je poslužila za večernji susret i zabavu brđana, među kojima su bili naši prijatelji iz Samobora, Vinkovaca i Slavonskog Šamca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dok su brđani kuhali, naši su se Triturusi natjecali na Maloj olimpijadi, koju je činilo više natjecateljskih disciplina: orijentacijski cross, natjecanje u dizanju šatora, vezanju čvorova i signalizaciji zastavicama. Između 46 ekipa Triturusi, koji su na ovom natjecanju kao ime ekipe nosili naziv “Moje tele”, na Maloj olimpijadi su se plasirali na odlično 5. mjesto, dok su u natjecateljskim disciplinama osvojili sjajno 2. mjesto u vezanju čvorova. Pokazali su da mogu kada i ako to žele, pa čak i bez Dode 🙂 Bravooooo !

img_1567

Mlađa ekipa izviđača, članova patrole Akela, na ovom je natjecanju nosila naziv “Kukulele”. Ova je ekipa prvi puta sudjelovala na natjecanju i može biti zadovoljna svojim nastupom i osvojenim 14. mjestom na Maloj olimpijadi. Ponavljanje je majka znanja, ponavljaju naši stari, pa je i pred našom mladosti još puno vježbe i ponavljanja kako bi oko svoga vrata objesili kolajne, poput članova Triturusa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I naše zvjezdice na kraju: Poletaraca je bilo najviše. Oni su se tijekom dana igrali i upoznavali Krapinu kroz aktivnosti posvećene šegrtu Hlapiću, koji ove godine slavi stoti rođendan. Poletarci su osvojili sjajno 1. mjesto, jer u igri i zabavi nema onoga tko može išta izgubiti 🙂

img_1520

img_1543

Unatoč lošem vremenu, kiši, vjetru i noćnoj hladnoći poleracima je bilo prilično dobro. Pokisnuli nisu jer su se za vrijeme kiše igrali u vatrogasnom spremištu, a noćili su u školskoj sportskoj dvorani. Istina na podu, a karimate su zaboravili ponijeti iz šatora, pa je bilo malo tvrdo i neugodno, ali ni blizu koliko brđanima koji su pola dana proveli u mokrim hlačama, a noć u hladnom šatoru. No, oni su na to već navikli.

U subotu je najveću žrtvu (iako ona to neće smatrati žrtvom, jer voli rad s poletarcima) podnjela Jelena P. kojoj su poletarci bili na duši cijeloga dana. Zato smo je na večer odvezli kući da se zasluženo odmori i posveti studijskim obvezama. Nakon plesa i uživanja u glazbenom nastupu lokalnih bendova pod šatorom u subotu na večer, žrtvovali su se Mario i Emma  te su noć proveli s poletarcima u školi, kao i nedjeljno jutro, brinući o petnaestak naših najmlađih članova. Za to su vrijeme Jelena T. i Alen, ponovno po kiši, srušili šatore i prenijeli našu opremu s blatnjavog logorskog terena.

img_1576

931330_10201180431729795_1140666626_n

Bilo je lijepo susresti stare prijatelje, podružiti se sa nekima od njih pa i zapjevati na večer. Povremeno smo se sjećali kao na bojnom polju. Pored nas su cijeloga dana odjekivali pucnji iz kubura, jer u neposrednoj blizini odvijao se tradicionalni zagorski festival kuburaških skupina.

Zborovanje u Krapini održano je povodom 90. godišnjice izviđaštva u tom gradu, 40. godina neprekidnog rada izviđačkog pokreta u Krapini i 10 godina od organizacije prvog zborovanja SIH-a.

O zborovanju su pisale i novine:

http://www.vecernji.hr/regije/tisucu-izvidaca-okupiralo-krapinu-pokazalo-sve-svoje-vjestine-clanak-559750

A posjetite i našu GALERIJU FOTOGRAFIJA

946507_10201180431009777_1636448841_n