Turovci pomažu osnivanje izviđača u Sisku

Trenutno pregledavate Turovci pomažu osnivanje izviđača u Sisku
  • Autor objave:

Povodom Svjetskog dana voda skauti iz Velike Gorice otišli su na izlet u Sisak, grad na tri rijeke.

Lijep proljetni dana i dobro društvo – formula je to koja je zajamčila odličan izlet Turovaca u Sisku. Raspoloženje nam nije pokvarila ni činjenica da jutarnji vlak, kojim smo planirali putovati, subotom ne vozi! Odlučili smo vrijeme prikratiti igrom u blizini željezničke postaje te čajem, sokom i kapuccinom u Londonu.

U Sisak smo stigli sljedećim vlakom, taman na vrijeme kako bismo se pridružili manifestaciji “U srcu grada”, koja se subotom održava na sisačkom Korzu, a kojom se želi ponovno vratiti živost subotnjeg jutarnjeg druženja u gradskom središtu. Ovog vikenda tu se održavao Dan narcisa, s ciljem osvješćivanja javnosti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te prikupljanja pomoći ženama oboljelim od ove opake bolesti. 

Na željezničkom kolodvoru dočekali su nas učenici jedne od sisačkih osnovnih škola i članovi inicijative za osnivanje, odnosno obnavljanje udruge izviđača u Sisku. Uz 28 izviđača iz Velike Gorice skupilo se i 24, nadajmo se, budućih izviđača u Sisku koje smo poučili nekim od izviđačkih vještina. Na korzu smo postavili poligon za signalizaciju zastavicama. Pokazali smo im i kako se vežu natjecateljski čvorovi te kako to izgleda kad se izviđači natječu u vezanju istih. Postavili smo i orijentacijski poligon za vježbu kretanja uz pomoć kompasa, a na svakoj točki koju smo uspjeli pronaći čekali su nas slatkiši za nagradu. Na krozu su nas uočili brojni građani, kao i sama gradonačelnica, koja će uskoro sa Savezom izviđača Hrvatske potpisati sporazum, po kome će Sisak postati prvi “Grad prijatelj izviđača” u Hrvatskoj.

Povod ovom susretu izviđača u gradu na tri rijeke bio je nedavni Svjetskog dana voda, 22. ožujka, pa smo nakon razgledavanja muzejskog postava u Starom gradu i ručka, naučili ponešto o ovisnosti života čovjeka, flore i faune ovog kraja s vodama u prošlosti i danas. Koliko nam je ostalo u sjećanju provjerili smo kroz kviz nakon ručka. 

Kod Starog grada smo se stigli i lijepo poigrati, a prije rastanka upoznali smo se i s porukom ovogodišnjeg Sata za planet zemlju, koji smo po povratku kući, na večer, obilježili gašenjem svjetla, zajedno s milijunima građana i skauta diljem svijeta.

Nakon cjelodnevnog izleta Turovci su se vratili sretni i zadovoljni vlakom kući. 

Iako smo imali čak četiri posvete ovog izleta, glavni nam je cilj bio predstaviti se javnosti, animirati djecu i najaviti skoro obnavljanje izviđačke aktivnosti u tom gradu, kroz projekt SIH-a “Gradovi prijatelji izviđača”. Uvjereni smo da smo u tome uspjeli.