Betlehemsko svjetlo na Svetu Luciju

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo na Svetu Luciju
  • Autor objave:

Betlehemsko svjetlo donijeli smo na blagdan svete Lucije, zaštitnice Turopolja, na svečanu akademiju povodom Dana grada.

Blagdan Svete Lucije najsvečaniji je datum u Velikoj Gorici. Sveta Lucija zaštitnica je Turopolja, a u novije vrijeme i grada Velike Gorice. Na taj blagdan, koji se obilježava i kao Dana grada Velike Gorice, svake se godine održava svečana akademija u nazočnosti visokih uzvanika, a ove godine među njima je bio i premijer Andrej Plenković te nekoliko ministara u Vladi Republike Hrvatske.

Turopoljska udruga skauta “Tur” u 2023. godini bila je izvršni organizator 14. Zborovanja izviđača Hrvatske, na kome je sudjelovalo čak 1000 mladih iz više desetaka izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske. Zborovanje, u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske i u suorganizaciji s Gradom Velikom Goricom održano je upravo u našem gradu, uz značajnu logističku potporu Grada i Turističke zajednice grada.

Sverčana akademija povodom Dana grada bila je stoga iznimna prigoda da gradonačelniku uručimo zahvalnicu Saveza izviđača Hrvatske za pomoć koju nam je Grad Velika Gorica pružio u organizaciji i provedbi 14. Zborovanja izviđača Hrvatske, ali i da mu kao gradskom čelniku uručimo i Betlehemsko svjetlo, kao simbol mira, ljubavi i brige za potrebite u vremenu Došašća.

Gradonačelniku je zahvalnicu uručio Boris Vujnović, glavni načenik Saveza izviđača Hrvatske, a Betlehemsko svjetlo Dora Čosić, članica odreda, uz poruku koju je pročitao Alen Konjević.

Blagdan svete Lucije, 13. prosinca, tradicijski je datum kada svoje središnje godišnje Spravišče održava Plemenita opčina turopoljska. Stoga smo već tradicionalno Betlehemsko svjetlo odnjeli i na Spravišče, gdje je dočekano uz vidnu radost domaćina. Uručeno je Jurju pl. Odrčiću, županu POT-a, a njegova je toplina, svjetlost i poruka ispunjala dvoranu u zgradi stare Gradske vijećnice, danas Muzeja Turopolja, tijekom cijele sjednice.