Drugi (na) Homo si peć!

Trenutno pregledavate Drugi (na) Homo si peć!
  • Autor objave:

Na drugom kulinarskom natjecanju “Homo si peć” Turovi brđani osvojili su drugo mjesto i odlično se proveli. Važnije je to i od pobjede!

U Kraljevici je u subotu 05. svibnja održano drugo kulinarsko natjecanje „Homo si peć“. Natjecalo se sedam nabrijanih ekipa. Iako je natjecanje bilo jednodnevno, mi smo se u Primorju zadržali dva dana i uživali.

Kako i sam naziv govori, od natjecatelja se traži vještina pečenja na roštilju ili na gradelama, kako bi rekli Dalmatinci i Primorci. Na prošlogodišnjem, prvom natjecanju ekipa Turovih brđana znatno je lakše odnijela pobjedu, no ove godine konkurencija je bila izuzetno jaka, točnije ujednačena kvalitetom (mogu to reći jer sam bio u ocjenjivačkom sudu), pa i s drugim mjestom možemo biti izuzetno zadovoljni.

Sudjelovalo je sedam ekipa, od kojih su Turovci bili jedina iz kontinentalnog dijela Hrvatske, ali i jedina koja nije sa riječkog područja. Šteta, jer susret brđana i natjecanje „Homo si peć“ izuzetno je dobro osmišljeno i organizirano druženje, bogato dodatnim aktivnostima, koje ne spadaju u područje kuhanja, odnosno pečenja i dobrim duhom natjecatelja. Tako smo prošle godine drugoga dana susreta obišli znamenita mjesta u okolici Kraljevice i u gorju južno od Rijeke, na području grada Bakra.

Ove smo godine spontano, bez prethodne organizacije, ali zahvaljujući susretljivosti i dobroj volji te društvu domaćina, obišli središte grada Rijeke, kroz koju se najčešće samo provezemo, i upoznali kulturne i povijesne znamenitosti grada. Osim središnjeg dijela, obišli smo i marijansko svetište na Trsatu te povijesnu tvrđavu Gradinu, s koje se prostire prekrasan pogled na cijelo Primorje, ali i na primorsko gorsko zaleđe.

Od srca zahvaljujem domaćinima, članovima, odnosno brđanima Odreda izviđača pomoraca „Kantrida“ iz Rijeke (da nekog imenom ili prezimenom ne izostavim), na dva dana provedena u našem društvu, a osobito nedjelji koju su mogli provesti u obiteljskom miru ili na aktivnostima sa svojim poletarcima i izviđačima. Oni su u nedjelju u Kostreni bili na šetnji i turniru u scoutballu, pa stoga vrijeme i gostoprimstvo njihovih brđana još više cijenimo.

Hvala domaćinima i što nas već drugu godinu pozivaju na „Homo si peć“, a mi se sa zadovoljstvom odazivamo i sudjelujemo. Tako smo se i ove godine osjećali vrlo dobrodošlim, barem među izviđačima. Iskreno smo se razveselili brđanima šest riječkih odreda, a većina njih i nama. Barem smo mi to tako doživjeli. Tijekom „nišana“ se nismo gledali niti tijekom natjecanja, već je atmosfera bila vrlo ugodna, kao i vrijeme. Očekivali smo i kišne pljuskove, koji su nas prošle godine počastili potkraj natjecanja, a i ove su godine najavljeni. Nasuprot tome, bilo je djelomično sunčano do blago oblačno, s brzim oblacima koji su se izmjenjivali nad nama, ali niti u jednom nisu nam ozbiljnije zaprijetili. Bilo je vrlo ugodno i ležerno, kao i samo natjecanje.

Što ćemo ove godine peći ostalo je iznenađenje gotovo do znaka za početak natjecanja: „Vatru pali!“. Prošle godine brzo smo se snašli s mljevenim mesom od kojega je trebalo napraviti pljeskavice, ćevape ili nešto na žaru, dok je ove godine izazov bio veći. U vrećici se našao krmenadl, svinjska jetra, desetak deka mljevenog mesa i pileća bocka s nadbockom (batak i karabatak), tikvica i krumpir … i štapić za ražnjić. Štapić! Sve se to trebalo naći i na tanjuru! Hmmm… Što s tim?

Mozgali smo i polemizirali i na kraju dogovorili da tikvice narežemo na kriške te ih izdubimo u središtu te napunimo začinjenim mljevenim mesom, sirom i mesom tikvice. Svinjsku smo jetru umotali u odkoštenu piletinu i pekli zajedno, kako bi jetra ostala mekana. Odlično je uspjelo! U krmiču smo izrezali džep i nadjenuli ga sirom i aromatiziranim maslacem, a krumpir smo narezali na ploške, koje smo pekli sa špekom. Pobjednik iz OI „3. maj“ podsjetio nas je da smo krumpir mogli razrezati na tanke šnite i nadjenuti ga šniticama špeka, a što je njemu odlično uspjelo. Mi smo zato svoje šampinjone napunili sirom, špekom, češnjakom i mesom šampinjona te zapekli.

Pobjednička ekipa – OI “3. maj”

Pobjednička plata

Plat a la Tur

Klopa je stvarno bila odlična, a iz riječi članova ocjenjivačkog suda dalo se zaključiti da su nam zamjerili što u tanjuru nije bilo štapića za ražnjić te su prigovorili da je sve moglo biti malo više slano. Vjerujem da to nije bitnije utjecalo na ocjenu, već da su sitnice utjecale na odluku većine sudaca. Neka su jela bila vrlo ukusna i skromno dekorirana, neka su bila vrhunski dekorirana, ali su se slabije sljubljivali sastojci, negdje je dekor bio besprijekoran no okusi ne odviše inovativni … i tako. Zaista možemo biti zadovoljni odličnim drugim mjestom osvojenim ove godine.

Na ocjenu nikako nije utjecao rezultat turnira u boćanju, na kojem su nastupile naše cure, ali vjerujem da je utjecaja imao rezultat u igri slaganja čaša, u kome su nas predstavljali „deda“ Hans, „teta“ Dada i neizbježna Tojaga, koja je diktirala tempo igre!

Organiziranog večernjeg druženja ove godine nije bilo, no ništa zato! Znamo se mi zabaviti i sami! Najprije smo se zabavili u Plodinama, tražeći sladoled i … izgubljenog Krešimira. Kupcima smo pažnju privukli našim narančastim majicama i zelenim maramama, ali i natpisom „Čast svakome – Tur nikome“ na leđima te dozivanjem izgubljenog Krešimira, čovjeka u tijelu djeteta s „mustaći“. Brđani su sami sebi dokazali (šteta što to i naša djeca nisu imala priliku vidjeti i doživjeti) da se znaju odlično zabaviti igrajući pantomime. Bilo je smijeha do suza i poza koje ni sami nismo mislili da ćemo ih biti spremni i u mogućnosti izvesti 😊.

Rano lijeganje i lako ustajanje, opuštena jutarnja kavica i sladoled pred polazak, a potom je uslijedilo razgledavanje i upoznavanje Rijeke. U dobrom društvu vrijeme je brzo prošlo, a saznali smo puno vrijednih i zanimljivih podataka iz povijesti ovog kraj. Rastali smo se na Gradini i potom u pratnji kišice, koja nas je i dovela u Primorje, krenuli na put kući. Na dolasku smo kavicu popili u prekrasnim Fužinama, a ručak na povratku upriličili smo na odmorištu, gdje opet nije nedostajalo zabave i uzbuđenja 😊.

Prekrasno proveden vikend brđana, pa nema sumnje da ćemo na ovu akciju i sljedeće godine, makar bili i treći … ili zadnji, a nećemo!

Pred nama je Zborovanje u Zagrebu povodom Dana izviđača, a potom u lipnju dva uzbudljiva izleta kojima se osobito radujemo: dvodnevni obilazak Istre i dvodnevni izlet s poletarcima u Nacionalni park Krka s obilaskom Drniša i Knina.