III. – Sve dalje – sve zanimljivije!

Trenutno pregledavate III. – Sve dalje – sve zanimljivije!
  • Autor objave:

Potraga za zmijama i vodozemcima … posjet seoskim gospodarstvima … izrada sira od svježe izmuzenog mlijeka … to su tek neki od doživljaja s početka drugog logorskog tjedna!

Nakon što smo se u subotu poslije podne provozali do crkve u Belaju, gdje se svake druge subote održava misa, doznali smo da je upravo te subote neće biti, jer će u nedjelju biti proštenje povodom blagdana Svete Ane. To se nisu sjetili reći nam prošlog vikenda 🙁

DSCN0560

DSCN0562

Tako smo se vratili kući i ponovili radnju u nedjelju prije podne. Oni koji su izrazili želju sudjelovali su tako na nedjeljnom bogoslužju, nakon kojega nas je čekao nedjeljni ručak i poslijepodnevni sportski susreti. Na večer smo, uz zabavni program proslavili Mislavov rođendan!

DSC_0519

DSC_0735

Noć sa subote na nedjelju, kako smo i očekivali, bila je iznimno kišovita s grmljavinom i pljuskovima od 2-9 sati. Zato smo i mi odspavali malo duže. Zemlja je bila toliko žedna da nas ispred šatora nije dočekalo blato, iako smo i na njega bili spremni nakon prošlogodišnjeg kišnog logorovanja u Velemeriću.

Prije odlaska prvih sudionika prije kraja logorovanja iskoristili smo priliku za zajedničko fotografiranje.

DSC_0599

Ponedjeljak je protekao u znaku fotografije. Doduše, dio patrola vježbao je tijekom dana podizanje zaklona u šumi, no Mario je cjelodnevno vodio radionicu fotografiranja, koju su prošli svi sudionici logorovanja. Nakon teorijskih osnova, ručka i strogog odmora prošetali smo selom i poljima i tražili što atraktivnije kadrove. Evo nekih uspješnijih radova, a više njih potražite u fotogaleriji, nakon što se vratimo s logorovanja 🙂

Temperatura se nakon kiša spustila za najmanje desetak stupnjeva, tako da je sada tijekom dana ugodno, a večeri  su ugodno svježe, pa čak i prohladne. Idealne za dežurstvo uz vatru i spokojne snove. Večer prije toga proveli smo gledajući film u spavaonici izviđačkog centra.

U utorak smo dočekali biologa Maka iz Hrvatskog herpetološkog društva HYLA, koji nas je poveo u potragu za vodozemcima i gmazovima. U čistoj pitkoj vodi, nedaleko od logora, pronašli smo sitne, plosnate riječne račiće, tulare i virnjake. Na obližnjoj livadi susreli smo zmiju bjeloušku koja je žurno zbrisala od nas, a oni hrabriji u ruci su držali skakavce i bogomoljke. “Ulovom” su bila oduševljena i djeca i Mak, koji je i sam po prvi put vidio neke od uočenih vrsta. U šetnji smo doznali još mnogo toga zanimljivog.

DSC_0982

DSC_1024

DSC_1000

DSC_1003

DSC_1011

DSC_1126

DSC_1091

DSC_1121

Poslijepodne smo odlučili upoznati život na selu. U dogovoru s obiteljima Mušnjak i Oštrić posjetili smo njihova seoska gospodarstva, gdje su nas srdačno dočekali. Došli smo taman prije početka čišćenja štale, te hranjenja i mužnje krava. Hranidbom smo i sami pripomogli, a domaćini su nas počastili sokom, keksima i kavom te sušenim domaćim sirom i svježe izmuzenim mlijekom koje smo ponijeli u logor. Tu ćemo sami od njega napraviti svježi sir i vrhnje.

DSC_1189

DSC_1180

DSCN0674

DSCN0704

DSC_1184

DSCN0692

DSCN0682

Predstavili su nam i poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i uređaje za sjetvu, žetvu, baliranje i skladištenje hrane za stoku. Najveći doživljaj bio je sjesti za upravljač traktora, a još veći – truba! Hvala od srca ljubaznim domaćinima na vremenu, trudu i svim vrijednostima kojima su nas darivali! Kao uspomenu smo sa sobom ponijeli i miris štale kojega ćemo se teško riješiti 🙂

Bliži se kraj ovogodišnjeg logorovanja. Pred nama su još samo tri dana, a sve nam je zanimljivije!