Prisjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje

Trenutno pregledavate Prisjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje
  • Autor objave:

Molitvom pod spomenikom hrvatskim braniteljima i paljenjem svijeća članovi Turopoljske udruge skauta obilježili su tužnu obljetnicu.Studeni. Mjesec koji obilježavaju tuga i sjećanje. Nakon blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kada smo se prisjetili svih naših pokojnih i svetih osoba, kada smo cvijećem i svijećama nakratko oživjeli njihove grobove i čitava groblja, sredinom sredinom studenog ponovno smo zapalili svijeće u znak sjećanja na civilne i vojne žrtve nedavnog oslobodilačkog rata.

Na tužnu godišnjicu pada Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu 1991. godine, Velikogoričani, odrasli i učenici osnovnih škola organizirano, ali i spontano pale brojne svijeće uz središnje gradske prometnice, na javnim površinama i uz prozore svojih kuća, iskazujući tako pijetet (uspomenu punu poštovanja, ljubav i duboku zahvalnosti) prema znanima i neznanim osobama koje su svoj život dale u borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Članovi Turopoljske udruge skauta već tradicionalno se okupe na sam dan pada Vukovara i Škabrnje oko spomenika hrvatskim braniteljima s područja grada Velike Gorice poginulim u Domovinskom ratu (Golubice) ispred ulaza na Gradsko groblje u Velikoj Gorici. Tako i ove godine, u subotu 18.11.2017. kada se okupilo stotinjak roditelja, prijatelja i članova Turopoljske udruge skauta. Uz prisjećanje na one tužne dane 1991. godine kada smo sa slomljenim srcem primali vijesti o tragičnim događajima i upućivanje naših mlađih članova, koji srećom ove događaje nisu imali priliku osobno doživjeti, ali za njih moraju čuti, znati ih vrednovati i nastaviti se klanjati žrtvama i borcima, osloboditeljima Hrvatske, zajedno smo se pomolili za njihove duše te smo zapalili svijeće koje smo položili oko spomenika braniteljima. Potom smo svi zajedno otišli do groba Tihomira Tomašića – Tihice, našeg izviđača i sugrađanina, hrvatskog branitelja i jedne od žrtvi koji je odveden kao ranjenih iz vukovarske bolnice te je pogubljen 20.11.1991. na vukovarskoj Ovčari.

Od srca zahvaljujem svim dragim prijateljima, članovima i njihovim roditeljima koji su se odazvali našem pozivu na molitvu i paljenje svijeća kako bismo zajednički obilježili dane sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu.