Upis djece u izviđače

Trenutno pregledavate Upis djece u izviđače

Draga djeco i poštovani roditelji,

Turopoljska udruga skauta “Tur” jedina je izviđačka udruga na području grada Velike Gorice i susjednih općina. Članica je Saveza izviđača Hrvatske i Svjetske organizacije skautskog pokreta, najveće svjetske organizacije za djecu i mlade.

Program udruge pod nazivom “Izviđački put izazova: od zadovoljnog djeteta do zdravog mladog čovjeka” podupire Grad Velika Gorica.

TUS “Tur” radi sa svim dobnim kategorijama članova:

  • poletarci – djevojčice i dječaci 2. razred osnovne škole,
  • vučići – djevojčice i dječaci 3. i 4. razred osnovne škole,
  • mlađi izviđači i planinke – dječaci i djevojčice 5. i 6. razred osnovne škole,
  • stariji izviđači i planinke – dječaci i djevojčice 7. i 8. razred osnovne škole,
  • istraživači i istraživačice – mladići i djevojke 1., 2. i 3. razred srednje škole,
  • roveri – mladići i djevojke 4. razreda srednje škole i nakon srednje škole, do navršene 21. godine.
  • brđani i brđanke – odrasli članovi, programski voditelji i logistička potpora

Programski voditelji koji rade s djecom su volonteri: srednjoškolci, studenti i mladi ljudi, odnosno dugogodišnji članovi udruge s programskim iskustvom koje prenose na djecu.

Susreti grupa (družina, čopora, jata i patrola) održavaju se jednom tjedno, uglavnom radnim danom u ranijim večernjim satima (nakon nastave). Uz to, nastojimo svaki mjesec organizirati barem jedan atraktivan izlet za članove udruge.

Poletarci se okupljaju petkom od 18:30 do 19:30 sati; vučići srijedom od 19:15-20:30 sati; mlađi i stariji izviđači te istraživači dan i termin susreta tek trebaju dogovoriti.

Susreti se održavaju u prostoru Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, u dvorištu i dvorišnom aneksu objekta, gdje udruga koristi prostor za provedbu dijela programskih aktivnosti.

Uvjeti za upis su: osobna volja i zainteresiranost djeteta, redovitost sudjelovanja djeteta na programskim aktivnostima: tjednim susretima, izletima, šetnjama, natjecanjima, logorovanjima … te poštivanje osobnog zavjeta i Zakona izviđača koji dijete upućuju da živi zdravo i čestito.   (https://www.tus-tur.hr/o-izvidacima/zakoni-i-obecanja/)

Da bi dijete bilo dobar izviđač ne mora imati nikakve predispozicije (ne mora biti dovoljno brzo, visoko ili spretno), ne mora proći nikakvo testiranje, zadovoljiti kriterije ili propisane norme. Izviđač može biti i dijete s invaliditetom ili s fizičkim ili intelektualnim poteškoćama. U izviđačima može ostati aktivno dokle god želi, pa čak i kao odrasla osoba ili kada ne može odraditi neki od brojnih sastavnica izviđačkog programa. Izviđač treba željeti, a ne morati!

Izviđačima nije cilj biti najbolji u udruzi, u gradu ili u državi, pobijediti na natjecanju ili drugi tim u utakmici, postići gol, koš ili bod. Izviđačima je cilj pomoći djetetu i mladoj osobi da stalno pobjeđuje samoga sebe, razvija se kontinuirano i cjelovito,  da razvija svoje tjelesne, umne, osjećajne, društvene i duhovne potencijale kao pojedinca i kao odgovornog građanina lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice.

Izviđaštvo je posebno i specifično po svojoj metodi. Izviđačka metoda je strukturirani okvir osmišljen da vodi i potiče mladu osobu na njezinom putu osobnog razvoja.

Elementi izviđačke metode su:
Izviđački zakoni i zavjet – životni kodeks svakog izviđača, osiguravaju mladima konkretan i praktičan način razumijevanja vrijednosti izviđačkog pokreta;
Učenje kroz praktičan rad – izražava aktivni način kroz koji mladi stječu znanja,
vještine i stavove, održava praktičan pristup odgoju i obrazovanju
Rad u malim grupama – osnovna organizacijska struktura lokalne jedinice koja se sastoji od malih skupina članova i voditelja, unutar tima članovi dijele odgovornosti, poslove, odlučuju o pripremama i provedbi aktivnosti uz voditelja
Simbolični okvir – simbolika vezana uz priče čiji je cilj izgradnja stvaralačke mašte, smisla za pustolovinama, kreativnost i inventivnost mladih
Osobni napredak – element koji pomaže svakoj mladoj osobi razviti unutarnji poticaj
za aktivno sudjelovanje u svom razvoju
Priroda – odnosni se na prirodan okoliš kao što su šume, mora, pustinje, planine u kojima izviđači provode svoje aktivnosti. Priroda je najbolje, najsadržajnije i najzdravije okruženje za istraživanje i razvoj mlade osobe.
Potpora odraslih – koji djeci pomažu u provedbi programa, potiču njihovo samoobrazovanja, osiguravaju pozitivne i poticajne odnose među članovima skupine, podršku za nastavak razvoja grupe i brinu o sigurnosti djece.

Iz iskustva znamo: “Što malo košta – to malo i vrijedi”, a mi se držimo i one: “Nema džabe ni kod stare babe!”, stoga ne očekujte jeftinu slobodnu aktivnost. Jeftini smo od mnogih drugih slobodnih aktivnosti, jer onima koji redovito podmiruju svoje obveze, u iznosu manjem od članarine u većini sportskih udruga, mi svojim članovima osiguravamo odoru (majicu, košulju i maramu), osiguranje za slučaj nesreće 24/365, uplaćujemo članarinu Savezu izviđača Hrvatske i svaki mjesec dijete vodimo na izlet s ručkom. To drugi ne nude, barem ne za “male pare”!

Prvih mjesec dana novi član nema nikakve obveze: ne plaća članarinu, ne ispunjava upisnicu i nema obvezu sudjelovanja na svim aktivnostima. Kada upozna društvo i odluči da želi biti izviđač tada će roditelji za njega popuniti i potpisati upisnicu, platiti upisninu u iznosu 250,00 kn (kako bismo djetetu mogli izraditi odoru), dok mjesečno uplaćuju samo 110,00 kn članskog priloga kako bismo djecu mogli voditi na izlete i osiguravati potrebnu opremu za redovite programske aktivnosti. Članarina u iznosu 150,00 kn uplaćuje se jednokratno u razdoblju između 01.01. i 20.03. svake godine.   (https://www.tus-tur.hr/clanarina-prilog-i-upisnina-nije-svejedno)

Kamo smo do sada išli na izlete, kakve aktivnosti djeci nudimo, što se na njima događa i još puno toga bitnog i zanimljivog za djecu i roditelje potražite na internetskim stranicama udruge, na adresi https:/tus-tur.hr i steknite naviku redovitog posjećivanja ove adrese.

Potražite nas i na facebooku: Turopoljska udruga skauta “Tur” zatvorena je grupa za članove, roditelje i provjerene prijatelje naše udruge, radi sigurnosti vaše djece. 

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.