Poletarci uživali u “Vlaku u snijegu”

Trenutno pregledavate Poletarci uživali u “Vlaku u snijegu”
  • Autor objave:

Kad se male ruke slože, tad se karte za predstavu množe! 

Nakon što smo povodom Svjetskog dana voda obišli vodocrpilište i pročistač otpadnih voda, te doživjeli jedan mokri izlet, pomalo nas je strah bilo hoće li nas povodom predstave “Vlak u snijegu” u ožujku zatrpati snijeg!?

No, niti nas je kiša uspjela uplašiti, niti smo se uplašili da bi naš vlak mogao zapesti u snijegu. Čak 54 poletarac i njihovih voditelja odlučilo je ugodno nedjeljno poslijepodne, 25.03.2018. posvetiti kazalištu. Okupili smo se u velikom broju ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta Velike Gorica te uspeli na balkon, koji smo popunili do posljednjeg mjesta.

Ubrzo se zamračilo i počela je zanimljiva dječja predstava, prema istoimenom romanu Mate Lovraka, koga je u liku učitelja predstavi utjelovio Majkl Mikolić, a uz njega glumci su bili isključivo djeca! Svevremenski roman „Vlak u snijegu“, nakon što je godinama dio školske lektire, a stariji ga se sjećaju i kao živopisnog dječjeg filma, doživio je svoje prvo scensko uprizorenje ikad, i to u izvedbi Teatra Naranča iz Pule.

Kroz dramatizaciju Hrvoja Zalara priču nam je pripovijedao Učitelj koji je svjedočio nemilom događaju svog 4.b razreda. Radnja prati hrabre učenike koji se, nakon što učitelju pozli na izletu u Zagreb, moraju sami vratiti vlakom u selo. Uz zajedništvo, slogu i prijateljstvo uspiju ostvariti svoj naum: osloboditi vlak od nanosa snijega i sretno se vratiti u selo. Naravno, u neizostavnu melodiju pjesme Arsena Dedića „Kad se male ruke slože“, koju su naši poletarci pristojno i vedro popratili pljeskom.

Predstava je bila vesela, razigrana i edukativna sa elementima interakcije koja je mladoj publici približila običaje i način života iz nekog drugog vremena. Tako su djeca imala priliku naučiti što je to „zadruga“ ili „nijemo kino“. Na žalost predstava je bila dosta kratka. Trajala je svega 45 minuta, pa smo stoga odlučili obići i uskrsni postav u galerijskom prostoru Pučkog otvorenog učilišta. Tu smo saznali kako u različitim zemljama našeg okruženja ukrašavaju uskrsne pisanice i pripremaju uskrsni slatki kruh, koga mi zove “pinca”.

Na izlasku iz kazališta osjećali smo se kao zvijezde! Gromoglasno i s pljeskom dočekali su nas roditelji 🙂

Tu smo se još zajednički poslikali, za arhivu te smo se dogovorili da se tijekom uskrsnih školskih praznika, točnije u četvrtak 29. ožujka, okupimo na susretu u odredskoj prostoriji, u vremenu od 10-12 sati, gdje ćemo uživati u redovitom mjesečnom susretu poletaraca.