Pokazni logor na Žirovinskom spravišću

Trenutno pregledavate Pokazni logor na Žirovinskom spravišću
  • Autor objave:

Pregled rodnosti žira, stručni skupovi, zabavni sadržaji AvanTuropolja i pokazni logor izviđača obilježili su ovogodišnje Žirovinsko spravišće u Turopoljskom lugu.

Plemenita opčina turopoljska organizirala je sredinom rujna sadržajem i programom bogatu Žirovinu u Turopoljskom lugu. Subotnje poslijepodne bilo je ispunjeno brojnim događanjima za sve uzraste kod lugarnice Čardak u hladovini hrastove šume.

Uz izvješće o rodnosti žira i stanju hrastovih šuma na području Turopolja i Vukomeričkih gorica, ovom je prigodom predstavljen projekt izgradnje Selečkog mosta koji spaja posavska sela s turopoljskim lugom, Predstavljena je i knjiga „Povijest Plemenite opčine turopoljske“ autora Ivana Rožića, a u samoj lugarnici prisutni su mogli razgledati izložbu maketa tradicijskih drvenih gradnji, rukotvorina Velikogoričana Stjepana Mihanovića. Cijeli program svojim je izlaganjem začinio Nikola Pejak ispričavši pričom o legendama i mitovima turopoljskih šuma.

Dan je tako bio ispunjen brojnim sadržajima za sve generacije koje su se mogle okušati u pucanju lukom i strijelom, puškom ili gađanju mete sjekirom. Također mogli su isprobati vožnju quadovima te se upoznati s aktivnostima turopoljskih skauta koji su ondje podigli šatore.

Kako je bilo na ovogodišnjoj Žirovini pročitajte u priloženim medijskim napisima:

https://www.vgdanas.hr/dogadanja/foto-zirovina-bogatija-programom-i-sadrzajem-no-hrastove-sume-na-zalost-sve-siromasnije-plodovima/

https://www.kronikevg.com/foto-pocela-je-tradicionalna-zirovina-u-turopoljskom-lugu/