Zaslužili smo čisto Turopolje!

Trenutno pregledavate Zaslužili smo čisto Turopolje!
  • Autor objave:

Potaknuti Rezolucijom Zemlja uključili smo se u najveću ekološku akciju u Hrvatskoj u kojoj smo očistitili područje uz Vukovinsko jezero.

Uz Grad Veliku Goricu i Savez izviđača Hrvatske, kao partner Večernjeg lista u provedbi najveće ekološke akcije u Hrvatskoj povodom ovogodišnjeg Dana planete Zemlje, Turopoljska udruga skauta je predložila područje čišćenja i potrudila se da svi vrijedni “čistaći” budu lijepo dočekani u Velikoj Gorici.

U subotu, 23.04.2022. okupilo se oko dvije stotine volontera koji su obukli rukavice i bez srama i straha prionuli čišćenju područja u Velikogoričku ulicu, pored Vukovinskog jezera, nekadašnjih hangara za vojne avione i radara, koja bi prema riječima gradonačelnika Krešimira Ačkara u skoroj budućnosti trebala biti uređena kao pješačka i biciklističke staza između Velike Gorice i Vukovine, odnosno Starog Čiča. Danas je to zona dovoljno bilu grada, a oped dovoljno daleka oku, pa je mnogima privlačna za neneokološko zbrinjavanje otpada, iako je od velikog reciklažnog dvoriđšta u Kovačićevoj ulici udaljena svega dvjestotinjak metara.

Ekološku akciju odlično smo odradili, uz pohvale glavnih organizatora, pa stoga prenosimo i njihov izvještaj:

https://www.vecernji.hr/vijesti/pocela-najveca-ekoloska-akcija-u-hrvatskoj-smece-se-cisti-u-cijeloj-zemlji-1580983

https://www.vecernji.hr/vijesti/velika-gorica-pogledajte-vecernjakovu-akciju-ciscenja-snimljenu-dronom-1581060

Datoteka:Večernji list Logo.svg – Wikipedija

Velika Gorica: Pogledajte Večernjakovu akciju čišćenja snimljenu dronom

Večernji list je na više od 30 lokacija s brojnim partnerima organizirao najveću organiziranu ekološku akciju u zemlji.

Akcija čišćenja Večernjeg lista u Vukovini
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Tisuće ljudi diljem Hrvatske sudjelovalo je u velikom Večernjakovom ekološkom projektu “Rezolucija Zemlja”. Neposredno nakon jučerašnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje, Večernji list je na više od 30 lokacija s brojnim partnerima organizirao najveću organiziranu ekološku akciju u zemlji.

Čistilo se od Zagreba, Križevaca i Koprivnice pa sve do Osijeka, Vukovara i Vinkovaca… Od Istre, jadranskih otoka i gradova, ali i Gorskog kotara te sve do Ploča…

Akcija čišćenja Večernjeg lista u Vukovini
Velika Gorica: Centralna akcija čišćenja Večernjeg lista Rezolucija Zemlja

“Dan Zemlja”, kako je akcija nazvana, zapravo je vrhunac velikog Večernjakovog ekološkog projekta “Rezolucija Zemlja”, a sve s ciljem da se učini nešto značajno za našu zemlju, zelenilo i okoliš u cijelosti.

Čišćenje u Velikoj Gorici zabilježeno je i dronom.

Velika Gorica: Centralna akcija čišćenja Večernjeg lista Rezolucija Zemlja | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL

 Photo: Davor Puklavec/PIXSELLKrešimir Ačkar i Renato Ivanuš

– Grad Velika Gorica u posljednje vrijeme, kao i ostali gradovi, u sustavu gospodarenja otpadom i svime što se naziva ekologijom je u problemima koji postaju naša sadašnjost i koji su izazovi kojima moramo doskočiti. Doskočiti se može upravo ovakvim primjerom koji vi danas pružate, odgojem od najmanjih do svih starosnih skupina, odgovornim odvajanjem otpada, ponašanjem prema prirodi i okolišu – kazao je uvodno gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Direktor Večernjeg lista Renato Ivanuš istaknuo je kako je posebno lijepo vidjeti djecu i mlade koji su se pridružili na današnjoj akciji.

– Više tisuća volontera danas će čistiti okoliš. Ono što vam mogu obećati u svoje ime, u ime glavnog urednika Dražena Klarića i čitavog Večernjeg lista je da je ovo možda prvi i mali korak u sveukupnoj slici čišćenja okoliša, no mi tek krećemo. Večernji list će i dalje raditi brojne aktivnosti, posvetit će puno svoje pozornosti ekologiji i zaštiti okoliša – kazao je.

Akciju su popratili i lokalni mediji. Napominjem da medijima ni javnosti nisam dao izjavu koja mi je stavljena u usta, ali je podržavam. (op.a. Alen Konjević)

http://www.gorica.hr/2022/04/rezolucija-zemlja-gradani-i-veliki-broj-djece-cistili-otpad-kraj-vukovinskog-jezera/#more-36147

https://velikagorica.com/vijesti/kronikevg-116635

http://www.kronikevg.com/foto-izuzetno-uspjesna-akcija-ciscenja-divljeg-deponija-pored-vukovinskog-jezera/

https://www.vgdanas.hr/grad/foto-za-nas-planet-zemlju-gradani-i-velik-broj-djece-cistili-otpad-kraj-vukovinskog-jezera/