Zborovanje skauta u Zagrebu povodom Dana izviđača

Trenutno pregledavate Zborovanje skauta u Zagrebu povodom Dana izviđača
  • Autor objave:

U mjesecu svibnju obilježili smo Dan hrvatskih izviđača. Tim povodom 60 članova Turopoljske udruga skauta „Tur“ sudjelovalo je na Zborovanju izviđača u Zagrebu.

Na ovogodišnjem Zborovanju hrvatskih izviđača, održanom u Zagrebu povodom 60. godišnjice osnutka nacionalne skaustske organizacije, odnosno povodom 60. godišnjice od održavanja prvog tečaja za izviđačke voditelje, sudjelovalo je oko 850 skauta i izviđača iz cijele Hrvatske. Mjesto održavanja glavnine aktivnosti bilo je srednjoškolsko igralište „Concordia“ u Klaićevoj ulici, u samom središtu grada.

Za smještaj starijih članova (izviđača i planinki, istraživača i brđana) pod šatorima poslužila je travnata površina igrališta. Mlađi članovi (pčelici i poletarci) smješteni su na spavanje u prostorima V. gimnazije, neposredno uz igralište.

Tematski okvir Zborovanja bio je „Zelene tehnologije – ekološki razvoj i  zaštita prirode“, a čemu su bile usmjerene i pojedine programske aktivnosti. Tako je SIH svoju najveću godišnju aktivnost, Zborovanje, organizirao u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ). Izviđači su uz pomoć ZEZ-ovaca imali prilike “hvatati” sunce i koristiti sunčevu energiju u praksi, kuhati na raketne peći i učiti ofunkcioniranju i primjeni fotonaponskih ćelija i solarnih kolektora.

Uz to, izviđači su, ovisno o uzrastu, sudjelovali na maloj i nešto ozbiljnijoj državnoj izviđačkoj olimpijadi, odnosno natjecanja u izviđačkim vještinama: dizanja i rušenja šatora, slanja poruke signalizacijom zastavicama (semaforom), vezanju čvorova te izviđačkom krosu, od Rokovog perivoja, preko Tuškanca, Zelengaja i Britanskog trga ponovno do Rokovog perivoja. S obzirom da orijentaciju uz pomoć karte nisu vježbali, sretni smo da se nisu izgubili :). Natjecali su se i u sportskim diciplinama: nogometu, scoutballu i izvlačenju marama.

Više fotki pogledajte na: https://www.facebook.com/pg/turopoljskaudrugaskautatur/photos/?tab=album&album_id=1382223458590432

Poletarci na zborovanju

Tema ovog zborovanja bila je očuvanje okoliša i upotreba obnovljivih izvora energije tako da su igre poletaraca zapravo bile radionice na kojima smo mogli naučiti puno novih stvari o energiji, prirodi i recikliranju.

Igre poletaraca održale su se na školskom igralištu, a na prvoj radionici morali smo na prazne zelene listiće napisati kako mi pokušavamo očuvati prirodu. Te listiće lijepili smo na drvo koje je na samom početku bilo prazno i golo, a gle čuda, na kraju je bilo prepuno zelenih listića sa mnoštvom ideja koje su dali poletarci.

Igrali smo štafetnu igru u kojoj smo trčati unatraške, skakali u vreći te razvrstavali otpad u odgovarajuće kontejnere. Napravili smo i male vjetrenjače od raznobojnih papira, pecali smeće iz mora, rješavali kviz o obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije.

Nakon radionica otišli smo na ručak koji se posluživao u studentskoj menzi pa su poletarci mogli vidjeti kako i što to jedu studenti na fakultetu. Bili su i više nego zadovoljni okusom i izborom hrane. Nakon ručka smo se odmorili u hladovini i pjevali izviđačke pjesme.

U poslijepodnevnim satima igrali smo graničara i natjecali se u otimanju marama. Jako smo ponosni na Doru Ćosić koja je osvojila prvo mjesto, borila se kao lavica, a imala je i najbolju strategiju.

Slobodno vrijeme prije večere odlučili smo provesti šećući se po Zrinjevcu, a pao je i sladoled da nas malo ohladi. Večer je započela partijem na kojem su se djeca naplesala, a odrasli voditelji za to su vrijeme slagali ležaljke kako djeca ne bi spavala na podu u dvorani.

Zborovanje je za poletarce završilo u subotu na večer, pa smo se u nedjelju ujutro zaputili u botanički vrt, u kojem su poletarci imali zadatak pronaći informacije o biljkama i drveću koje tamo raste. Edukaciju smo nastavili u Tehničkom muzeju gdje smo hodali rudnikom, sudjelovali u izvođenju Teslinih pokusa te na kraju naučili ponešto o zvijezdama i sazviježđu u planetariju. 

Poletarci su rekli da im je bilo lijepo jer su upoznali ostale izviđače, naučili su nešto novo, igrali su se i proveli dva lijepa dana na svježem zraku. Trebam li išta više reći?

Osmjehe na licima potražite na fotkama: https://www.facebook.com/groups/183903726153/