Aktivnosti povodom Svjetskog dana voda

Trenutno pregledavate Aktivnosti povodom Svjetskog dana voda
  • Autor objave:

Poletarci će obići vodocrpilište i pročistač otpadnih voda, a izviđači idu u Sisak – grad na tri rijeke.

Povodom predstojećeg Svjetskog dana voda, 22. ožujka, izviđači su započeli s ciklusom edukativno-informativnih radionica kroz koje ćemo spoznati koliko je voda, osobito pitka voda dragocjena i koliku opasnost za živa bića predstavlja njeno zagađivanje.

Gdje pitku vodu crpimo, koliko je trebamo, a koliko je imamo na raspolaganju, odnosno kamo odlazi voda iz naših domaćinstava i u kakvom stanju je vračamo prirodi poletarci će imati priliku spoznati na izletu na koji ćemo poći 17.03.2018.

Na trećem po redu pješačkom izletu u ovoj godini zadržat ćemo se u svom zavičaju, jer po čemu je on znamenit više nego po podzemnim vodama, kojima napajamo naš grad i susjednu metropolu. Dakle, Turovci će biti viđeni na ulicama svoga grada u šetnji kojom ćemo obuhvatiti vodocrpilište na sjeverozapadnom ulazu u grad i gradski kolektor s pročistaćem otpadnih voda na jugu, kod jezera Čiče.

Na izlet polazimo u subotu, u 9:00 sati ispred odredske prostorije. Molim doći nekoliko minuta ranije. Prošetat ćemo najprije do gradskog kolektora i pročistaća otpadnih voda (kod jezera Čiče), gdje nas očekuju u 9:30 sati. Potom ćemo prošetati do vodocrpilišta (u Vukomeričkoj ulici, kod Zubaka), gdje bismo trebali biti oko 11:30-12 sati, a potom ponovno pješice do Slastičarnice Memy, na pizzu i limunadu. Rastanak je planiran ponovno kod odredske prostorije oko 15 sati.

Ukoliko bi padala slabija kiša ŠETAT ĆEMO POD KABANICAMA, no ukoliko bi padaline bile jače, druženje ćemo organizirati u odredskoj prostoriji, gdje ćemo pozvati goste s vodocrpilišta i pročistaća, pa ćemo o vodama, njihovom crpljenju, zagađenjima i pročišćavanju govoriti terorijski, uz kviz o vodama i igre.

Kišnu kabanicu svakako treba ponijeti sa sobom na ovaj izlet, makar i onu jednokratnu. Nikako kišobran!

Prijave za ovaj izlet zaprimale su se do nedjelje 11.03.2018. godine. 

U sklopu SIH-ovog projekta “Gradovi – prijatelji izviđača” Turovi će izviđači (dakle ne poletarci!) u subotu 24.03.2018. poći na izlet u Sisak. U planu nam je u Sisku animirati djecu koja će se u jesen pridružiti odredu izviđača koji je u osnivanju u tom gradu. Svjetski dan voda i nama je povod posjetiti grad koji živi od vode i kroz koji protječu tri rijeke. Na temu voda tamo će nam govoriti stručnjak, vidjet ćemo možemo li dogovoriti i plovidbu Kupom, a povodom Dana narcisa pružit ćemo potporu i pomoć lokalnoj udruzi žena u Sisku.

Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ova manifestacija održava se pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci.

Prijave za ovaj izlet zaprimaju se do nedjelje 18.03.2018. godine. Prijavu pošaljite u WhatsApp grupu vaše skautske grupe.

Tako će cijeli ožujak Turovci programski posvetiti vodama.