Betlehemsko svjetlo u rukama Svete Lucije

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo u rukama Svete Lucije
  • Autor objave:

Ovogodišnje Betlehemsko svjetlo po mnogo čemu je posebno i drugačije nego prethodnih godina.

Njegova poruka, mira, ljubavi i razumijevanja i dalje je ista. To je poruka Krista gospodina, kao Svjetla svijeta, na čijem je mjestu rođenja Betlehemsko svjetlo i upaljeno. Ono je i ove godine upaljeno u štalici Kristova rođenja u Betlehemu, ali zbog strogih mjera zaštite i prevencije prijenosa koronavirusa, austrijski skauti nisu mogli otići po njega u Izrael. No, upalila ga je jedna djevojčica, članica izraelske skautske organizacije, a potom je Betlehemsko svjetlo upućeno avionom u Austriju.

Predstavnici brojnih nacionalnih skautskih skautskih organizacija iz Europe, ali i s drugih kontinenata prethodnih su se godina u prosincu okupljali u Austriji na ekumenskoj misi, na kojoj su ga preuzeli te ga je svatko ponio u svoju zemlju.

Ove godine austrijski su ga skauti donijeli do granice i predali svojim susjedima. Oni su ga preuzeli, dijele ga među narodom u svojim zemljama, ali su ga također donijeli do granica i uručili svojim  susjedima. Tako su ga i slovenski skauti donijeli do graničnog prijelaza Bregana, gdje su Betlehemsko svjetlo na treću nedjelju došašća preuzeli  predstavnici Saveza izviđača Hrvatske i donijeli ga pred Zagrebačku katedralu. Tu ga je, u prisustvu Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog Sabora i pokrovitelja Betlehemskog svjetla u našoj zemlji, preuzeo msgr. Josip Kuhtić, rektor Zagrebačke katedrale.

Splitski izviđači odnijeli su ga do granice s Bosnom i Hercegovinom te su ga idućeg dana uručili predstavnicima tamošnje izviđačke organizacije. Tako su omogućili da se ono širi još dalje, među Hrvatima u BiH i svim ljudima dobre volje.

Za nas u Turopolju nema ljepše prigode nego Betlehemsko svjetlo, u kome ogledamo poruku života Isusa Krista, upaljeno na mjestu njegova rođenja u Betlehemu, donijeti u Veliku Goricu na Dan grada i njegove nebeske zaštitnice svete Lucije.

Video Turističke zajednice potražite na ovoj poveznici: https://www.facebook.com/tzvelikagorica/videos/1050724862106438

Betlehemsko svjetlo će do Božića biti upaljeno na svijećama u većini župnih crkvi u Velikoj Gorici. Na svetu Luciju upaljeno je u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije.

Na četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ donijet će ga u više župa: na jutarnju misu u 8:00 sati u župnu crkvu Svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču, u 11 sati na mise u župnim crkvama Svetog Petra i Pavla te Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, kao i u župnu crkvu Svetog Martina biskupa u Ščitarjevu. Na misno slavlje u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini donijet će ga u 11:30 sati, dok će u novu crkvu u Velikoj Mlaki, župnu crkvu Presvetog Srca Isusova biti doneseno u srijedu, 23. prosinca na zornicu u 6:30 sati.

Turovci Betlehemsko svjetlo nose u one župe kojih su župljani njihovi članovi i u one u koje su ga nosili prethodnih godina, no voljni su ga uputiti i u one župne zajednice koje iskažu interes primiti ga i među svojim župljanima podijeliti Betlehemsko svjetlo i njegovu poruku.

Župljani koji će tih dana, kao i predstojećih dana do Božića dolaziti na svete mise u ovim župnim crkvama mogu sa sobom ponijeti svijeću ili lampion te ga pripaliti na plamenu Betlehemskog svjetla. Tako imaju priliku svoj dom ugrijati toplinom poruke Betlehemskog svjetla.

Njega je potrebno ponajprije upaliti u sebi, kako bi što bolje osvijetlilo životni put svakoga od nas.

Betlehemsko svjetlo donosi nam poruku više no ikad potrebnog mira. U godini u kojoj je, osobito u našoj domovini, sigurnost građana bila višestruko ugrožena prvenstveno pandemijom koronavirusa, ali i potresom u Zagrebu, mnogi strepe za svoje obitelji, za svoje zdravlje, za svoj posao i puno toga čega u normalnim okolnostima nismo ni svjesni, a što je naše živote do sada činilo sigurnim i lagodnim. Problema onih koji svega toga nisu imali, koji nemaju posao, stalne prihode, toplinu doma i ljubav bližnjih, nismo bili svjesni. Betlehemsko svjetlo je tu da nam osvijetli vidokrug kako bismo sve to spoznali i kako bismo bili spremni pomoći drugima. Kako bi imali razumijevanja za njihove teškoće s kojima se svakodnevno nose i njihove potrebe.

Mir nam je potreban u našim dušama, a osobito u obiteljima, jer upravo će one ove godine ponovno biti središnje mjesto okupljanja i dostojne proslave Kristova rođenja.

Ako je išta dobroga u ovoj pandemiji, to je činjenica da ćemo se, umjesto po kafićima i u shoping centrima ovog Božića više i mirnije družiti s članovima naših obitelji u sigurnosti svoga doma. Možda ćemo konačno naučiti da nam materijalno ne donosi mir i da je manje bitno od našeg zdravlja i ljubavi bližnjih.

U radosnom iščekivanju Božića, rođenja sina Božjeg i samog Boga u ljudskom obličju, Turopoljski skauti svima vam žele sretan Božić.

Na prekrasnim fotografijama zahvaljujemo Mariu Žilecu i Mariu Dilberoviću.