Zimovanje u Bijelniku

Trenutno pregledavate Zimovanje u Bijelniku
  • Autor objave:

Nakon četiri i pol godine eto nas ponovno u Bijelniku. Sada već prijateljski odnos s pastorom Kršćanskog centra Riječ života u Sisku, doveo nas je u istoimeni kamp koji, uz ljubaznog domaćina nudi taman toliko koliko je nama potrebno da organiziramo i provedemo kvalitetno izviđačko zimovanje uz svima prihvatljive uvjete.

Potres je i u tom dijelu Banovine ostavio vidljive tragove, osobito u sjećanju sve manjeg broja žitelja ovog malenog mjesta između Petrinje i Hrvatske Kostajnice, no već navikli na naše prisustvo u lokalnoj zajednici opet su nas lijepo prihvatili i omogućili nam da ih bolje upoznamo te da im pomognemo obavljajući za njih velike, a nama zanimljive radove na njihovim staračkim gospodarstvima.

Pet dana tijekom zimskih školskih praznika u veljači brzo je prošlo, a cjelodnevni boravak u prirodi ostavio je dojam da smo bili na proljetovanju. Prirodno okruženje pružilo nam je dovoljno izazova za istraživanje i upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, tragova životinja koje tu obitavaju, dovoljno prostora za igru i zabavu.

Proučavali smo, upoznavali pa i izrađivali oblake, učili crtati skicu terena, na večer se dobro zabavili i nasmijali uz skečeve, a tijekom dana, uz Milaninu pomoć radili smo kolače, slastice i sami priređivali objede. Za to je u velikoj mjeri zaslužna mama Novosel, koja nam je osigurala izdašnu donaciju u prehrambenim namirnicama, na čemu joj od srca zahvaljujemo.

Našu veliku zahvalnost zaslužuje i pastor Žarko Jelić koji nas je lijepo ugostio i omogućio nam da se u objektima kampa Riječ života osjećamo ugodno, kao i Milana koja nas je odlično hranila ovih pet dana.

Nakon što smo, po završetku aktivnosti, očistili i ispraznili kuću, okupili smo se na završnom zboru, 22. veljače, na Dan sjećanja na osnivače skautskog pokreta, lorda Roberta Baden Powella i njegovu suprugu Olave, te smo uz prisjećanje na njih, upriličili našim novim članovima svečanost na kojoj su ponajprije sebi, a potom i svima nama dali obećanje i zavjet, a potom smo ih primili u našu zajednicu stavljanjem odredske marame oko njihova vrata.