Akcija “Lijek je u nama” – 07.06.2014.

Trenutno pregledavate Akcija “Lijek je u nama” – 07.06.2014.
U Velikoj Gorici ove subote održat će se akcija Zaklade Ana Rukavina pod nazivom “Lijek je u nama!” na kojoj će se prikupljati uzorci krvi za tipizaciju koštane srži.

Novooformljeni Savjet mladih Grada Velike Gorice, kojemu je na čelu Mario Dilberović, predstavnik Izviđačkog odreda “Tur”, na prvoj izvanrednoj sjednici donio je odluku o pokretanju akcije prikupljanja uzoraka krvi za tipizaciju koštane srži u suradnji sa Zakladom „Ana Rukavina“.
 
Prikupljanje uzoraka organizira se u subotu 7. lipnja u prostorima Gradskog poglavarstva Grada Velike Gorice u vremenu od 10 do 12 sati. 
 
Svi koji se odluče odazvati na ovu akciju na lisu mejsta dobit će pristupnicu koju treba ispuniti,a nakon toga uzima se uzorak krvi za HLA tipizaciju. Uzorak se potom nosi u laboratorij za tipizaciju tkiva da bi se odredili vaši antigeni tkivne snošljivosti. Uzorak krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzorci koje ste do sada davali za određivanje npr. krvne slike.
 
Darivatelj može biti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 40 godina.
 
Transplantacijom vaše srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Ukoliko se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi kontaktirati će vas centar za tipizaciju tkiva i ponovno vas pitati pristajete li na donaciju stanica. Donori mogu birati potom između darivanja koštane srži ili perifernih matičnih stanica.
 
Zaklada Ane Rukavine nastala je nakon što je 29-godišnja novinarka Vijesnika podlijegla leukemiji, a svojom porukom „Želim život“ mnoge je potakla na razmišljanje i solidarnost prema osobama koje boluju od iste bolesti. Kako u Hrvatskoj ne postoji dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži, njen slučaj rezultirao je osnivanjem zaklade koja nosi njeno ime. Cilj je povećati broj darivatelja koštane srži koji je postupak jednostavan i besplatan, a u hrvatskom Registru bio je nedovoljan broj darivatelja. Do početka akcija Zaklade Ana Rukavina darivatelji su bili uglavnom članovi obitelji oboljelih. Ukoliko bolesniku koštanu srž ne može dati netko od najbližih krvnih srodnika, darivatelj se traži izvan Hrvatske, a taj postupak traje i do 6 mjeseci, što može biti kobno za oboljele.
 
U subotu tako Velikogoričani imaju priliku prvi put u svome gradu postati dio ove velike humane akcije.

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.