Deveti memorijal Tihici u čast

Trenutno pregledavate Deveti memorijal Tihici u čast
  • Autor objave:

Izviđački memorijal “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag” u Velikoj Gorici jedna je od rijetkih izviđačkih aktivnosti za djecu održanih prema planu ove godine, zbog opreza i straha od prijenosa zaraze koronavirusom.

Turopoljska udruga skauta „Tur“ organizirala je u sklopu Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici, devetu godinu zaredom susret izviđača i učenika velikogoričkih osnovnih škola s ciljem očuvanja uspomene na Tihomira Tomašića – Tihicu, Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja, pogubljenog u Domovinskom ratu na vukovarskoj Ovčari.

Tradicionalni susret izviđača, članova više izviđačkih udruga uz igre i natjecanje okupilo je u središnjem gradskom parku u Velikoj Gorici stotinjak mladih iz Zagreba, Samobora i Velike Gorice, a pridružili su im se i učenici Osnovne škole Jurja Habdelića.

Zbog očekivanog jesenjeg vala korone koji je zahvatio brojne osnovne škole, pa čak i u Velikoj Gorici, na ovogodišnji memorijal nije došlo tridesetak izviđača iz Siska i još nekoliko udruga koje su prethodnih godina redovito dolazile, a i ove su godine najavile svoj dolazak. Strah i oprez roditelja kumovao je i tome da u posljednji trenutak od sudjelovanja na memorijalu odustanu i učenici Osnovne škole Šćitarjevo, koji su imali želju i namjeru doći. No, očekujući manji broj sudionika zbog utjecaja koronavirusa na sve planirane aktivnosti izviđača, ali i na život društva u cjelini, Turovci se nisu pokolebali. Memorijal je održan, a tradicija je ostala neprekinuta.

Uspjeh ovogodišnjeg memorijala omogućilo je i lijepo, sunčano vrijeme, tako da je bilo divno vidjeti središnji gradski park, koji nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, ispunjen djecom u igri, šetnji i veselju. Sudionici ovogodišnjeg memorijala, koji je opet bio poseban, što trudom organizatora, a što zbog opće situacije koja je na to utjecala, natjecali su se na dvanaest poligona koji su od njih zahtijevali spretnost, brzinu i poznavanje izviđačkih vještina.

Trebali su pokazati kako se snalaze u prostoru, znaju li se služiti kompasom i kretati uz pomoć putnih znakova. Na poligonu su imali priliku pokazati koje čvorove znaju zavezati u primjeni, a koje tek za vježbu, znaju li zapaliti vatru i na njoj u deset minuta zakuhati vodu za čaj te znaju li poslati zvučnu poruku morzeovim znakovima. Bilo je tu i poligona spretnosti, igara za koncentraciju i onih gdje se trebalo malo protresti.

Za uspjeh je trebalo imati i sreće! O tome koliko će brzo obići sve poligone odlučivala je kocka, što je igri dalo još više zabave i napetosti, a izviđače, koji su pri svakoj aktivnosti imali to na umu, odnosno poštivali su mjere zaštite od prijenosa koronavirusa, potaknula je na neprekidno kretanje i obavljanje radnih zadataka. Tako je natjecanje završilo već oko 14 sati, kada su se svi sudionici okupili ispred znaka Volim Veliku Goricu, gdje su proglašeni i nagrađeni pobjednici ovogodišnjeg memorijala.

 

U dodjeli zahvalnih poklona velikogoričkim učenicima pridružio nam se nakratko i Ervin Kolarec, zamjenik velikogoričkog gradonačelnika i načelnik gradskog stožera Civilne zaštite, koji je čestitao Turovcima te je pohvalio njihovu provedbu memorijala i aktivnosti za djecu na otvorenom. No, bitnije od toga, slažu se svi, bilo je družiti se, natjecati neovisno o tome tko će biti najbolji i provesti lijep dan na svježem zraku. Iako smo ga očekivali, glavni načelnik SIH-a na memorijal ipak nije stigao doći, no nećemo mu zamjeriti, kao niti drugima koji opravdano zabrinuti za svoje zdravlje ove godine ipak nisu bili s nama.

Po završetku još jednog uspješnog memorijala red je zahvaliti našim dragim prijateljima iz Udruge skauta “Savski gaj”, Odreda izviđača “NB Đebo” i Odreda izviđača “Okić”, kao i učenicima 2. razreda OŠ Jurja Habdelića što su zajedno s vučićima i mlađim izviđačima TUS “Tur” učinili da ovaj memorijal očuva svoju tradiciju i smisao. Našim bivšim članovima što su došli na memorijal sa svojim novim izviđačkim udrugama. Roditeljima naših članova: mami Reicher, mami Robić, tati Brdeku i tati Mikulanu, našim i Tihičinim prijateljima, Turovim brđanima, istraživačima i starijim izviđačima koji su nam pomogli provesti memorijal.

Svima našim dragim prijateljima, jer “Nitko da ne dođe do prijatelj drag” najavljujemo za iduću jesen, a bit će to 09.10.2021. godine 10. jubilarni memorijal u čast Tihomira Tomašića, koji će biti još kreativniji i zabavniji.

Nama su već misli u sljedećoj aktivnosti, a to je već idući vikend kada se Turovci spremaju u Dalmaciju, gdje će i ove jeseni dati svoj doprinos obnovi, odnosno ponovnom pošumljavanju požarima devastiranih područja na splitskom području, kroz višestruko nagrađivanu kampanju Boranka, koju Savez izviđača Hrvatske s partnerima, Hrvatskim šumama i HGSS-om, provodi već treću godinu zaredom.

Više fotki pogledajte  u našoj Galeriji:

http://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2020/?album=14&gallery=202