Humanitarnim radom protiv koronavirusa

Trenutno pregledavate Humanitarnim radom protiv koronavirusa
  • Autor objave:

Vučićima i izviđačima zadajemo radne zadatke za razbibrigu u sigurnosti doma, no istovremeno odrasli izviđači pomažu potrebitima da ostanu adekvatno zaštićeni od koronavirusa.

U tišini i bez puno javne pompe hrvatski izviđači, kao pričuvni članovi Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite u sastavu MUP-a RH, ovih dana u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman na Plesu dočekuju humanitarnu pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi za što uspješniju borbu protiv koronavirusa. Među njima su i članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ iz Velike Gorice. Ovih dana zrakoplovima iz Kine dostavljaju se stotine tona pomoći Hrvatskoj, odnosno bolnicama, domovima zdravlja i svim onim javnim službama i humanitarnim organizacijama, poput Crvenog križa, vatrogasnih društava i udruga koje pružaju pomoć bolesnima, starim i nemoćnima te drugima, kojima je potrebna tuđa pomoć i za koje bi susret s koronavirusom mogao biti koban.

Ovaj zahtjevan posao odvija se daleko od očiju javnosti i dostupnosti medijskim objektivima i mikrofonima, pa je o humanitarnom radu pripadnika postrojbi Civilne zaštite, među kojima su i hrvatski izviđači, nema priliku doznati, no mjere zaštite i prevencije širenja koronavirusa očito će još će dugo ostati na snazi, u blažoj ili radikalnijoj varijanti, ovisno o ponašanju građana i poštivanju propisanih mjera samozaštite. Stoga je potrebno osigurati i dovoljne količine zaštitne opreme.

Izviđači su se tako, na području grada Zagreba i Zagrebačke županije unazad mjesec dana, stavili na raspolaganje sustavu Civilne zaštite i samim građanima kroz opremanje prihvatnog centra za zbrinjavanje lakše oboljelih od Covid-19 i šatorskog naselja za prihvat unesrećenih u nedavnom razornom potresu na zagrebačkom području, za slučaj potrebe, sada za dostavnu nužne zaštitne opreme i prihvat humanitarne pomoći, a i nadalje će dokle god svojim dragovoljnim radom mogu pomoći svojim sugrađanima i svojoj domovini.

Zahvaljujem kolegama Ljiljani Medved, Mariu Dilberoviću i drugima čije fotografije će vam dočarati angažman pripadnika postrojbi Civilne zaštite na Plesu.