Sveti Nikola kod Šimanovića

Trenutno pregledavate Sveti Nikola kod Šimanovića
  • Autor objave:

Umjesto da nam je darove ostavio u očišćenim čizmicama, Sveti Nikola nas je ove godine potaknuo da ih obujemo i zamažemo, a darove potražimo u štaglju! Očito nas je odlučio staviti na kušnju da vidi jesmo li pravi izviđači!

Sveti Nikola nam je ostavio poruku da svoje ovogodišnje darove potražimo u Donjoj Kupčini, na imanju obitelji Šimanović. Unatoč kiši koja nas je vlažila tijekom cijelog dana, nije nam bilo druge nego se zaputiti selo u općini Klinča Sela, nadomak Jastrebarskog, gdje su nas dočekali ljubazni domaćini. Na ovom izletu sudjelovalo je 37 članova Izviđačkog odreda Tur.

Najprije smo se zagrijali uz čaj i sendviće, a nakon igre i zagrijavanja uz hulahop traktorom smo se povezli do starog seoskog imanja. Tu smo razgledali etno-postav u staroj kući, a potom i obilje domaćih životinja u štali.

IMG_4190

 

Začepljenih nosova podružili smo se s kozama, patkama, guskama, kokošima, zečevima, svinjama, kravom i teletom. Pala je i pokoja pusa, a najluđi među nama nisu propustili priliku za slikanje na traktoru.

dsc_0832

 

Unatoč kiši prošetali smo i šumom te smo na poučnoj stazi upoznali razliku između stabla, odnosno kora hrasta, bukve, lijeske, lipe … Dobrano promrzli spas smo ponovno potražili za stolovima, a tamo nas je dočekao odličan domaći ručak, juhica s rezancima, ražnjići od pilećeg mesa, restani krumpir i domaći kruh, a potom gibanica od sira i pekmeza.

IMG_4163

Punih trbuščića nije bilo smisla da skaćemo, pa smo uz pomoć domaćice naučili kako zamijesiti tijesto i oblikovati peciva u raznim oblicima: Svetog Nikole, čizmice, pletenice, sunca i kojekakvih drugih oblika.

Dok su se peciva pekla, mi smo se još malo poigrali na dvorištu (kiši u prkos!), obojili bojanke, odigrali uzbidljivi Država-grad-selo i još puno toga zanimljivog, tako da nas je trebalo istjerati u 17 sati s Turističkog seljačkog gospodarstva Šimanović.

Kako god vrijeme nije bilo na našoj strani, mi mu nismo dali priliku da nam pokvari dan. Dapače, iskoristili smo ga što smo bolje znali i mogli!