AKTIVNOSTI ODREDA U 2012. GODINI

  • Autor objave:

Izvješće o radu i opis aktivnosti Izviđačkog odreda “Tur”u 2012. godini

Članovi odreda u kalendarskoj godini sudjelovali su na ukupno 30 jednodnevnih i dvodnevnih aktivnosti – izleta, natjecanja i posjeta ustanovama iz područja kulture:

SIJEČANJ

–      14.01 – Družinski izlet – posjet Muzeju, družina Hrast posjetila je Prirodoslovni muzej u Zagrebu uz šetnju i snalaženje po Gornjem gradu. Sudjelovalo je 14 članova družine.

–      21.01.- Družinski izlet – posjet Muzeju, družina Žir prošetala se po Gornjem gradu i posjetila je Prirodoslovni muzej,prisustvovala pucanju iz Gričkog topa.  Sudjelovao je 21 član družine.

VELJAČA

–      18.02. – Izlet (kobasijada) – Staro Čiče, (obilježavanje B.P. Thinking day) – (Dan sjećanja na osnivača skautskog pokreta Lorda Roberta Baden Powella) patrole M.M. i Akela natjecale su se u paljenju vatre i kulinarskim vještinama (pripremanju kobasica na različite načine). Sudjelovala su 22 člana odreda.

–      19.02. – Velikogorički fašnik, mlađi članovi I.O. Tura sudjelovali su na Turopoljskom fašniku u Velikoj Gorici kao „Domino figure“ i osvojili 3. mjesto u kategoriji maskiranih grupa. Sudjelovalo je 20 članova IO „Tur“.

–      25.02. – Međimurje – Čakovec, Sv. Martin na Muri – razgledavanje Čakovca, posjet muzeju Međimurja,  posjet mlinu i etno-domačinstvu u sv. Martinu na Muri i kupanje na Čakovačkim gradskim bazenima. Sudjelovalo je 46 članova odreda i 8 roditelja.

OŽUJAK

–      10.03. – Posjet vatrogasnoj postaji Velike Gorice – Družina poletaraca Hrast posjetila je i upoznala rad Javne vatrogasne postrojbe V.Gorica. Sudjelovalo je 18 članova odreda.

–   24.03. – Izlet u Hrvatsko Zagorje – Istraživanje i upoznavanje Hrvatskog Zagorja: Velikog Tabora, Kumrovca i Zelenjaka. Sudjelovalo je 43 članovima IO „Tur“, kojima se pridružilo 17 članova OI Samobor.

TRAVANJ

–        14.04. – Igrajmo se zdravo (Zagreb), tradicionalna akcija izviđača grada Zagreba. Sudjelovalo je 14 članova odreda.

–        21.04.  –  Đeboree (Zagreb), natjecanje – izviđačka olimpijada. Sudjelovalo je 9 članova odreda i pokazali najbolji rezultat od svih ekipa u natjecanju iz tehnika pružanja prve pomoći.

–        28.04. – Turopoljsko Jurjevo – tradicionalno slaganje i paljenje Jurjevskog krijesa iza Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Sudjelovalo je 40- tak članova odreda.

–        29.04.  – Svečano postrojavanje povijesnih vojnih postrojbi u Starom Čiču (povodom sudjelovanja Sv. vojnih postrojbi na središnjoj proslavi Turopoljskog jurjeva u Lukavcu). Sudjelovalo je 10 članova patrole „MM“ i članovi Uprave odreda.

SVIBANJ

–     05.05. –Let-let-let”  u park-šumi Jelenovac (Zagreb), natjecanje poletaraca sa šireg zagrebačkog područja. Sudjelovalo 9 članova Izviđačkog odreda „Tur“.

–    12.05. – Družinska biciklijada, vožnja područjem grada Velika Gorica. Sudjelovalo je 18 članova odreda.

–    26.05. – Odredski izlet u Gorski Kotar (NP Risnjak i Skrad) – šetnja do Zelenog vira i Vražjeg prolaza te po edukativnoj stazi Nacionalnog parka Risnjak. Na izletu su nam se pridružili članovi OI „Samobor“ i roditelji članova IO „Tur“. Sudjelovalo je ukupno 82 sudionika, od čega 60 članova IO „Tur“.

LIPANJ

–      03.06. – 6. Susret gradova i općina prijatelja djece u Velikoj Gorici, članovi I.O. Tur-a organizirali su igre za djecu. Sudjelovalo je 12 članova Odreda.

–      19.06. – Botaničko-Zoološka avantura, Zagreb – družine Hrast i Žir izmjenjivale su se u botaničkom i zoološkom vrtu. Sudjelovalo je 40 članova odreda.

SRPANJ / KOLOVOZ

–      01.08. – 13.08. – Logorovanje Krk – prvo samostalno organizirano ljetovanje na otoku Krku. Na logorovanju su nam se pridružili članovi I.O. Samobor i mladi iz župe Navještenja Blažene Djevice Marije. Program je obuhvatio izviđačke aktivnosti u prirodi: u šumi, uz more i u vodi, zabavne i sportske aktivnosti u kampu te upoznavanje kraja, grada Krka, grada Vrbnika, Baške, Jurandvora (Baščanska ploča). Sudjelovalo je 49 osoba, od toga 26 članova IO „TUR“, 9 izviđača iz Samobora i 14 mladih iz Župe NBDM (Velika Gorica).

RUJAN

–      Animacija djece u školama, formiranje dva nova  jata te popunjavanje postojećih pet jata i patrola.

–      01.09. Hodočašće na Mariju Bistricu – Sudjelovalo je 9 članova odreda.

–      22.09. Koprivnička izviđačka olimpijada – Koprivnica. Na natjecanju je sudjelovalo 12 članova odreda. Natjecateljska ekipa Izviđačkog odreda „Tur“ na olimpijadi je osvojila 1. mjesto u disciplini: „Pružanje prve pomoći“.

–      29.09. Sajam udruga – Karlovac – susret s izviđačima iz Karlovca i razmjena iskustava. Sudjelovalo je 5 članova odreda.

–      29.09. Dubranec fest – šetnja po šumi, igranje i druženje sa planinarima, prezentacija izviđačkih aktivnosti lokalnom stanovništvu. Sudjelovalo je 30 članova odreda.

LISTOPAD

PROSLAVA 20 GODINA IZVIĐAČKOG ODREDA „TUR“

–      13.10. – „Nitko da ne dođe, do prijatelj drag“ – memorijalna akcija kojom je I.O. Tur proslavio 20 godina djelovanja. Sudjelovalo je 6 izviđačkih udruga iz različitih dijelova Hrvatske (Osijek, Duga Resa, Karlovac, Koprivnica, Zagreb, Samobor) te ekipe mladih iz DVD Ribnica i GD Crvenog križa Velika Gorica.

U provedbi akcije pomogli su nam članovi Planinarskog društva Velika Gorica, mladi iz Župe NBDM, DVD Velika Gorica, Udruga veterana Domovinskog rata Velika Gorica, Udruga sportaša sa invaliditetom USPON, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, Muzej Turopolja, Gradska knjižnica Velika Gorica. Na akciji je sudjelovalo 35 članova odreda, od kojih 15 u organizaciji i provedbi akcije, a 20 poletaraca kao sudionici/natjecatelji.

LISTOPAD

–      20.10. – Šetnja ulicama Varaždina – šetnja po Varaždinu i upoznavanje Baroknog grada, poslije šetnje kupanje u Varaždinskim toplicama. Sudjelovalo je 40 članova odreda.

–      27.10. – Speleo izlet u špilju Lokvarku – patrola Triturus proučavala je špilju Lokvarku po kiši i snijegu. Sudjelovalo je 10 članova patrole istraživača.

STUDENI

 –    17.11. – Odredski izlet u Ogulin – šetnja i razgledavanje grada Ogulina, starog grada, Gjulinog ponora, rimskog mosta u Tounju i skautskog centra u Karlovcu. Sudjelovalo je 48 članova Odreda i obitelj jedne naše članice.

–    17.11. – Kolona sječanja – Godišnjica pada Vukovara – u koloni sjećanja u Vukovaru sudjelovalo je 9 članova Odreda  omladinske dobi iz patrole Triturus. Očekuje se sudjelovanje oko 40  članova odreda.

–     24.11. – Družinski posjet Policijskoj postaji Velika Gorica. Sudjelovalo je 15 članova (poletaraca) Družine Hrast.

PROSINAC

–      01.-02.12. – FIPO (Festival izviđačkih pjesama Osijek) – Članovi IO „Tur“ redovito sudjeluju na festivalu. Sudjelovalo je 8 članova odreda (članova patrole istraživača).

–      08.12.2012. – Odredski izlet/susret članova povodom Svetog Nikole. Umjesto izlet u Vukomeričke Gorice s pješačenjem, orijentacijom, natjecanjem i igrama za poletarce od Krušaka do Ključić Brda, zbog vremenskih neprilika aktivnost je održana u odredskim prostorijama i Parku Franje Tuđmana u Velikoj Gorici. Sudjelovalo je 32 članova odreda kojima su uručeni poklon paketići „Sv. Nikole“.

–      15.-24.12.2012. – Betlehemsko svijetlo, tradicionalna akcija Europskih izviđačkih organizacija, tijekom koje će uoči blagdana Božića u župne crkve Navještenja Bl. Djevice Marije, Bl. Alojzija Stepinca, Sv. Petra i Pavla te u Novom Čiću biti doneseno Betlehemsko svjetlo, upaljeno u Betlehemu, preuzeto u Beču, a blagoslovljeno u Zagrebačkoj katedrali. Sudjelovalo je  35 članova odreda.

–      29.12.2012. – Advent u muzeju – Prigodni postav u Muzeju za umjetnost i obrt. Sudjelovalo je 8 članova odreda

 ANALIZA IZVJEŠĆA O RADU ODREDA U 2012. GODINI

Analizirajući izvješće o radu Izviđačkog odreda „Tur“ u kalendarskoj 2012. godini, svaki član Izviđačkog odreda „Tur“ s izviđačima je imao priliku provesti 44,5 dana.

Tijekom deset mjeseci školske godine, za vrijeme kojih se odvijaju i redoviti tjedni trening-susreti članova, svaka odgojno-edukativna skupina (jato/patrola) održala je prosječno 35 susreta, odnosno kreativnih odgojno-edukativnih treninga.

Jata i patrole koje čine Izviđački odred „Tur“ vodi pet predvodnika, koji u svakoj odgojno-edukativnoj skupini okupljaju po 6-12 članova (djece). Na trening susretima u protekloj kalendarskoj godini predvodnici su ostvarili ukupno 175 sati aktivnosti, odnosno izravnog  rada s djecom (edukacije i uvježbavanja stečenih znanja i vještina). Predvodnici su utrošili jednak broj sati na pripremu trening-susreta s članovima. Uz to, predvodnici se svakog tjedna okupljaju na redovitim tjednim koordinacijskim sastancima voditelja.

Voditelji (predvodnici, vođe družina i starješina) tijekom 2012. godine bili su posvećeni pripremi i organizaciji rada s djecom (članovima), odnosno kvaliteti programskih aktivnosti Odreda te edukativnom trening radu s djecom (članovima).

Odrasli voditelji u odredu u 2012. godini ostvarili su ukupno 2519 volonterskih sati koje su proveli radeći s djecom i za djecu na području grada Velike Gorice. Provodeći izviđački program oni su aktivno provodili program Zdravstvenog odgoja djece (elemente iz modula 1, 2 i 3) te Građanskog odgoja, koji još uvijek eksperimentalno provodi tek nekolicina škola u Republici Hrvatskoj.

Uz redovite tjedne edukativno-odgojne trening-susrete članova, IO „Tur“ je za svoje članove u 2012. godini organizirao 30 cjelodnevnih ili dvodnevnih izleta (što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine). Članovi su na njima proveli ukupno 31 strukturirani, edukativan i organizirani dan aktivnosti pod nadzorom izviđačkih voditelja. Na svakom od njih sudjelovalo je prosječno 20 članova udruge.

Tijekom deset mjeseci (kada se odvija redovita školska nastava) svaki član Odreda je mjesečno imao priliku sudjelovati na četiri patrolna/jatna trening susreta i 1-2 izleta.

U aktivnosti odred u 2012. godini bilo je uključeno 65 članova. Neki od njih bili su aktivni u određenom razdoblju, dok je tijekom cijele godine aktivno bilo oko 45 članova, koji su aktivni u udruzi dulje od dvije godine.

Zbrojimo li sate, članovi su na trening aktivnostima (jatnim i patrolnim susretima članova) tijekom 2012. godine proveli 1.750 sati (73 izviđač dana), na izletima 6.528 sati (272 izviđač dana), a na višednevnim aktivnostima 11.136 sati (464 izviđač dana). Ukupno, članovi Izviđačkog odreda „Tur“ su na izviđačkim aktivnostima u 2012. godini proveli 19.940 sati ili 830 izviđač dana, a uz vrijeme koje na pripremu aktivnosti s članovima utroše voditelji te ekonom, blagajnik, tajnik i predsjednik udruge na ostale poslove važne za funkcioniranje udruge riječ je o više od 20.000 sati aktivnosti u protekloj godini.

Izviđačko logorovanje je kruna izviđačkog rada i prilika da sve stečene vještine i znanja članovi konačno i konkretno primijene. Za svoje članove i članove prijateljskog odreda iz Samobora Izviđački odred „Tur“ je po prvi put samostalno organizirao višednevnu aktivnost s boravkom u prirodi (logorovanje) u trajanju od 13 dana, koje je održano u razdoblju od 01.-13. kolovoza 2012. godine na otoku Krku.

U 2012. godini učenici (članovi Izviđačkog odreda „Tur“) nisu imali slobodnih dana vezanih uz Uskršnje blagdane. Uz to, uvjetovano lošom ekonomskom situacijom mnogih obitelji, broj dana organiziranih višednevnih aktivnosti Odreda manji je u odnosu na prethodnu godinu.

Članovi Izviđačkog odreda „Tur“ su tijekom protekle kalendarske godine na aktivnostima u organizaciji Odreda mogli provesti 44,5 dana pod nadzorom izviđačkih voditelj (1,5 dana na redovitim tjednim susretima članova + 30 dana na izletima + 13 dana na logorovanju).

Tijekom protekle školske godine roditelji su za izviđačku majicu i maramu te za sudjelovanje na patrolnim/jatnim sastancima, svim izletima (troškovi su pokriveni kroz članarinu u iznosu 1.500,00 kn godišnje) i na jednoj višednevnoj aktivnosti (ljetnom logorovanju) po cijeni od 1.500,00 kn, odnosno za organizirani boravak svoga djeteta s izviđačima u trajanju 44,5 dana trebali izdvojiti 3.000,00 kn. Prema tome dan izviđačke aktivnosti roditelje je u 2012. godini stajao 67,50 kn.

Dio troškova za aktivnosti pokriven je dotacijom Grada Velika Gorica, koji je za rad udruge u 2012. godini iz Gradskog proračuna izdvojio 30.000,00 kn ili 461,50 kuna po članu odreda godišnje, odnosno 38,5 kn po članu mjesečno.

SAŽETAK:

Na redovitim tjednim patrolnim/jatnim odgojno-edukativnim trening susretima tijekom kalendarske 2012. godine svaki član je proveo 35 sati, odnosno 1,5 dan tijekom godine.

Na pripremu i provedbu redovitih tjednih trening susreta predvodnici i ostali volonteri u Odredu su ostvarili 2519 sati volonterskog rada.

Na 30 aktivnosti provedenih tijekom godine ostvareno je 595 izviđač dana aktivnosti. Na višednevnoj aktivnosti u prirodi (logorovanju na otoku Krku) koje je ove godine Odred organizirao samostalno, sudjelovalo je 49 mladih osoba, od kojih 40 iz Velike Gorice.  Svi zajedno na logorovanju su ostvarili 637 dana izviđačkih aktivnosti (49 osoba x13 dana).

S obzirom da je u 2012. godini u Odredu bilo aktivno 65 članova, svaki od članova tijekom godine sudjelovao je na 20 dana jednodnevnih ili dvodnevnih izviđačkih aktivnosti.

Tijekom 2012. godine članovi Izviđačkog odreda Tur (na svim aktivnostima: tjednim susretima članova, izletima, akcijama i višednevnim boravcima u prirodi) ostvarili su ukupno 1330 izviđač dana aktivnosti.

U Velikoj Gorici, 28.02.2013.

Predsjednik udruge

Alen Konjević